"Statul are dreptul la propria sa opinie. Statul are nevoie de cetateni, si cetatenii au nevoie de stat" astfel vede lucrurile Ivan Cucu, vicepresedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC). Declaratia a fost facuta la 5 noiembrie, in cadrul seminarului cu tema "Asigurarea respectarii legislatiei cu privire la massmedia in alegeri", organizat de catre IRI si ABA CEELI (Institutul Republican International si Asociatia Avocatilor Americani).
Pe parcursul evolutiei, omenirea a cunoscut si a definit mai multe forme de stat. In Evul Mediu, spre exemplu, "statul era acea forta, cu ajutorul careia sclavagistii isi mentineau dominatia asupra robilor". Lucrurile au evoluat, insa forma de asuprire a ramas, in fond, aceeasi. Ne convingem de actualitatea acestei formule ascultandul pe dl Cucu. Declaratia sa a fost un raspuns dat unui ziarist participant la seminar, care il intrebase daca, la viitoarele alegeri, presa de stat platita din banii contribuabililor va reflecta sau nu obiectiv evenimentele. Solicitat sa spuna ce inseamna, in opinia lui, statul, Ivan Cucu nea raspuns: "Ati luato razna".
Pana in prezent, ziua alegerilor parlamentare nu a fost stabilita, insa comunistul Ivan Cucu este deja ferm convins ca nu se va recurge la falsificari.
In 2001, presa a publicat mai multe articole, in care descria cu lux de amanunte fraudele electorale, comise de actuala majoritate parlamentara. CEC nu sa alertat. Judecand dupa modul in care sunt selectati cei noua membri ai Comisiei Electorale Centrale, inclinam sa credem ca si la anu', oricat de mari ar fi fraudele, acestia nu vor dispune alegeri repetate. Asadar, cei noua membri sunt desemnati proportional de catre presedintele R. Moldova, Parlament si Consiliul Superior al Magistraturii. Componenta nominala, precum si presedintele, se confirma printro hotarare a Parlamentului. Presedintele, vicepresedintele si secretarul comisiei activeaza permanent. Articolul 18 din Legea cu privire la CEC stipuleaza ca "in calitate de membri ai CEC pot fi propuse persoane care au o reputatie ireprosabila si aptitudini pentru exercitarea activitatilor electorale". Al. 2 prevede ca "membrii CEC nu pot face parte din partide si din alte organizatii socialpolitice, nu pot face declaratii in favoarea sau defavoarea concurentilor electorali". Cu toate acestea, in cadrul seminarului, Ivan Cucu nu a ezitat sa arunce noroi in partidele de dreapta, indeosebi in Blocul "Moldova Democrata". Fara sai pese, ca, potrivit aceleiasi legi, in cazul nerespectarii canoanelor legale, membrii CEC pot fi revocati.
Conform functiilor care iau fost atribuite, CEC prezinta anual rapoarte Parlamentului si, la cerere, presedintelui R. Moldova si Guvernului, analizeaza fraudele electorale, inclusiv cele presupuse, din alegerile trecute, curente sau viitoare si ia masuri pentru prevenirea lor. Mandatul este valabil pentru o perioada de sase ani. Nu si in cazul nostru. Parlamentul, Guvernul, presedintele, CSM sunt, in proportie de 90 la suta, comuniste, unele chiar suta la suta. Ele desemneaza membrii CEC si dicteaza termenul cand expira mandatul lor. Atat. Cui ii canta Ivan CUCU, am vazut; cui ii canta ceilalti membri ai Comisiei, vom vedea prin mai 2005.
Ileana Rusu