Directoarea gradinitei din Hartopul Mare, Maria Postoronca, este suspectata de estorcarea unor sume de bani de la parintii copiilor care frecventeaza aceasta institutie. Parintii achita lunar cate o suta de lei si fiecare are varianta sa de raspuns atunci cand este intrebat ce destinatie au aceste sume.
Directoarea Maria Postoronca afirma ca, de patru ani, de cand detine functia de director al gradinitei, nu a colectat bani. «Se vorbeste ca solicit de la parinti lunar cate 100 de lei. Eu nu am solicitat niciodata, nimic, nimanui. Nu ma ocup cu asa ceva. Eu nu colectez bani de la copii», spune directoarea.
Pentru examinarea sesizarii Centrului de Analiza si Prevenire a Coruptiei (CAPC), parvenita la Ministerul Educatiei si Tineretului (MET) (nr. 394 din 17.01.2008), cu privire la banuirea Mariei Postoronca, directoarea gradinitei de la Hartopul Mare, de insusire de bani, prin ordinul nr. 18 din 24 ianuarie 2008 al Directiei Generale Invatamant a fost instituita o comisie speciala, formata din specialistul directiei in problemele invatamantului prescolar V. Guzun, vicepresedintele Centrului teritorial Chisinau al sindicatelor lucratorilor din invatamant G. Gozic si primarul comunei Hartopul Mare Vitalie Onofrei.
«Banii care au fost colectati de la parinti au fost cheltuiti pentru procurarea unor jucarii pentru copiii care frecventeaza gradinita. Lucratorii Primariei din Hartopul Mare ar dori sa vada persoana care a sunat la »Linia fierbinte« a CAPC si a solicitat organizarea unor comisii speciale, menite sa verifice activitatea gradinitei, si in special a directoarei Maria Postoronca" spune iritat primarul de la Hartopul Mare, membru al comisiei organizate de Directia Generala de Invatamant.
Parintii, la randul lor, afirma ca
«Copiii au nevoie de unele rechizite, creioane, albume de desen, hartie colorata. In acest scop parintii colecteaza lunar o suma de bani, in functie de necesitati. De obicei, aceasta nu depaseste 10 lei, pe care ii da fiecare parinte educatoarei, iar
Persoana care a sesizat CAPC si care a dorit sa ramana in anonimat neaga spusele directoarei, potrivit carora ea nu «goleste» buzunarele parintilor. Anonimul spune ca dispune de toate dovezile pentru a demonstra ca banii se colecteaza, iar colectarea e ilegala.
Procedura de colectare a banilor este incorecta
«Parintii achita cate o suta de lei pe luna pentru ca odraslele lor frecventeaza gradinita sau, mai exact, pentru alimentatia micutilor. Unui copil ii revine sa consume produse de 9 lei 60 bani. O parte din aceasta suma o achita Primaria (65%), restul banilor sunt luati din buzunarul parintilor (35%), cam 3,20 lei pe zi. Uneori suma variaza in functie de meniu. Problema consta in faptul ca procedura de acumulare a banilor de la parinti este ilegala. Parintilor nu li se ofera bon de plata. Ei achita suma ceruta, dar nu se intereseaza despre destinatia banilor. Daca se incaseaza banii, institutia trebuie sa dispuna, in mod obligatoriu, de aparat de casa, pentru a le oferi parintilor bonuri de plata care ar confirma ca ei au achitat banii», spune solicitantul «Liniei fierbinti".
Inspectoratul Fiscal de Stat Criuleni a efectuat un control fiscal, o verificare operativa la gradinita de copii din Hartopul Mare. In urma controlului
«Alta procedura de colectare a banilor nu cunoastem. La oras, unde la dispozitia parintilor sunt bancile, acestia nu se confrunta cu asemenea probleme, pe cand la tara e alta situatie. La finele fiecarei luni, calculam suma de bani de care a mancat copilul care frecventeaza gradinita si le prezentam parintilor un bon cu stampila primariei, pe care acestia urmeaza
40 m adancimea buzunarului
Desi directoarea spune ca nu insuseste bani de la copii, primarul afirma ca banii se colecteaza pentru jucarii, parintii pentru rechizite, iar persoana anonima zice ca banii sunt colectati ilegal, pentru alimentatia copiilor. MET, insa, a depistat alt motiv din care sunt colectati banii la gradinita din Hartopul Mare.
«La momentul actual, Primaria Hartopul Mare, prin implicarea societatii civile (gradinita este cota valorica a unei parti a populatiei si nu apartine Primariei), incearca sa solutioneze problema asigurarii cu apa a gradinitei prin constructia unei fantani.
Investigatiile geodezice au demonstrat ca apa se afla la o adancime de 40 m si constructia fantanii ar cere circa 20 mii de lei. In acest scop, pe langa banii publici, parintii au hotarat sa aloce cate 100 de lei. Acesti bani sunt colectati de comitetele parintesti, conform listelor si semnaturilor parintilor (in grupa pregatitoare au adus 3 parinti, in grupa mare 4 parinti si in grupa medie 2 parinti)» fragment din explicatia MET, semnata de viceministrul Valentin Crudu.
In acelasi timp, solicitati de Ziarul de Garda, atat parintii cat si directoarea afirma ca, deocamdata, colectarea banilor pentru constructia fantanii nu a inceput.
Parintii au propus singuri
«Parintii au decis sa contribuie cu bani la construirea unei fantani pe teritoriul gradinitei. Pana azi, niciun parinte nu a dat nimic. Aprovizionarea cu apa a gradinitei e o problema arzatoare, iar anul acesta ea
MET, in urma investigatiilor sale, a constatat ca administratia gradinitei nu este implicata in colectarea banilor, dar, «fiind interesata in solutionarea problemei apei, Maria Postoronca este initiata in problema si,
Ministerul «alege» adevarul
Persoana care a sesizat MET exclude varianta constructiei fantanii, deoarece satul a castigat cu ceva timp in urma un grant de 150 mii lei pentru constructia unui apeduct.
«Directoarea gradinitei si primarul satului, care a fost si unul dintre membrii comisiei speciale, organizata de Directia Generala de Invatamant Criuleni, au indus in eroare MET. Au fost numeroase controale, dar nimeni nu a depistat nimic. Colectarea ilegala de bani a fost camuflata. Parintii, chipurile, colecteaza bani pentru fantana care, in genere, nu va fi construita. Asa se spala banii si nimeni nu vrea sa intreprinda nimic, nici chiar cei de la MET», spune disperat solicitantul «Liniei fierbinti», care afirma ca va face tot posibilul pentru ca legile sa fie respectate. Tot el considera ca, din momentul in care sunt vehiculate atatea versiuni ale motivelor colectarii de bani, este clar ca, la mijloc, e o minciuna.
Svetlana PANTA
Investigatia ziaristica a fost initiata ca urmare a adresarilor facute la linia fierbinte anticoruptie tel. 92-79-79. Linia fierbinte este lansata in cadrul proiectului «Sensibilizarea populatiei despre fenomenul coruptiei», implementat de Centrul de Analiza si Prevenire a Coruptiei, cu sprijinul financiar al Ambasadei Britanice la Chisinau.