Nr. 20 (9 decembrie 2004)

Topul coruptiei, de Ziua drepturilor omului

Astazi este Ziua Natiunilor Unite impotriva Coruptiei. Maine este ziua internationala a drepturilor omului. Potrivit sondajelor de opinie, de cele mai multe ori oamenii simpli se plang pe incalcarea drepturilor lor fundamentale in statele in care este cel mai ridicat nivelul coruptiei. Republica Moldova ocupa locul 114 si are indiciul coruptiei de 2.3 puncte din 10.

Potrivit ultimului sondaj de opinie publicat de Institutul de Politici Publice (IPP), cetatenii R. Moldova se considera foarte afectati de coruptie. Aproape 70 la suta dintre respondenti considera ca un cetatean simplu nu poate sa rezolve o problema in institutiile publice fara sa dea mita. Cel mai des, cazurile de coruptie sunt semnalate de cetatenii cu studii superioare, care locuiesc in localitati urbane si au varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. Ziarul de Garda a solicitat opinia oamenilor din strada despre faptul cum sunt ei afectati de coruptie, dupa care am solicitat experti din diferite domenii sa ne spuna cum ar putea fi stopata coruptia in Moldova.

Azi, de ziua combaterii coruptiei, Ziarul de Garda lanseaza Linia Fierbinte a Coruptiei Telefonati, scrieti si semnalati cazuri de coruptie pe care le intalniti in fiecare zi.

Politia "presteaza servicii" contra plata

Stefan Uratu, presedintele Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului din R. Moldova:
O solutie de combatere a coruptiei in politie ar fi salarizarea echitabila a colaboratorilor de toate nivelurile, conform responsabilitatilor si gradului de risc. In caz contrar, ei se autoapreciaza si, apoi, se deprind cu surse extrasalariale, iar acest lucru ne costa mai mult. Este nevoie, in primul rand, de un sistem corect de evaluare si de vointa politica a guvernantilor.

In context, este necesar ca si politistii sa se ocupe doar de ceea ce le revine in conformitate cu legea, statutul lor si functiile detinute; sa nu fie atrasi in actiuni nespecifice, mai ales politice. In cazul in care un politist va fi rugat de catre un politician/guvernant sa–i "presteze" acestuia din urma anumite servicii ilegale, atunci politistul va cere el insusi asemenea servicii de la altii.

Ion C.:
Am dat mita nu o singura data organelor de politie, pentru ca asa este sistemul. Am fost gasit vinovat si am corupt in schimbul unor servicii. Nu ma aranjeaza situatia, sunt impotriva fenomenului. Dar am incalcat multe legi si, ca sa am mai putine probleme, am recurs la mituire.

In justitie coruptia infloreste

Gheorghe Amihalachioaie, presedintele Uniunii Avocatilor din R. Moldova:
Este un lucru inspaimantator ceea ce se intampla astazi in justitia noastra.

Pentru a combate coruptia din acest domeniu, este necesar, in primul rand, de a inlatura conditiile care favorizeaza dezvoltarea acesteia in institutiile judiciare. Acum trei–patru ani, pentru a combate coruptia, in Georgia au fost demisi din functie 70 la suta dintre judecatori, iar celor ramasi in functie le–au fost marite substantial salariile. In locul celor destituiti, au fost angajati tineri necorupti. Dupa un timp, s–a stabilit ca nici aceasta modalitate nu a dat rezultate pozitive. Coruptia in justitie continua sa infloreasca.

In R. Moldova justitia este partiala si dependenta de conducerea de varf. Pentru a–si pastra functia pe care o detine, judecatorul este nevoit sa faca jocul puterii. In cazul nesupunerii, acesta poate fi demis cu usurinta. O justitie corecta poate exista doar in cazul in care aceasta ar fi impartiala, fara ca statul sa intervina in treburile ei.

Calin M.:
Cunosc din auzite despre fenomenul coruptiei in justitie. Unii amici de–ai mei au fost impusi de situatie sa mituiasca functionari din acest domeniu. Drept rezultat, au fost achitati de instanta. Solutia contracararii acestui fenomen ar fi o motivare financiara a angajatilor din acest sistem, direct proportionala cu riscul de a–si pierde functia.

«Urmati exemplul medicilor fara de arginti»

Parintele Vlad Mihaila, Biserica "Sfanta Teodora de la Sihla"
Primul pas pe care ar trebui sa il faca un medic corupt e sa–si respecte juramantul, caci fiecare dintre ei a rostit Juramantul lui Hipocrat, atunci cand a pretins sa ia diploma de medic.

