In acest an, autoritatile Kirgizstanului au decis sa anuleze actele de identitate vechi si simplu de falsificat, si sa introduca altele noi, cu multe semne de protectie, produse de firma moldoveneasca "Registru". Valoarea acestei operatii este de 1,6 mil. dolari, mijloace provenind din proiecte straine. Firma moldoveneasca urma sa elibereze primele pasapoarte inca in vara, dar pana in prezent nici un kirghiz nu a primit pasaport nou.
Sute de mii de kirghizi fac coada la usa companiilor avia sau la posturile de graniceri, rugand sa li se permita plecarea la studii, in vacanta sau pentru afaceri in statele europene, dar hotarele nu se deschid in fata lor, pentru ca acestia nu au acte noi de identitate. Opozitia kirghiza considera ca taraganarea eliberarii noilor acte de identitate va impiedica tanara generatie sa participe la viitoarele alegeri parlamentare.
Kirghizstanul sia dobandit independenta ca si toate statele postsovietice, in 1991. In 1994, autoritatile acestui nou stat au decis sa renunte la pasapoartele de tip sovietic si sa elaboreze acte de identitate noi, cu simbolica kirghiza, stabilinduse ca acestea vor fi valabile pe o perioada de 10 ani. La inceputul lui 2004, cand sa implinit un deceniu de la punerea in circulatie a acelor acte, tot mai multi experti straini si locali au semnalat imperfectiunea acestora si accesibilitatea lor pentru eventuale falsificari. Astfel, presa a semnalat despre adevarate "fabrici" de pasapoarte deschise de traficantii de femei. Au fost inregistrate mai multe cazuri cand lideri religiosi musulmani, acuzati de implicare in acte teroriste, detineau pasapoarte kirghize false. In aceste conditii, organismele internationale au decis sa sprijine Kirghizstanul in combaterea traficului de persoane si a terorismului, oferind granturi pentru elaborarea si producerea unor acte de identitate noi, cu un grad sporit de protectie. Organizatia Internationala pentru Migratie a oferit Kirghizstanului sprijinul logistic necesar, iar Departamentul de Stat al SUA a oferit 1,6 mil. dolari pentru emiterea actelor de identitate.
Castigatoarea concursului pentru producerea noilor pasapoarte kirghize a devenit firma moldoveneasca "Registru" a Departamentului de Stat pentru Tehnologii Informationale. Prezentarea de catre Guvern a noilor acte a constituit un prilej de sarbatoare. Presedintele Akaev a declarat in cadrul ceremoniei de prezentare a actelor de identitate kirghize ca "noul pasaport este un pas grandios spre intarirea securitatii statale, care demonstreaza participarea activa a Kirghizstanului in activitati de combatere a traficului si terorismului". Mostra propusa de firma "Registru" a fost calificata "conforma standardelor internationale", fiecare pasaport nou continand un numar de identitate tiparit cu perforator laser pe fiecare pagina, o pagina cu date biografice, o poza digitala si mai multe semne de protectie care contin fibre ultraviolete invizibile.
Totodata, a fost creata o baza pentru stocarea datelor de identitate a fiecarui kirghiz. Dupa inaugurarea oficiala din iulie 2004, insa, pasapoartele asa si nu au fost produse si inmanate, iar sute de mii de kirghizi sau pomenit ca nu pot pleca la studii, in vacanta sau pentru afaceri, deoarece actele vechi au fost anulate, iar cele noi sunt inaccesibile.
Astfel, in toamna anului curent, circa 200 tineri care au obtinut burse la universitatile din SUA, Rusia, Turcia si din unele tari europene, au primit refuz la livrarea biletelor de avion sau la solicitarea de vize pe motiv ca aveau pasapoarte de model nevalabil. Desi parintii copiilor au protestat, autoritatile au promis ca vor oferi studentilor alte documente de calatorie, dar problema asa a si ramas nerezolvata.
Intro situatie similara sunt si oamenii de afaceri. Businessmanul Azimjan Abdraliev are o companie in regiunea Sverdlovsk din Rusia. Din aceasta afacere isi intretine familia numeroasa. In acest an el sa pomenit "incuiat" in Kirghizstan. Dupa ultima vizita la parinti, nu a mai putut iesi cu pasaportul vechi. Acum compania sa de la Sverdlovsk suporta pierderi din cauza lipsei lui Abdraliev. Desi el a batut toate pragurile si a facut declaratii pentru presa, nimeni nul poate ajuta. Zilele trecute, BBC a relatat ca alti circa 300 mii kirghizi care lucreaza in strainatate vor avea probleme sa revina in tara, de aceea nici nu indraznesc sasi viziteze familiile de sarbatori. Totodata, Institutul pentru Razboi si Pace (IWPR) a facut publice rezultatele unei monitorizari, care arata ca in prezent circa 200 mii de kirghizi au nevoie urgenta de pasapoarte noi, deoarece au nevoie sa iasa din aceasta tara pentru studii sau afaceri.
Presa relateaza tot mai multe cazuri de trecere frauduloasa a frontierei. Kirghizii au gasit o filiera prin munti, la hotar cu Kazahstanul, dar calea este foarte periculoasa, iar in ultimul timp patrulele de graniceri verifica minutios si aceasta zona.
Nici autoritatile kirghize, nici compania moldoveneasca "Registru" nu au dat un raspuns plauzibil acestei taraganari care pune in garda institutiile pentru protectia drepturilor omului.
Ministrul adjunct de Externe al Kirghizstanului Lidia Imanalieva, sustine ca noile pasapoarte vor apare dupa Anul Nou. La Compania "Registru" de la Chisinau nu ni sa dat, insa, nici un raspuns exact. Vicedirectorul Constantin Bogatov nea declarat ca toata informatia solicitata o detine biroul de presa al Departamentului Tehnologii Informationale. La randul sau, Nicolai Gancicovschi de la biroul de presa a declarat ca nu detine mai multe de informatii decat exista pe siteul www.registru.md. Iar pe acest site apar doar cateva propozitii laudative despre faptul ca firma "Registru" desfasoara un proiect de pasaportizare moderna in Kirghizstan.
In schimb, opozitia kirghiza a gasit explicatia acestei taraganari, considerand ca cel putin 12 mii de tineri au ajuns la varsta majoratului si ar avea nevoie de pasapoarte pentru asi putea exercita dreptul la vot. Se stie ca tinerii au viziuni democrate si proeuropene, de aceea votul acestora ar putea fi acordat opozitiei actualei conduceri a Kirghizstanului. In februarie 2005, in aceasta tara vor avea loc alegeri parlamentare si opozitia considera ca nepasaportizarea acestor tineri inseamna compromiterea campaniei electorale parlamentare. Alte voci spun ca pasapoartele kirghize sar putea sa nu apara nici pana in toamna lui 2005, cand in aceasta tara vor avea loc alegeri prezidentiale.
Presa internationala comenteaza pe larg aceasta problema. Azimbek Beknazarov, seful Comisiei parlamentare kirghize pentru probleme de drept, considera ca rezultatele alegerilor vor suporta modificari serioase daca tinerii nu isi vor dobandi pasapoartele. Unii analisti fac tangente intre taraganarea pasaportizarii si trucurile conducerii comuniste de la Astana si Chisinau. Amintim ca Vladimir Voronin a vizitat Kirghizstanul, in 2002, de ziua revolutiei socialiste, depunand flori la monumentul lui Lenin din Astana si vizitand casamuzeu a lui Mihail Frunze, un prieten apropiat al lui Lenin, nascut in Basarabia.
Alina RADU