Pierderea de catre stat a controlului asupra Bancii de Economii va afecta grav interesele deponentilor
Autoritatile de la Chisinau pregatesc vanzarea catre un «investitor strategic» a uneia dintre cele mai importante institutii financiare ale R. Moldova Banca de Economii, pachetul de control al careia apartine Guvernului. Daca acest plan va reusi, R. Moldova se va lipsi de principala ei institutie bancara. In consecinta, populatia ar suporta urmari imprevizibile.
«Una dintre aceste tentative
Pa parcursul anilor 90, la Banca de Economii au fost transferate conturile trezoreriei, ale marilor intreprinderi de stat, ceea ce a permis sporirea venitului si capitalului acestei institutii financiare, fiind posibila demararea programului de restituire partiala a sumelor din depozitele devalorizate.
Pierderea controlui statului asupra Bancii de Economii pune in pericol intreg programul de compensare a depunerilor arse in «Sberbank».
Andronic sustine ca tentativa de «prihvatizare» a Bancii de Economii trezeste mari ingrijorari. «Fiind cunoscuta practica comunistilor de a nationaliza fortat, deseori cu incalcari brutale ale legii, zeci de intreprinderi, in folosul clanului de la conducere, de ce ar promova ei atat de insistent ideea vanzarii acestei banci unui proprietar privat strain?», se intreaba acesta, precizand referintele la «principiile de piata» si «experienta europeana" nu rezista criticii, deoarece situatia cu depunerile arse ale fostului "Sberbank» este unicala, iar Guvernul R. Moldova este obligat
Guvernul motiva ca privatizarea Bancii de Economii, care dispune de cea mai mare retea bancara din R. Moldova, este o componenta a Memorandumului privind politicile economice si financiare pentru 2007 convenite cu FMI.
Anterior, premierul Vasile Tarlev a declarat ca Chisinaul a fost de acord cu conditia FMI de a privatiza banca, in care statul detine o cota de 56% din actiuni, dar ca
RdG