99,99 la suta dintre flagrantele organizate pana in prezent de catre organele de drept sunt niste provocari elementare, insotite de incalcari evidente ale prevederilor legale si ale drepturilor omului, este de parere avocatul Gheorghe Malic. Se pare ca de «fenomenul flagrantului» nu sunt protejati nu doar primarii si medicii, ci chiar si angajatii Oficiilor Starii Civile (OSC).
Chiar si dupa jumatate de an, Oleg si Dorina Carapcevschi isi amintesc cu spaima de «flagrant» |
In aceeasi zi, femeia a fost retinuta la Comisariatul General de Politie Chisinau. Desi
Bani estorcati in cinci minute
«OSC avuse candva un contract cu politia pentru mentinerea ordinii publice», relateaza Dorina Carapcevschi. «Chiar daca contractul expirase de mai mult timp, iar sefa era constienta de acest fapt, in zilele de marti si joi, atunci cand veneau mai multi cetateni, unul dintre politisti, Dumitru Gramatic, aparea pe la OSC ca sa ne "ajute" la mentinerea ordinii publice, dupa cum motiva chiar el »
In august 2007, un coleg din politie,
«La 14.08.2007,
Barbatii cu euro
A urmat retinerea la Comisariatul General de Politie Chisinau. «Initial politistii
La Comisariat, insa, pe langa anchetarea cazului, un oarecare
politist, pe nume Ghenadie,
Intre timp, organele de ancheta au constatat ca Dorina e nevinovata. Atunci, sefa OSC, Svetlana Andries, insista ca subalterna sa, Carapcevschi, sa scrie cerere de eliberare din functia de specialist coordonator. «Imi spunea ca sunt "o pata" pentru institutia pe care o conduce Probabil vroia sa angajeze vreo ruda sau vreo buna cunostinta de a sa», spune fosta angajata a OSC care, peste doua saptamani de la «flagrant», a ramas nu doar fara copilul pe care il astepta, ci si fara serviciu. Din cauza gurilor rele, ea fost nevoita sa abandoneze locul de munca "din propria sa initiativa».
Galoi peste tot
La 30.10.2007,
«Gramatic a luat certificatul fara voia ei de pe masa, in timp ce ea se afla in arhiva. Despre faptul ca Gramatic ar fi luat bani de la alte persoane pentru eliberarea acestui certificat nu stia si a aflat despre aceasta doar dupa ce in birou intrase colaboratorii politiei», se mai spune in ordonanta.
Contactat de Ziarul de Garda, Dumitru Gramatic, a recunoscut
faptul ca el a
Solicitata la acelasi subiect, Svetlana Andries, sefa OSC,
Referitor la acest caz, procurorul de Ungheni, Ion Procopciuc,
«Cand te dor dintii mergi la stomatolog»
Potrivit avocatului Gheorghe Malic, 99,99 la suta dintre cazurile de flagrant sunt niste provocari elementare, insotite de incalcari evidente ale prevederilor legale si ale drepturilor omului. Avocatul constata ca, de obicei, in astfel de cazuri, politistii sunt implicati abuziv in instrumentarea flagrantelor.
«In scopul realizarii sarcinii de combatere a coruptiei, in mod prioritar ar trebui sa persiste reglementarile legale, pentru ca, pe "bajbaite", e imposibil sa faci justitie», explica avocatul. «In acelasi timp, in virtutea principiilor de drept, unanim recunoscute, daca vreun aspect nu este clar reglementat de lege, sau exista anumite contradictii intre felul in care sunt executate normele de drept de catre factorii de decizie, sunt admise spre executare doar actiunile explicit legale. Sau, daca exista contradictii legale, acestea se interpreteaza in favoarea individului, banuitului sau inculpatului si presupun limitarea imputernicirilor organelor represive. De regula, orice interpretare extensiva genereaza abuzuri».
Avocatul mai spune ca, de obicei, «in cazurile investigate in legatura cu infractiunile prevazute de art. 326 sau 330, Cod penal, lipseste estorcarea, la fel cum lipsesc si premizele controlului transmiterii banilor. Din aceasta cauza se constata ca, contrar principiului legalitatii procesului penal, in astfel de cazuri, in mod ilicit, sunt insinuate flagrante. Totodata, absolut neintemeiat, fiind organizata si coordonata transmiterea bunurilor sub control, la fel cum, contrar principiului egalitatii in fata legii, unul dintre coautorii pretinsei fapte, cel care a transmis banii, pentru a provoca partea opusa, este eliberat abuziv de raspundere penala».
«Atunci cand te dor dintii, mergi la stomatolog, nu la un alt
medic. De aceea, chiar in prima secunda, constatand ca ti se intinde
o cursa, trebuie sa consulti un avocat. Nu raspundeti
la nicio intrebare a reprezentantilor legii. De obicei,
acestia adreseaza intrebari provocatoare care ar putea sa te induca
in eroare si
Anastasia NANI