Ghinionul creditelor preferențiale
De la tribuna politică deseori se poate auzi afirmația că statul asigură respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor săi. În acest scop sunt emise acte normative, promovate diferite programe guvernamentale și se aderă la convenții internaționale. Același scop a avut și emiterea de către Guvern a Hotărârii nr. 1146 din 15.10.2004 privind creditele preferențiale pentru unele categorii de populație. În conformitate cu prevederile prezentei hotărâri de creditul preferențial beneficiază pe lângă toate categoriile indicate în art. 3 și persoanele reabilitate ca urmare a represiunilor politice. Aceste credite se acordă pentru:
a. construcția casei individuale sau locuinței cooperatiste, sau procurării spațiului locativ.
b. restaurarea caselor vechi.
Pentru a beneficia de un astfel de credit, persoanele interesate sunt obligate să prezinte instituțiilor financiare un șir de acte care confirmă scopul creditului, modul de achitare etc. Pentru a le colecta, sunt necesari circa 2000 de lei, sumă ce constituie valoarea taxelor plus adaos pentru operativitate, dar și efort fizic de a intra în instanțele abilitate, solicitând perfectarea actelor. Astfel, perioada minimă pentru a îndeplini prevederile art. 16 din Hotărârea nr. 1146 este de circa jumătate de an.
De obicei, solicitanții îndeplinesc în totalitate prevederile acestui act normativ și, până la urmă, se adresează instituțiilor financiare. Același drum
Filaret Botnăraș
Dar, Ministerul Protecției Sociale, Familiei și Copilului
În consecință, pensionarul, invalid de gradul II, decorat cu Ordinal «Gloria Muncii» categoria III încă la 10.03.1978, nu poate beneficia de privilegiul acordat de Guvernul R. Moldova și stipulat legislația în vigoare. În linii mari constatăm că prevederile Legii bugetului pe anul 2008, precum și Hotărârea Guvernului nr. 1146 din 15.10.2004 nu sunt respectate. De altfel, constatăm că tergiversarea recepționării actelor este premeditată, deoarece marea majoritate a beneficiarilor, la fel ca și Filaret Botnăraș, sunt persoane în vârstă, cu o sănătate șubredă, oameni pentru care fiecare zi contează.
Lilia Gulca, avocat