pcrm + ppcdm
Interviu cu parlamentarul Gheorghe Susarenco
Dle Susarenco, la 1 noiembrie, Parlamentul a votat in favoarea candidaturii consilierului prezidential Artur Resetnicov la functia de director SIS. De ce anume el? Care sunt criteriile potrivit carora a fost desemnata aceasta candidatura?
Conform legii, directorul SIS este ales de catre Parlament, la propunerea sefului statului. Nimeni altul, decat presedintele republicii, nu poate desemna un candidat pentru functia de director SIS. Parlamentul, in alta configuratie, ar fi putut respinge candidatura acestuia. Presedintele, insa, a asistat la sedinta, astfel incat cei 56 de deputati comunisti
Aminteste cumva acest vot de cel din 4 aprilie 2005?
Cred ca nu este similar votului din 4 aprilie, dar este evident ca o intelegere dintre PCRM si PPCD mai exista. De regula, in statele europene, functia de director al acestui serviciu ii revine opozitiei, avand in vedere prerogativele acestei institutii. Desigur, noi mai ramanem departe de acest stil de guvernare, iar in aceste conditii presedintele nu a ezitat sa propuna si sa insiste ca in functia de director SIS sa ajunga o persoana docila lui.
Aceasta schimbare, efectuata sub pretextul varstei
Desigur, aceasta institutie poate influenta alegerile. Potrivit ultimelor propuneri legislative, doar SIS va fi abilitat sa intercepteze convorbirile telefonice in cazul unor anchete judiciare, or, in R. Moldova, de la niste atributii legitime si oficiale pana la abuzuri brutale exista o distanta neinsemnata. In conditiile in care noul director SIS este omul presedintelui, nu putem fi siguri ca cei doi nu vor colabora si in proiecte politice.
Judecatoria Buiucani a respins cererea de chemare in judecata a presedintelui R. Moldova privind calomnierea AMN. Este chiar atat de importanta imunitatea presedintelui?
Exista o decizie a Curtii Constitutionale care prevede ca presedintele R. Moldova nu raspunde in mod civil in fata justitiei, are, deci, imunitate absoluta. Aceasta este realitatea din punct de vedere juridic. E bine sau nu ca presedintele R. Moldova se bucura de imunitate absoluta? Cred ca ar fi bine doar daca seful statului nu
In cazul in care aceste dosare ajung la CEDO, ce ar putea decide inalta Curte Europeana?
Nu cred ca in practica europeana sunt si alte cazuri cand cineva, cetateni sau formatiuni politice din alte state, se judeca cu presedintele. Astfel de fenomene se pot intampla doar in R. Moldova.
Mai multe scandaluri politice iau amploare in ultimul timp. Unul dintre acestea este cel legat de disparitia deputatului Vlad Cubreacov. Cum credeti, din ce cauza acest scandal a fost lansat anume acum?
Acest caz este unul
In cazul in care Burca si Neagu ar avea dreptate, pentru aceasta presupusa «autorapire», cine ar putea fi pedepsit? Ce spun codurile noastre de legi?
In codul de procedura penala nu cred ca exista vreun articol care ar presupune vreo pedeapsa in astfel de situatii. Ar putea fi trasi la raspundere cei care au depus marturii mincinoase. Daca, insa, se va demonstra ca rapirea nu a existat, ci a fost inscenata, lucrul cel mai posibil care
Ati abordat, in Parlament, problemele de pe piata aeronautica a R. Moldova. Cum se reflecta aceste probleme asupra contribuabililor?
Intradevar,
Cum se rasfrange asupra activitatii Legislativului aceasta separare a grupului Filat de Partidul Democrat?
Asupra activitatii Parlamentului nu se rasfrange in niciun fel. Filat si sustinatorii sai aduna semnaturi pentru crearea propriului partid. In cadrul sedintelor Legislativului, se voteaza cum se voteaza In prezent, Vladimir Filat este deputat neafiliat.
Am discutat cu cititorii Ziarului de Garda, acum o saptamana, despre felul in care omul este protejat in acest stat, despre modul in care i se garanteaza, zi de zi, securitatea vietii. Care, in opinia dvs., sunt cele mai mari riscuri ce il determina pe om sa nu mai aiba incredere in institutiile statului?