Daca le pare ca acest juramant poate fi ignorat, atunci sa respecte exemplul medicilor fara de arginti Cosma si Damian, sau a doctorului fara de arginti Pantelimon, devenit sfant pentru ajutorul acordat fara nici o rasplata oamenilor.

Daca nici exemplele biblice nu e posibil sa fie respectate, recomandam exemplul multor medici ai zilei de azi: Ion Bratu, Vadim Manea, Anatol Proca, Florica Cepoi si multi altii, care ne trec pragul Bisericii, rugandu–se pentru pacientii lor si venind chiar cu ei impreuna, atunci cand tamaduirea trupului nu e posibila fara tamaduirea sufletului.

Nelly C.:
N–am dat mita medicilor, am platit, in schimb, cat mi s–a cerut, in schimb am fost tratata nesatisfacator. Cred ca in medicina coruptia a luat cele mai mari proportii, deoarece angajatii acestei sfere inteleg perfect ca omul este gata sa dea orice pentru a fi sanatos. Unii medici cer mita mai discret, altii, insa, la modul direct. O forma de coruptie mai noua este obligarea pacientului de a procura anumite medicamente, pe care trebuie sa le procuri doar de la ei, chiar daca acestea n–au nici un efect.

Mita indispensabila in sistemul vamal

Efim Obreja, Transparency International:
Am inaintat mai multe propuneri ce tin de domeniul combaterii coruptiei si traficului de influenta in cadrul activitatii vamale: ratificarea Conventiei civile (Strasbourg, 04.11.1999) si Conventiei penale (Strasbourg, 27.01.1999) privind coruptia; aderarea la Conventia OECD privind lupta impotriva coruptiei agentilor publici straini in tranzactiile comerciale internationale (Paris, 17.12.1997). In baza principiilor activitatii vamale stipulate in Declaratia Consiliului Cooperarii Vamale de la Arusha, este necesar de a adopta un program national privind integritatea vamii, in care s–ar prevedea masuri privind reglementarea administrativa minima — transparenta, automatizarea, segregarea strategica a functiilor, rotatia insarcinarilor si realocarea personalului, responsabilitatea si raspunderea managementului, auditul intern si auditul extern, moralul si cultura organizationala, recrutarea si selectarea, Codul de Conduita, dezvoltarea profesionala, remunerarea adecvata, relatiile cu agentii vamali si comunitatea de afaceri. In acelasi timp, mentionam modificarea mecanismului existent de declarare si control al averii demnitarilor de stat si a functionarilor publici, precum si atentionarea organelor de drept specializate asupra ineficientei activitatii de combatere a coruptiei, mai cu seama, a traficului de influenta; lipsa reala a responsabilitatii functionarilor de diferit rang pentru trafic de influenta.

Coruptia in organul vamal exista, in mare, din cauza lipsei reale a responsabilitatii conducatorilor pentru nerespectarea Legii cu privire la combaterea coruptiei si protectionismului, de aceea este necesara adoptarea si implementarea masurilor organizatorice suplimentare pentru sporirea eficientei activitatii organelor specializate de combatere a coruptiei. Pentru a nu transforma organele vamale numai intr–un organ de acumulare a mijloacelor in buget, in limitele competentei sale, se cere de a determina prioritatile organelor vamale: lupta impotriva fenomenelor ce ameninta securitatea statului (inclusiv cea economica), apararea intereselor legitime ale cetatenilor si antreprenorilor in cadrul activitatii vamale.

Valentina N.:
Daca sistemul nostru nu ar fi atat de corupt, afacerea mea nu ar merge atat de bine. Pentru precupeti e o bucurie sa dea peste un vames corupt. In schimbul unei mite, acesta se face a nu observa calitatea marfii pe care o aducem de prin Odesa sau Turcia.

«Primnariile au nevoie de transparenta»

Igor Munteanu, director executiv IDIS, expert APL:
Pentru a diminua fenomenul coruptiei in domeniul APL este necesara cresterea transparentei activitatii primariilor si, in special, a cheltuielilor efectuate din bugetul public.

Finantele locale raman un capitol nebulos al activitatii primariilor, de aceea trebuie aplicate metode noi de audit intern, care ar asigura transparenta cheltuielilor efectuate.

In statele civilizate, in fiecare institutie de guvernare locala exista un auditor intern, care nu se subordoneaza direct primarului sau autoritatii publice si care se ocupa de efectuarea auditului finantelor publice locale. In Moldova ar fi bine ca acest audit intern sa fie efectuat cel putin la finele fiecarui an, ceea ce ar spori responsabilitatea primarilor si a reprezentantilor APL, care administreaza patrimoniul si finantele locale.

