Buldozere
pe terenuri de joaca
Revoltele cetatenilor din Chisinau cauzate de constructiile neautorizate sau de cele autorizate dubios continua. Dupa ce locatarii de pe bulevardul Renasterii, nr. 26, impreuna cu copiii lor, au organizat proteste, sa constatat ca aceste cazuri pot fi solutionate.
Indignati
de faptul ca noua constructie urma sa fie amplasata pe terenul
de joaca al copiilor, blocand si accesul spre bulevard,
locatarii de pe bd. Renasterii, nr. 26 sau opus
demararii lucrarilor. Ei nu au admis in curte tehnica
de constructie, astupand gropile abia sapate de buldozer.
In conflictul de pe bd. Renasterii, chiar si copiii,
din momentul in care au inteles ca «nenea cu tractorul»
vrea, de fapt, sa le distruga locul de joaca, sau
alaturat celor maturi.
Fara un loc de joaca
Stanislav Barca are 11 ani si este mandru ca a astupat cele mai mule gropi sapate de buldozer. «De cand mam nascut, ma joc in aceasta curte», spune baiatul care, initial, privea pasiv cum buldozerul distrugea terenul de joaca. Imediat cum au venit locatarii, baiatul a prins la curaj. «Locul trebuie pastrat, si nu distrus. Aceasta constructie este ilegala. Am inteles ca aici va fi o farmacie sau un centru comercial. Sunt destule in Chisinau, nu ne mai trebuie una in fata casei».
Si Sergiu Spataru, de 10 ani, a iesit la proteste. «Am iesit sa astupam gropile, ca sa nu se mai construiasca alimentare, de care sunt la fiecare colt», spune copilul. «Ma jucam cu Stas atunci cand a inceput sapatul gropilor. Neam inteles sa le astupam. Iam chemat si pe alti prieteni de joaca sa ne ajute. Muncitorii au inceput sa strige la noi, dar nu am cedat pana nu leam astupat pe toate».
Locul a fost cumparat cu bani grei
Locatarii sustin ca cei care au initiat constructia au incercat
si anterior sa deschida aici un santier. Ca si de asta
data, au fost impiedicati. «Problema a aparut acum vreo
doi ani», spune Victoria Scutaru. «Am scris o plangere
la Primarie, au semnato toti locatarii
blocului, insa nu nea venit niciun raspuns.
Nu stim care va fi soarta ulterioara a terenului».
La demararea constructiei, locatarilor lea fost
prezentata o copie a autorizatiei. «In document,
insa, nu este indicata adresa exacta a viitoarei constructii»,
mai spune Scutaru. «Este specificat doar bd. Renasterii,
atat, acesta, insa, se intinde de la Ministerului Finantelor
pana la Circ, deci, conform actului, sar putea
sapa oriunde. Nu au permisiune nici de la Spatiile
verzi. De altfel, autorizatia de constructie este semnata
de Veaceslav Iordan. Credem ca aceasta ar trebui revazuta
de noul primar, Dorin Chirtoaca. Daca vor sa construiasca
aici un centru comercial, nu vom mai avea acces la intrarea
centrala a blocului. Nu credem ca avem sorti de izbanda.
Si in fata blocului de peste drum se construieste
un astfel de edificiu, chiar daca oamenii sau
opus. A fost batut presedintele asociatiei de locatari pentru
ca a incercat sa stopeze lucrarile. Ne opunem si noi,
credem ca nu vor reusi sa ne bata pe fiecare
in parte. Nu stim cine e proprietarul, nu stim ce urmeaza
sa se construiasca, ni sa spus
ca locul e cumparat contra unor sume grele de bani«.
Imediat dupa ce au alungat constructorii, Sergiu Dumitru si Ion Cerlat sau indreptat spre Primarie pentru a identifica functionarul responsabil de autorizarea santierului.
«La Primarie vrem sa cercetam ce fel de autorizatie are firma pentru a construi acest edificiu», au declarat locatarii. «Suntem impotriva acestei constructii, pentru ca ne acopera geamurile si soarele nu mai are cum sa patrunda in casa. In plus, nu vom avea iesire din bloc. Si asa copiii nu au un loc de joaca, iar maturii nu au un loc de odihna. Daca se va construi si aceasta cladire, nu vom avea cu ce rasufla», se revolta Sergiu Dumitru.
Veaceslav Iordan a autorizat constructia?