Securitatea persoanei are cel putin doua aspecte. Cea economica, care e in afara oricarei protectii, or, si pensionarii, si salariatii sunt remunerati doar de forma. Cu pensiile si cu salariile de azi nu poti face fata majorarii exorbitante a preturilor. Cred ca cetatenii ar trebui
Am citit recent raportul procuraturii generale cu referire
la abuzurile pe care le aplica angajatii de la Interne,
despre tortura si despre depasirea atributiilor de serviciu.
Procuratura constata ca politistii aplica forta pentru
Consider ca tortura si abuzurile au existat intotdeauna, doar ca, in ultimul timp, monitorizarea acestor nereguli este mult mai transparenta. Cetatenii R. Moldova au aflat ca au acces la CEDO si ca organizatiile internationale,
Un cititor va intreaba cum ati proceda daca, la CEDO, R. Moldova ar pierde vreun dosar in care figureaza o sentinta aplicata de dvs., pe cand erati judecator la Curtea Suprema de Justitie?
Cum as proceda? In primul rand,
Apropo, din ce fonduri sunt retribuite costurile prejudiciilor morale si materiale in urma unor decizii CEDO?
In prima dezbatere a Legii bugetului pentru anul 2008, unii deputati au propus ca in aceasta lege sa fie incluse sume speciale pentru acoperirea cheltuielilor stipulate de CEDO. Cred ca o astfel de viziune este incorecta. Aceste sume, presupun, sunt acoperite din fondul de rezerva al Guvernului. Alte posibilitati nu cred ca exista, or, Fondul de rezerva este preconizat pentru orice fel de situatii exceptionale. La noi, insa, gestionarea acestui fond este o adevarata catastrofa. Daca analizam atent continutul Monitorului Oficial, constatam cu usurinta ca mai multe sume de bani sunt acordate unor demnitari pentru calatorii sau pentru diferite distractii, acoperite cu argumente sociale sau de caritate.
Cand vor functiona si la noi legile?
Cred ca ar trebui intrebat seful statului, Vladimir Voronin. Lui ii apartine guvernarea si Parlamentul in aceasta tara. Cei 56 de deputati comunisti ridica oricand mana, daca exista o comanda de sus. In aceste conditii, noi putem lupta cat vrem, dar, din pacate, fara rost. In 2009, ori alegem o guvernare ca lumea, ori rabdam si in continuare sau fara sfarsit.
O femeie, pe nume Varvara Zingan, protesteaza de mai mult timp in fata Parlamentului Trecatorii se tot intreaba din ce cauza nu intervin legislatorii
Cat ma priveste, am
Victimele represiunilor politice, deportatii si urmasii
acestora
Problemele actuale ale deportatilor sunt strict legate de continutul unei Legi adoptate de comunisti. De altfel, PCRM se mandreste cu aceasta lege, de parca ar fi una benefica pentru aceasta categorie de cetateni. Este bine sa cunoasca toata lumea ca aceasta lege este in detrimentul deportatilor, or, acest document prevede ca vor fi restituite bunurile luate pe nedrept doar acelor persoane care au fost reabilitate dupa adoptarea legii respective. Astfel, PCRM a incercat
Va multumim.
Un interviu de EdG.
Un interviu de Echipa de Garda
Opinii |
«Nu cred ca cetatenii vor fi protejati» A.M., cetatean al Ucrainei: De fiecare
data cand vizitez R. Moldova, observ ca, dupa orele
sapte seara, pe strazile Chisinaului nu mai poti intalni
la fel de multi politisti ca in timpul zilei.
Cunosc foarte multe incidente in care au fost implicati
prietenii mei, de asemenea cetateni ai Ucrainei. Unii
au fost atacati in timpul noptii de huligani, chiar
in centrul orasului, iar fortele de ordine nu au intervenit
pentru a solutiona conflictul sau pentru «Politisti perchezitioneaza cetatenii pasnici» Andrei Musat: E groaznic in Chisinau!