Mihai L:
Exista o vorba populara care spune ca pana ajungi la Dumnezeu, te mananca sfintii. Pana ajungi la presedintie, te mananca administratia locala, am vrut sa spun. Este impotriva principiilor mele sa dau sau sa iau mita. Stiu, insa, ca lupta cu coruptia trebuie sa inceapa cu noi si de la noi. Sunt avocat si incerc sa fiu in fiecare zi mai bun in sens profesional. Daca am face toti acest lucru, rezultatele nu vor intarzia sa apara.

Politica si coruptia

Petru Bogatu, analist politic
Straniu lucru: se creeaza impresia ca cel mai mare viciu al societatii noastre nu intereseaza pe nimeni. Nu ingrijoreaza puterea, nu alerteaza opinia publica. Desi, potrivit estimarilor internationale, Republica Moldova este cea mai corupta tara din Europa, acest fapt nu sperie nici autoritatile, nici presa, nici societatea civila. Coruptia la noi nu e un subiect dezbatut — asa, unul minor, aproape inchis. De ce? Pentru ca cea mai scumpa mita care este platita dincoace de Prut a ajuns sa fie chiar politica statului. Aici se vinde si se cumpara tot. De la un post la primarie pana la interesul national.

Politica e coruptibila pentru ca e vandabila. Acest lucru e valabil pe toate meridianele globului. Spre deosebire de valorile necomerciale, precum sunt credinta sau democratia, politica intotdeauna e o afacere. Evlavia, dreptul de vot sau libertatea interioara nu pot fi, in mod normal, nici cumparate, nici vandute. Politica, dimpotriva, reclama investitii. Pentru a te mentine pe esichierul politic, trebuie sa aloci fonduri in imagine sau in concurentii electorali. Asa se fac afacerile, iar cele politice nu sunt exceptie. Numai ca, spre deosebire de valorile necomerciale, cele comerciale ispitesc. Iar politica in primul rand. Iata de ce actorii–businessmenii politici adesea sunt tentati sa–si atinga scopurile pe cai laturalnice. Sa cumpere ministri, deputati sau primari care le–ar promova interesele Sa faca din politica o vaca de muls. O paine alba unsa cu unt, numai buna de mancat. O femeie fara pretentii. E afacerea care nu da gres. Numai ca una oneroasa. Asa a ajuns, de exemplu, Vladimir Voronin, presedintele celei mai sarace tari de pe continent, sa se lafaiasca pe banii contribuabililor la vile de lux pe care putini sefi de stat sau de guvern din Europa prospera si le pot permite. Acest fapt, insa, nu mai deranjeaza pe nimeni. Si nici n–are cum! In Republica Moldova lipsesc, pur si simplu, institutiile capabile sa combata coruptia. Presei independente ori i s–a pus calusul in gura, ori i s–a castrat sensibilitatea. Opinia publica, societatea civila si autonomia locala au fost inabusite in fasa. Independenta justitiei a fost lichidata, iar separatia puterilor, de cand Voronin conduce tara ca un presedinte de colhoz sau un director de sovhoz, pare compromisa iremediabil. In aceste conditii, nimic nu mai poate impiedica puterea sa corupa cu neobrazare intreaga societate: pensionarii – cu mirajul pensiilor majorate, minoritatile nationale — cu cea de–a doua limba de stat, oamenii de actiune – cu iluzia integrarii europene, functionarii publici — cu sinecure grase.

Mai tineti minte cate luni bune a refuzat Parlamentul sa adopte Legea privind inspectia inainte de expeditie, impusa de FMI? Finanta internationala a rugat, a cerut, a avertizat. Degeaba. Deputatii s–au opus cu o incapatanare fanatica. Nu erau deloc impresionati de dovezi si argumente. Nici nu–i de mirare. Ei au fost platiti de cercurile financiare sa se impotriveasca. Sa voteze contra. Sa apere afacerile ilicite pe care urma sa le curme legea respectiva. Ca sa afirmam asta, nu–i nevoie sa–i prindem pe deputati in flagrant delict. Orisice actiune a puterii in dauna bunului–simt si a binelui social este o proba de coruptie la cel mai inalt nivel.

Nu intamplator organismele financiare internationale refuza sa crediteze regimul Voronin. In patru ani de zile FMI nu i–a dat nici un ban. Normal. Democratiile occidentale nu subventioneaza hotii si coruptii.

Ludmila D.:
Fiind mama, mi–e frica pentru viitorul copiilor mei, pentru ca acesta va depinde de situatia politica de la noi. Politica din ultimul timp a provocat populatiei stresuri majore, astfel ca nici un calmant nu o poate ajuta. M–am ciocnit si eu de acest flagel: mi s–a cerut o mita de 3 mii dolari, dar am refuzat, motiv pentru care am ramas fara serviciu.


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com