Vecinul sau, Ion Cerlat, sustine ca autorizatia a fost eliberata de exprimarul interimar Veaceslav Iordan. «Au primit dreptul de a incepe constructia inca in aprilie. Ar trebui sa inceapa lucrarile timp de un an, altfel li se retrage autorizatia», spune barbatul. «Semnatura pe document este stranie. Daca va fi ridicata aceasta constructie, in caz de accident, Doamne fereste, nu are pe unde trece masina de pompieri sau ambulanta. Aici e intrarea centrala. Ei o blocheaza. Exista mai multe restrictii la ridicarea unei constructii in fata unui bloc de locuit. Se spune ca pamantul a fost luat cu drept de arenda inca in 2004. Vrem sa auzim ce spune primarul. Cred ca ar trebui sa cunoasca aceste ilegalitati», opineaza Cerlat.
«Nu vom permite sa continue lucrarile, pentru ca nu neau intrebat daca suntem sau nu de acord cu o astfel de constructie», declara Valentina Stoianov. «Pe acest loc urmeaza sa apara un bloc similar celui de peste drum. Dar noi nu avem nevoie de un astfel de santier. Atunci cand astupam gropile, lucratorii ne numeau in fel si chip». O alta locatara, Ecaterina, sustine ca un muncitor a incercat sa o loveasca. «Locuim aici de 25 de ani, iar ei ne spun ca acest teren le apartine».
Intrebatil pe Tarlev!
Solicitat de Ziarul de Garda, seful de santier a refuzat sasi dea numele, spunand ca nu are habar ce se intampla pentru ca este un simplu angajat al unei firme de constructii. «Nu stiu ce va fi aici», spune el. «Poate oficii. Am venit la lucru. Mi sa spus ca trebuie sa sap gropi. Trebuie sami hranesc familia. Nu stiu cine ia permis sefului sa inceapa constructia. Intrebatil pe Tarlev». Muncitorii sunt indignati ca locatarii blocului iau atacat. «Cu ce suntem vinovati, daca seful nea ordonat sa sapam in fata blocului?»
Nelea Puscariov este jurist de profesie. Ea sustine ca vor ajunge si in instanta de judecata, daca lucrarile nu vor fi sistate. «Am cerut de la Primarie ca o comisie speciala sa cerceteze cazul», spune ea. «Pamantul nu este cumparat, ci dat in arenda, pentru constructie. O astfel de decizie a fost adoptata inainte de alegerile locale din 2007. Pe ultima suta de metri a fost impartit pamantul. Am cerut sa fie discutata problema. Din cate cunosc, atunci cand demareaza asemenea constructii, distanta dintre cladiri trebuie sa fie egala cu inaltimea acestora. Este periculos ca intro zona seismica ca a noastra sa fie ridicat un astfel de edificiu. In caz de incendiu, o masina de pompieri nu va putea ajunge ca sa stinga focul. De ce nu am fost intrebati daca acceptam sau nu o astfel de constructie in fata blocului? Mainepoimaine, cineva va dori sasi construiasca o casa in fata Parlamentului. Poate fi permis un astfel de lucru? Nu cred ca vinovat e proprietarul firmei care a initiat constructia, ci responsabilii din Primarie care au autorizato. Statul poate sa dea in arenda orice lot de pamant, dar nu in detrimentul altor cetateni. Cum a putut SANEPIDul sa aprobe un astfel de act? Dar pompierii unde sau uitat? Cum poti construi o cladire in fata alteia? Vom cere expertiza fiecarui act. Sunt sigura ca toate sunt legale, dar banuiesc ca ilegala este procedura de obtinere a acestora».
Constructia sistata
La 2 noiembrie 2007, primarul general Dorin Chirtoaca a dispus sistarea lucrarilor de constructie din bd. Renasterii.
Decizia a fost luata in urma solicitarilor locatarilor din bd. Renasterii, nr. 26, care siau exprimat dezacordul fata de construirea de catre Firma «Amtarex si Co» SRL a acestui obiectiv. Valabilitatea certificatului de urbanism si a autorizatiei de constructie au fost sistate pana la solutionarea litigiului.
Pretura Rascani, Comisariatul de politie Rascani, Directia generala arhitectura, urbanism si relatii funciare si Directia autorizare si disciplina in constructie vor asigura controlul executarii dispozitiei primarului general.
Anastasia NANI, Diana RAILEAN