In zilele de 67 decembrie, la Sofia, sa desfasurat summitul OSCE, in cadrul caruia urma sa fie semnata o Declaratie de Stabilitate si Securitate pentru Moldova. UE, SUA, Romania si OSCE isi exprimasera anterior intentia de a semna aceasta declaratie, in timp ce Rusia, iar ulterior si Ucraina, siau anuntat opozitia in raport cu acest document. Nici un oficial al R. Moldova nu nea putut spune cu exactitate ce contine acest document care, potrivit expertilor, a situat la poluri diferiti imperiul slav si Europa cu SUA luate impreuna.
Toate agentiile de stiri din Moldova, ziarele si posturile de televiziune au comentat atitudinea tarilor semnatare a Declaratiei de Stabilitate si Securitate pentru Moldova. Dar nici o institutie media nu a prezentat continutul exact al acestui document. Cu atat mai straniu apare corul de voci al "analistilor" unui document cu continut necunoscut. Am contactat serviciul de presa al Presedintiei. Georgeta Moraru nea spus ca acest document poate fi facut public doar dupa semnare, iar acum acesta nu exista nici pe siteul presedintelui, nici in alte surse de informare.
Si la Directia Securitate Europeana a Ministerului de Externe am fost informati ca este un document "foarte confidential", de aceea presa nu are acces la el. Persoana care nea raspuns la intrebari a confirmat ca lucreaza la MAE, dar a refuzat categoric sasi spuna numele. Anonimul nea mai spus ca prin acest document, statele semnatare care "sunt, probabil, 6 la numar", dar nu pot fi numite exact, urmeaza sa confirme si sa garanteze sustinerea pentru R. Moldova in anumite puncte care nu pot fi dezvaluite presei. Potrivit aceleiasi surse, doar un punct vizeaza la modul concret situatia din Transnistria, celelalte "sunt despre altceva".
Am solicitat si Aparatului ministrului Reintegrarii o copie sau o informatie privind declaratia cu pricina. Stela Jantuan, consilierul ministrului, nea spus ca nici in biroul ei nu poate fi gasit acest document.
Intre timp, partile semnatare, care nu au putut fi identificate de catre Directia Securitate Europeana a MAE, siau developat identitatea. Presa a declarat ca UE, SUA, Romania si OSCE sunt dispuse sa semneze acest document. Ucraina inca nusi formulase pozitia, cand Rusia, prin noul ei ambasador la Chisinau, Nicolae Reabov, a blamat documentul si pe autorii lui, declarand saptamana trecuta cu nu va semna in nici un caz aceasta declaratie. Potrivit unui oficial al Ambasadei Rusiei, anterior a fost semnat deja Tratatul de baza intre Moldova si Rusia, care "a confirmat recunoasterea integritatii teritoriale, a suveranitatii si independentei acestui stat si considera ca acest document este suficient de cuprinzator si ca acesta corespunde intereselor ambelor tari". Pe cand Declaratia despre care se discuta acum este calificata ca un "document lipsit de continut si care radical se deosebeste de cel propus initial".
Aceeasi atitudine a fost confirmata, la Sofia, si de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pe parcursul zilelor de luni si marti. In final, seful diplomatiei rusesti a declarat ca Moscova ar putea semna acest document, insa "doar dupa reglementarea definitiva a diferendului transnistrean". De aici deducem ca cheia acestui document rezida in acel singur punct al Declaratiei care vizeaza Transnistra.
Ministrul moldovean de Externe a calificat la Sofia trupele rusesti de pe teritoriul tarii noastre drept "trupe de ocupatie militara straina". Aceasta declaratie a fost precedata de cea a lui Bernard Bott, ministrul de Externe al Olandei, la Consiliul ministerial al OSCE, prin care acesta sustine ca retragerea trupelor rusesti din Transnistria este elementulcheie in solutionarea conflictului. Si alte state au criticat prezenta trupelor ruse in Moldova, precum si faptul ca Rusia ca nusi respecta obligatiile asumate la Istanbul. De aceeasi parere au fost majoritatea ministrilor de Externe din cele 55 de state membre ale OSCE, care au participat la reuniunea de la Sofia. Aceste declaratii au fost precedate de convorbirea telefonica dintre Javier Solana, Inaltul Comisar pentru politica externa si aparare comuna al UE, cu presedintele Voronin, iar ieri, Secretarul de stat al SUA, Colin Powel, a declarat ca Statele Unite sunt gata sa sustina financiar retragerea trupelor ruse din Transnistria, in cazul in care aceasta invoca lipsa mijloacelor financiare pentru deplasarea munitiilor din aceasta zona.
La inchiderea summitului de la Sofia, am aflat, totusi, ca nimeni nu a semnat Declaratia de Stabilitate si Securitate pentru Moldova.
Alina Radu