E foarte periculos sa iesi pe strazi dupa orele
21.00. Nici nu poate fi vorba despre o plimbare
la aer liber inainte de somn. Incercam sa ne rezolvam
toate problemele atunci cand e lumina afara. Cred ca fortele
de ordine ar trebui sa fie mai precaute si «E mare coruptie la vama!» Anatol Toma: Eu muncesc la negru in Moscova.
Nu stiu cat de mult se simt in siguranta cei
care locuiesc in R. Moldova, dar va pot spune ca, de fiecare
data, vin cu frica in san acasa. E mare coruptie
la vama! E foarte greu de trecut frontiera fara
ca vamesii sa «Fortele de ordine nu protejeaza oamenii de rand» Tamara Rotaru: Sincer vorbind, nu prea am incredere
in fortele de ordine, pentru ca acestea nu ne protejeaza
pe noi, pe muritorii de rand, ci pe cei
care sunt la putere. Nu o data am cerut ajutor
politistilor, dar fara rost. Mi «Care este rolul fortelor de ordine?» Nina Pireu: In opinia mea, statul R. Moldova luneca in bezna pe zi ce trece. Oriunde intorci capul pe strazile capitalei, dai numai de mizerie. Ma intreb: care este rolul fortelor de ordine? Poate nu e cazul sa o spun, dar acesta e adevarul. Daca vrei sa ti se faca dreptate si sa fii aparat, trebuie sa platesti, daca nu, ani de zile astepti sa ti se faca dreptate. Celor care ne conduc nu le pasa de oameni, lor le pasa doar de propriile buzunare. «Dreptatea e la fundul marii» Ion, Chisinau: Eu, de exemplu, ma simt in siguranta si nu prea. Nu stiu ce ma asteapta maine. Imi este greu din cauza salariului mizer, din cauza situatiei economice precare din tara, si nu am garantie ca maine nu voi ramane fara un loc de munca. Situatia rudelor si prietenilor mei este la fel. La noi, daca vrei sa supravietuiesti si sa ti se faca dreptate, trebuie sa platesti multi bani. Dreptatea e la fundul marii. «Prea putin protejati» Stefan, Chisinau: Cetateanul din R. Moldova este prea putin protejat, drept dovada fiind ultimul accident in care a fost implicata masina dlui Voronin. De nenumarate ori, cetatenii sunt nevoiti sa se confrunte cu politia. Pot aminti, de asemenea, de accidentul cu masina dlui Tarlev, cand a murit un copil. «Politia e corupta de tot» Semion Uscatu: Nu ne simtim in siguranta pentru ca nu suntem aparati de stat, de lege. Multi cetateni nici nu cunosc legislatia, ca sa se apere. Politia e corupta de tot, nu putem spune altfel. Uneori iti este frica sa mergi pe strada. Daca am sa ajung in justitie, sunt sigur ca nu voi obtine castig de cauza, e coruptie si acolo, banul hotaraste totul. Cunosc un caz cand un infractor care a omorat o persoana nu a stat in puscarie pentru ca a dat bani. «Atentie la studentii cu disabilitati!» Maria Buga: E de dorit ca statul sa acorde atentie tineretului, mai ales tinerilor cu diferite disabilitati. Ei se simt cel mai in nesiguranta in R. Moldova. «Bine ca nu e razboi» Gheorghe: Cum poate fi vorba de siguranta cand nu avem bani pentru a supravietui. Cu o pensie de 400 de lei abia te poti descurca. Bine macar ca nu e razboi. Suntem flamanzi si goi aproape. Copiii sunt pe la casele lor, le este greu si lor sa traiasca. «De ce Mihai Buga: Tinerii de astazi nu sunt
protejati, nu au nici o incredere in viitor,
pentru ca statul nu asigura conditii decente pentru
a studia. Tinerii gandesc in felul urmator: daca statul
nu face nimic pentru mine, de ce mie ar trebui
«R. Moldova colonie ruseasca» Vasile: Nu ma simt in siguranta.
Omului ii lipsesc multe in R. Moldova, iar statul
in care traim este departe de a fi considerat
unul modern. Totul «Politia te bate, judecatorul te baga la puscarie» Gavriil Cibotaru: De cine sa fim protejati?
Politia te bate, judecatorii te baga la puscarie!
