Anul electoral, demarat cu mult inainte de Revelion, aduce noutati tot mai triste pentru cei care, de la 1989 incoace, se tot lasa ademeniti de tentatiile Libertatii. La sfarsitul mandatului lor, comunistii au decis sa ne lase amintiri de neuitat. Istoria pe care o edifica ei in aceste zile este una nemaiintalnita in spatiul democratic de la acest inceput de mileniu. Actiunile actualei guvernari ar putea insemna, insa, sfarsitul lor politic, pentru ca un simplu adevar spune: nimic nu e vesnic. Principiul zebrei, adica alternarea de albnegru in viata de zi cu zi, dar si in istoria universala, este inevitabil, orice ar incerca sa zamisleasca azi comunistii.
Evenimentele politice de ultima ora demonstreaza ca guvernarea a decis sa vina de hac concurentilor electorali, preferand, mai degraba, sa le dea cu batan cap de dupa un colt intunecat, decat sa accepte un duel electoral civilizat. Dosarele intentate persoanelor din anturajul lui Serafim Urecheanu nu sunt altceva decat mijloace de santaj, puse in joc in scopuri politice. Acum cateva zile, fiind citat la CCCEC, pentru a depune marturii, primarul Chisinaului a declarat ca "citarea sa a fost facuta in conformitate cu ordinul presedintelui Voronin "Raportati executarea!"". Declaratia primarului la lasat rece pe presedinte. Insa dupa cinci ore si jumatate de interogatoriu, dupa protestele stradale ale catorva sute de simpatizanti ai lui Urecheanu, Voronin a ordonat eliberarea (se zice ca temporara) a primarului, obligandul sa nu paraseasca nici macar capitala pana la finalizarea anchetei.
Daca e sa facem o paralela si sa amintim cat de "dinamic" se desfasoara ancheta celorlalti functionari ai Primariei, inchisi inca la 24 septembrie, putem fi siguri ca, pana la urmatoarele alegeri, primarul nu va mai calatori prin Europa. Va sta acasa si nu va mai povesti strainilor adevaruri ce sifoneaza imaginea actualei puteri, nu se va intalni cu electoratul din republica, care a fost privatizat cu tot cu urne de guvernantii comunisti care nu mai ies din vizite "de lucru" prin satele si orasele republicii.
Scapat din birourile CCCEC, primarul a declarat ca, sub presiunea protestatarilor, angajatii Centrului au recurs la alta metoda, decat retinerea planificata, aplicandui interdictia de a nu parasi nici tara, nici capitala. "Pana la aplicarea unei noi masuri de reprimare (!)", au precizat reprezentantii Centrului. "Prin aceste actiuni, presedintele Voronin incearca sa intimideze opozitia si pe liderul BMD. Colegii nostri, inchisi prin subsoluri, sufera din cauza dorintei bolnave a unora de a se mentine cu orice pret la guvernare. Nu vreau sa spun ca cei ce comit fraude nu trebuie sa raspunda, dar tratarea selectiva a legii este cea mai mare tragedie pentru tara", a mai declarat Urecheanu. Disponibilitatea candidatului opozitiei de a plasa pe oricine, in mod egal, in fata legii, da speranta electoratului care, dezinformat de massmedia servile puterii, putea crede ca primarul ar fi tentat sa se eschiveze de la o eventuala responsabilitate.
Cear trebui sa inteleaga puterea de la Chisinau, dupa aceasta odioasa tentativa de intimidare a opozitiei, prin lovirea directa in liderul acesteia? Ar fi suficient, probabil, sa ia aminte la continutul mesajelor, scandate in strada: "Libertate", "Jos dictatura", "Victorie".
Puterea ar trebui sa traga invataminte din evolutia evenimentelor, legate de acest abuz pe care si la permis. Reactia societatii civile caresi uneste efortul exprimat intro declaratie comuna, adresata forurilor democratice si organismelor internationale, constatand ca "in R. Moldova puterea amplifica efortul de a elimina principalii sai oponenti de pe arena politica: se fabrica dosare, sunt arestate si retinute tot mai multe persoane, sunt amenintati si concediati profesionisti din diverse institutii, care refuza sa se subordoneze intereselor politice ale partidului de guvernamant", ar fi trebuit sa potoleasca spiritele setoase de putere. Ucraina acestor zile, precum Romania de acum 15 ani ar putea deveni un avertisment serios pentru regimul autoritar din R. Moldova.
"Chemam societatea civila, toti cetatenii tarii sa fie gata de a opune o rezistenta dura totalitarismului si cultului dictatorial. Suntem siguri: in momentul crucial, angajatii onesti ai institutiilor de stat, presati sa deserveasca interesele unui grup de afaceristi politici, vor deconspira adevarata fata a actualei guvernari si vor apara dreptul poporului nostru la o viata libera si demna. Facem apel la oamenii de buna credinta sa sprijine activ miscarea civila pentru democratie in R. Moldova" (din Avertismentul adresat regimului totalitar din R. Moldova, semnat de Comitetul pentru sustinerea democratiei in R. Moldova (presedinte M. Tomacinschi), Miscarea combatantilor din Chisinau (presedinte V. Toma), Consiliul national al veteranilor din R. Moldova, Colectivul Teatrului municipal "Satiricus" (director S. Grecu), actorul Mihai Curagau, artist al poporului, Uniunea Jurnalistilor din Moldova (presedinte V. Saharneanu), Uniunea Scriitorilor din Moldova (presedinte acad. M. Cimpoi), acad. Grigore Vieru, poet, Liga Nationala a Primarilor din R. Moldova (presedinte V. Balan), Miscarea combatantilor din R. Moldova (presedinte I. Sinegur), Alianta organizatiilor veteranilor de razboi din R. Moldova (presedinte A. Covrig), Asociatia republicana a participantilor la conflictul armat (presedinte V. Zaiat). Lista semnatarilor ramane deschisa si se completeaza zilnic cu noi nume de personalitati si denumiri de organizatii, asociatii, uniuni.
Andrea MANOLE