Nr. 20 (9 decembrie 2004)

 Investigatii

Memoria patriotului Condrea Mursa improscata cu noroi
Bustul profesorului Condrea Mursa, amplasat pe peretele casei in care a locuit (str. Ion Creanga 82/4) a fost profanat in cel mai barbar mod. Florile din fata placii comemorative au fost aruncate, iar placa — inecata in noroi. Continuare 

Vama bunului–simt
"Anual, sunt inregistrate tone de produse alimentare de import care nu corespund regulilor sanitaro–epidemiologice" Continuare 

Memoria patriotului Condrea Mursa improscata cu noroi

Motto: "Raza soarelui ce l–a atins a fost un semn in vara ce ne–a ars inimile si sufletele…" (din site–ul dedicat profesorului Condrea Mursa)

Bustul profesorului Condrea Mursa, amplasat pe peretele casei in care a locuit (str. Ion Creanga 82/4) a fost profanat in cel mai barbar mod. Florile din fata placii comemorative au fost aruncate, iar placa — inecata in noroi.

In noaptea de 28 spre 29 noiembrie curent, persoane necunoscute au aruncat in chipul nemuritor al cercetatorului Mursa, plecat in lumea celor drepti in anul 2002, cu noroi, lasand sa se vada doar unde si unde urme de memorie. "Nu am rezistat si am sters noroiul, ne–a spus Alexandru, feciorul lui Condrea Mursa. Unii vecini presupun ca aceasta ar fi facut–o copiii. Sau, cum zic ei, "deti". Nu caut sa i se faca dreptate memoriei lui taica–meu, vreau doar sa se stie ca cei care ii profaneaza memoria, reprezinta, de fapt, artefactul acestei natiuni. Ura lor (a copiilor "deti" — n.r.) fata de acest neam nu are hotare, daca pana si mortii ii provoaca la acte diabolice. Am anutat SEL–ul, ba chiar am si invitat un reprezentant la fata locului. S–a uitat, s–a intors si a plecat. Sunt sigur ca, daca ar fi fost vorba de monumentul lui Lenin, ar fi reactionat imediat, iar politia ar fi gasit urgent

infractorii. Lipsa actiunilor de cercetarea a acestui act de profanare, reprezinta, de fapt, ignoranta totala a puterii actuale fata de distinsii natiunii autohtone si chiar de natiune ca atare.", spune Alexandru Mursa. Deloc intamplator, amintim aici de doua atentate — unul asupra Casei Limbii Romane, si cel de–al doilea — asupra sediului ziarului "Komunist", produse acum trei ani. Persoanele care au incendiat Casa Limbii Romane, nu au fost depistate nici pana astazi.

Biografia lui Condrea Mursa este asemeni unei carti cu multe file, fiecare dintre acestea avand o viata a sa.

Colegii lui de lucru de la Institutul Politehnic (Universitatea Tehnica de astazi) isi amintesc ca regretatul profesor Mursa a stat la baza institutiei de invatamant nominalizate, el fiind primul care a insistat sa fie editate manuale in limba romana.

Dar cand a plecat in lumea celor drepti, din cauza unei boli incurabile, pana si panglica neagra de pe portretul lui din holul Universitatii a fost rupta. "Din cauza caracterului principial, a avut destui dusmani. Era un om puternic si nu concepea nici un compromis", ne povesteste Alexandru, care ii seamana leit.

Ambasada Rusiei, in locul stabului nemtesc

Fila cea mai impresionanta din biografia acestei somitati ai lumii noastre stiintifice este cea despre copilaria lui Condrea Mursa. Pe locul in care se afla acum cea mai impunatoare misiune diplomatica din Chisinau, a fost candva casa in care a locuit dl Mursa. "Intr–o casuta modesta, locuia acolo impreuna cu bunelul, cand a inceput razboiul si nemtii s–au instalat in cele doua odaite cu stabul lor radiofonic cu tot. Cu toate ca li s–a interzis sa intre in casa, bunelul, insa, intr–o dimineata, s–a intors dupa bani si cateva lucruri si a fost impuscat in cap de un ofiter german. N–a murit imediat. Tatal a reusit sa–si ia ramas bun, in spital, unde l–a gasit pe bunelul adus de rude inca viu", ne povesteste Alexandru.

Dupa evadare, profesorul a ajuns la colonia de minori de la Soroca. "Ce se petrecea acolo, era de groaza. Se ucideau copiii intre ei, crime despre care nu a mai apucat sa stie cineva. Pentru ca despre genocidul natiunii noastre de dupa razboi, in genere, nu e la moda sa vorbesti. Tatal a supravietuit doar gratie faptului ca a avut tarie de caracter si a reusit sa se impuna", continua Alexandru. Ulterior, a fost transferat la casa de copii nr. 1 din Chisinau, pe care a absolvit–o, fiind unul dintre cei mai buni elevi. Cu brio a absolvit si MVTU Bauman din Rusia, cel mai bun amic al lui fiind constructorul avionului "Buran",dl Sokolov. Revenind la Chisinau, era antrenat in proiectarea si constructia motoarelor pentru submarine. In ziua cand Basarabia a fost ocupata de rusi, casa din inima Chisinaului, fostul stab al nemtilor, a cazut tronc rusilor. "Dragostea" pentru acest teren mai este vie si azi, tinand cont de faptul ca anume acolo se afla Ambasada Federatiei Ruse in R. Moldova. "Tatal a facut zeci de apeluri catre autoritatile locale si cele republicane ca sa–i fie restituit imobilul. Din anumite motive, pe care s–ar putea sa le aflu mai tarziu, averea nu i–a fost restituita. Mai mult chiar, in ziua in care a decedat, la doar cateva ore, a avut loc o adunare municipala, prezidata de Serafim Urecheanu, unde s–a decis restituirea imobilului pierdut printr–un apartament din municipiu.

Alexandru a avut deja actele in regula pentru a emigra in Canada, dar in momentul in care si–a pierdut tatal, planurile s–au schimbat si el a decis sa ramana acasa, langa maica–sa.

"Daca statul nu are posibilitatea sa–si mentina si sa–si protejeze valorile, el nu are dreptul la existenta. Cum poate un stat sa existe fara valori?", crede Alexandru Mursa. Bustul tatalui sau, Condrea, a fost

inaugurat de Universitatea Politehnica din Chisinau si Primaria orasului, fiind, de fapt, un gest in memoria tuturor profesorilor de la Politehnica.

Ultima dorinta a lui Condrea Mursa a fost sa fie mutat, cu tot cu pat, "mai spre lumina". Oamenii care au trait cu demnitate, au plecat din aceasta lume darz, cu zambetul pe buze. Asa a plecat si profesorul Mursa. "Zambind", ne spune feciorul. Speram ca in urma acestui articol se vor gasi persoane care, facand uz de lege, vor putea pune capat sfidarii memoriei unui om, a carui venire pe lume a insemnat mai mult decat o simpla nastere.

Ileana Rusu


Ziarul de Garda
Site-ul zdg.md nu contine toate articolele si imaginile tiparite in acest numar.
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com