E o distrugere a poporului roman. Socoteala e de asa
natura ca, prin 1940, cand o venit rusii, in trei
saptamani au fost distrusi oamenii destepti. O buna
parte au fost judecati. In viata, am fost
actor. Am lucrat la Teatrul «Puskin», pe timpuri.
Acum am o pensie de 325 de lei. Daca vrem
sa traim bine, legea trebuie sa protejeze oamenii simpli,
nu pe cei care «Posibilitati limitate» Tatiana Turchina: Sunt lector universitar si intentionez
sa contribui la dezvoltarea stiintei psihologice in R. Moldova,
dar, din pacate, posibilitatile mele sunt limitate. Ca sa ne dezvoltam,
avem nevoie de cursuri de formare continua, de colaborari
cu persoane din strainatate, avem nevoie de literatura
de specialitate, or, toate acestea solicita niste cheltuieli
financiare. Din salariul pe care «Tarc, dar nu tara!» Tudor Pozneac, Cimislia: Personal simt un disconfort
total in R. Moldova. Mai in gluma, mai in serios,
le spun colegilor mei ca traim «Nicio siguranta» Elena Galusca: Vai de mine, nu suntem
deloc protejati. Din pacate, statul nostru nu ne ofera
nicio siguranta. Intelectualitatea se descurca foarte greu.
Mai ales tinerii. Suntem o patura vulnerabila, iar statul
nu ne sustine deloc. Studiez la Facultatea de Litere.
Parintii mei sunt foarte bolnavi, fiind nevoiti sa stea acasa.
Sunt sigura ca, de «In tara predomina frica» Mihaela Spataru: La momentul actual, nu cred
ca cetatenii nostri au vreo siguranta. In Moldova
predomina frica. Uneori nu spunem adevarul stiind ca exista
riscul sa ne para rau, alteori ne pare rau ca «Am mostenit valorile sovietice» Igor Pisac: Un cetatean nu se simte
in siguranta din lipsa unei identitati nationale si istorice,
din lipsa unei protectii sociale din partea statului. Cetateanul
nostru a mostenit anumite valori de la sistemul
sovietic, cand era obisnuit ca statul sa faca totul
pentru el, si acum asteapta ca cineva «Ma trimit de la unul la altul» Profesor universitar: De doi ani ma tot poarta
pe la Primarie, pretura, judecata
Ma trimit
de la unul la altul si tot asa. Daca eu am toate
actele in ordine, si dreptatea ar trebui sa fie
de partea mea. Eu, insa, oriunde «Increderea este echivalenta cu siguranta» Elena Costin si Adrian Palanciuc: Nu consideram
ca suntem protejati in viata asta. Sa luam, de exemplu,
asigurarea medicala. Cine este sigur de eficacitatea acesteia?
Institutiile care ar trebui sa garanteze siguranta persoanei
«Omul insusi isi asigura viata» Valentina Sarbu si Raisa Gasca, profesoare din Telenesti:
Cat de protejat este profesorul de la tara?
Ce siguranta are el in aceasta viata? Totul depinde
de cei de la putere. In rest, omul insusi
isi asigura viata. Daca esti in relatii bune cu cei
din jur, automat, te simti sigur pe viata, deoarece,
in orice moment, persoanele apropiate iti sar in ajutor.
Profesorii apeleaza deseori la asemenea binevoitori. Luand
in considerare ca facem parte din categoria de persoane
cel mai prost salarizate, nu avem decat sa apelam la ajutorul
oamenilor cu inima mare. Un profesor de la tara
nu este asigurat cu literatura de specialitate
necesara, salariile mizerabile oferite de stat nu ne permit
sa ne asiguram copiii cu studii superioare, costul
carora este foarte mare. Suntem nevoiti sa ne limitam
in toate si sa ne multumim cu minimul
pe «Singura, uitata de lume » Batranica care plange: Sunt veteran al muncii.
Am fost intotdeauna un exemplu pentru colegii mei de breasla.
Am fost conducator al sectiei de matematica a scolilor
auxiliare. Veneau profesori si directori din toate colturile
Moldovei si imi multumeau pentru munca mea. |