Nr. 16 (11 noiembrie 2004)

 Social

Gazele promise de Voronin ard in flacari electorale
Locatarii singurului bloc locativ, conectat la conducta centralizata de gaz din Cantemir, stau in frig ca si vecinii lor. Ei nu–si pot incalzi sobele cu gaze, inainte ca presedintele Vladimir Voronin sa aprinda, in mod fastuos, "flacara albastra". Continuare 

Campania de insamantare electorala de primavara
Luni, o delegatie din Japonia a participat la solemnitatea de repartizare a unui impunator lot de tractoare "Kubota" unui numar de 60 de intreprinderi agricole din R. Moldova. Tehnica nu face parte din vreo donatie umanitara. Continuare 

Gazele promise de Voronin ard in flacari electorale

Locatarii singurului bloc locativ, conectat la conducta centralizata de gaz din Cantemir, stau in frig ca si vecinii lor. Ei nu–si pot incalzi sobele cu gaze, inainte ca presedintele Vladimir Voronin sa aprinda, in mod fastuos, "flacara albastra".

Pentru ziua de 8 noiembrie, de Hramul orasului, administratia publica locala anuntase "deschiderea solemna" a robinetelor cu gaze, instalate in blocul respectiv. Din motive incerte, insa, evenimentul nu a mai avut loc. Reporterul Ziarului de Garda s–a intalnit, in fata casei, cu locatarii blocului dotat cu sistem de incalzire cu gaze (str. Basarabia, nr. 11). Potrivit lor, ei au reusit sa instaleze sistemul de incalzire cu gaze pana a da omatul, deoarece au recurs la un proiect individual de gazificare, neacceptandu–l pe cel al primariei locale. Cu toate acestea, ei nu se pot bucura de investitia facuta, atata timp cat "fochistul sef" al republicii nu a scaparat chibritul sa dea foc gazelor.

Locatarii casei respective au asteptat in zadar vizita promisa a lui Voronin sau, cel putin, a vreunui reprezentant al administratiei publice locale. In acelasi timp, locatarii casei se intrebau: "La ce bun sa vina presedintele, daca gazificarea Cantemirului nu a fost infaptuita?! Probabil ca Voronin a fost pacalit. De venea, patea rusinea..."

Doar o singura scara din blocul respectiv, mai apropiata de bransamentul de la traseu, a fost conectata la conducta. Locatarii acestor locuinte au incheiat un contract cu o firma din Chisinau, care a instalat reteaua de gazificare, platind pentru instalarea tevilor si pentru executarea altor lucrari tehnice cate 2 mii de lei. In total, pentru intreg blocul de 60 de apartamente, au fost achitate 123 mii lei. Locatarii spun ca, pe langa aceste sume, acum un an, de rand cu tot orasul, au mai achitat cate 200 lei pe contul Primariei — "pentru un oarecare proiect de gazificare". Nimeni nu intelege pentru ce au fost platiti acesti bani. Proiectul de gazificare a blocului mentionat a fost propus de specialisti din Cahul. Pentru schita acestuia s–a platit cate 240 de lei. "Teama ne e ca pana va ajunge gazul la noi, ni se vor mai cere inca multe plati", presupune presedintele Asociatiei de locatari, Dumitru Draguta. Potrivit lui, saptamana curenta, inginerul Centrului de distribuire a gazului de la Cahul, Ruslan Ostapciuc, controlase conductele instalate, aprinzand chiar si flacara. "Chiar daca toate lucrarile tehnice au fost finisate si achitate financiar, nu vom avea gaze pana nu va veni Voronin sa aprinda flacara", ni se plange Nicolae Munteanu, locatar al blocului respectiv. Si nu numai el, ci toti locatarii "gazificati" sunt nemultumiti, mai ales pentru ca Primaria le–a perceput taxele de 240 lei pentru acel proiect de gazificare ireal. "Pentru ce sa platim, daca nu stim in ce secol vor ajunge gazele in apartamentele noastre si cat ne va costa, pana la urma, aceasta "placere a presedintelui de a aduce focusorul albastru?!", se revolta oamenii. "Conform promisiunilor facute de conducerea republicii, localitatile trebuiau demult sa fie gazificate. La Cantemir, se preconiza aprinderea festiva a "fakelului" lui Voronin, inca la 15 septembrie. Pentru ce sa vina presedintele? Ca n–o fi venind sa ne spuna cat costa in realitate gazificarea apartamentelor", se indigneaza Maria Sagan.

Datorii la gaze

Solicitat de noi, presedintele raionului, Ion Blosenco, nu a specificat ziua in care va avea loc marcarea evenimentului de gazificare a raionului Cantemir. "Acum construim doua cazangerii, prin intermediul Proiectului Energetic–II, finantat de Banca Mondiala, cu conditia restituirii subsidiare a imprumutului. Proiectul de gazificare se tergiverseaza pentru ca localitatile din Cantemir sunt amplasate intr–o zona seismica periculoasa. Din aceasta cauza s–a ajuns la concluzia ca tevile de la cazangerie sa fie puse pe jgheaburi, si nu in santurile de la traseu. Bransamentul are o lungime de 34 km, de la Comrat pana la Cantemir", spune Blosenco. Totodata, implementarea proiectului de gazificare in zona data costa 17 milioane de lei, institutiile bugetare ale orasului fiind primele in planul de gazificare. Demnitarul ne spune ca "in viitor" vor fi gazificate si blocurile locative din oras. "Este decizia consiliului raional Cantemir de a incasa bani pentru realizarea proiectului de gazificare. Pana in prezent, s–au adunat de la locatari 150 mii de lei", a declarat primarul de Cantemir, Angela Danalachi. Potrivit ei, asigurarea cazangeriilor cu gaze costa circa 2 mii de lei, in cazul apartamentelor, si pana la 4000 de lei, in casele la sol. "Au fost conectate deja 60 de apartamente. Momentan, instalam reteaua de incalzire cu gaze in doua scoli si licee", ne–a mai spus primarul orasului Cantemir.

Potrivit lui Blosenco, programul national de gazificare a localitatilor republicii urmeaza a fi implementat pana in 2010. In acelasi timp, de la lansarea acestui program, intr–un oras cum este Cantemirul, nici o institutie nu a fost ajustata la reteaua de incalzire cu gaze, nemaivorbind de localitatile rurale. Administratia publica locala a raionului Cantemir s–a grabit sa adune fonduri de la cetateni, inainte de a examina dificultatile implementarii proiectului. Totodata, Consiliul raional Cantemir a recurs la imprumuturi (300 mii de dolari de la BM) pentru realizarea proiectului de gazificare care, dupa calculele actualilor demnitari, urma sa ia foc inaintea alegerilor parlamentare din 2005. Chiar daca, precum a spus o profesoara de fizica din Cantemir, aprovizionarea cu gaze nu este un lux si nici o inventie a secolului XXI, si nici mare isprava a actualei guvernari... Este o necesitate vitala, care, insa, le este refuzata locuitorilor republicii deoarece ... lipseste conjunctura politica favorabila.

Aliona AVRAM


Ziarul de Garda
Redactia nu poarta raspundere pentru continutul si corectitudinea anunturilor publicitare
Tel: 23-79-84, 079523593
ziaruldegarda@yahoo.com