Ce ascunde portalul web al Guvernului? |
Principiile guvernarii electronice:
|
In ultimii ani autoritatile R.Moldova au elaborat mai multe acte prin care declara ca este pe cale de a implementa cu succes principiile Guvernarii Electronice.
In mileniul comunicarii globale prin Internet, Guvernarea electronica este tot atat de indispensabila ca si posta electronica sau magazinele
Administrarea publica nu poate lipsi din viata virtuala a cetatenilor, astfel incat in prezent absolut toate Guvernele lumii
Toate aceste pagini web nu au fost create intamplator, ci in baza decretului presedintelui Voronin «Privind edificarea societatii informationale in Republica Moldova» din 19 martie 2004, a Comisia Nationale pentru Edificarea Societatii Informationale in Republica Moldova si a Strategiei Nationale cu acelasi nume.
«Presedintele Republicii Moldova d e c r e t e a z a:
Edificarea societatii informationale in Republica Moldova se declara drept una din prioritatile nationale.»
Paginile web au impanzit reteaua md, astefl incat nu doar ministerele
si primele 3 puteri in stat au portaluri virtuale,
ci si Curtea de Conturi, Curtea Suprema de Justitie,
precum si unele directii guvernamentale. Intre timp, Guvernul,
cu asistenta PNUD Moldova a lansat si portalul
De acolo aflam ca «Guvernarea electronica reprezinta modalitatea de aplicare si utilizare a tehnologiilor informationale si de comunicatii in scopul de a asigura accesul la informatie si de a presta servicii publice in regim interactiv.»
Dar se pare ca aceasta «prioritate nationala» este inteleasa eronat de catre guvernantii moldoveni. Paginile web oficiale sunt pline de secrete, accesul la multe acte necesare oamenilor este restrictionat, in timp ce spatiul informational este ghiftuit cu produse care lauda, promoveaza sau chiar ridica in slavi ministrii de la Chisinau.
Pagina electronica a Guvernului e diversa si, la prima vedere, simplu de utilizat. Pe aceasta pagina aflam biografia primministrului, premiile si distinctiile pe care le are, imagini foto din cadrul diferitor evenimente la care a participat.
Cetateanul de rand din cea mai saraca tara din Europa vrea sa stie in fond, ce se face cu banii publici si cine si ce face sa ii gestioneze mai cumpatat.
Pe gov.md insa nu vom gasi nici care este salariul premierului, a celorlalti ministri, lipsesc cu desavarsire declaratiile de avere ale oricarui functionar public, lipsesc explicatii despre ce bunuri se procura anual pentru cladirea Guvernului, cate si ce fel de automobile sunt parcate in garajul executivului, unde isi petrec guvernantii vacantele, ce firme au, se se face cu ajutoarele umanitare. Poate ca la aceste intrebari exista doar raspunsuri pozitive, dar odata ce nu sunt accesibile publicului fiecare este in drept sa gandeasca ca poate e ceva de ascuns.
Or, pe acest site sunt plasate in exclusivitate acte care vizeaza doar pozitiv activitatea sefilor din Guvern, si sunt tainuite categoric actele Curtii de Conturi in care sunt prezentate incalcarile stabilite la gestionarea banilor publici de catre Cancelaria de stat. Desigur ca nu exista nici referionte la articolele din presa care analizeaza critic activitatea administratiei publice centrale.
Mai nou, Guvernul a instaurat rubrica «secrete» pe web. La rubrica «Sedinte de Guvern sunt plasate doar agendele pe zile ale intrunirilor membrilor executivului, in proiect. Iata ca pe «ORDINEA DE ZI A SEDINTEI GUVERNULUI (10 octombrie 2007, ora 15.00), la pozitia 19 sunt este scris «Secrete». La fel si in ORDINEA DE ZI A SEDINTEI GUVERNULUI (3 octombrie 2007), la pozitia 24.
Nu mai are rost sa spunem ca hotararile Guvernului nu sunt
publicate pe acest site dupa ce sunt aprobate, iar daca sunt
publicate ulterior, lipsesc cu desavarsire anexele, din care am putea
afla cati bani au fost distribuiti cui si pentru ce. Mentionam
doar ca si la rubrica «Agenda Primministrului»
agendele sunt publicate de
Slugile Poporului sunt cele mai anonime dintre toti functionarii de stat.
De la primii pasi facuti pe pagina web a Legislativului
iti dai seama ca Guvernarea telefonica a
Nici la rubrica «Aparatul Parlamentului» nu avem noroc sa aflam mai multe. Ni se spune doar ca «Organizarea si dirijarea activitatii intregului Aparat al Parlamentului Republicii Moldova este asigurata de Directorul General», iar la rubrica «Director general» ni se spune «URSACHE Eugenia referent» si atat, nici tu nr. de telefon, nici adresa electronica, nici adresa geografica, nici fax, nici mobil, nici numar de birou.«
Se stie deja ca fractiunile comunista si cea PPCD au votat pentru stoparea transmisiunii in direct a sedintelor legislativului. Existap pe site stenogramele, dar acestea sunt publicate cu intarziere de cateva saptamani. Ceea ce se publica la timp si deplin sunt unele cuvantari ale lui Marian Lupu.
P.S. De ce au jurnalistii nevoie de transparenta?
«Majoritatea Guvernului trebuie sa trateze jurnalistii drept parteneri valorosi si nu adversari, altfel vom avea probabil probleme»
Dat fiind faptul ca massmedia este un mijloc atit de puternic pentru diseminarea informatiei si conturarea opiniilor despre Reforma Administratiei Publice Centrale, jurnalistii si editorii constituie factori interesati foarte pretiosi. Asigurarea dialogului consistent cu publicul in massmedia si progresul inregistrat in procesul implementarii este extrem de important. Vom face aceasta prin cultivarea relatiilor constructive, simbiotice cu jurnalistii si editorii, cit si prin initierea si mentinerea unei prezente permanente in rubricile, editorialele din presa, precum si participarii in emisiunile radio si TV.
Mai presus de toate, relatiile cu massmedia sint niste relatii umane, care sint mai eficiente pentru crearea unei atmosfere transparente si de incredere. Majoritatea Guvernului trebuie sa trateze jurnalistii drept parteneri valorosi si nu adversari, altfel vom avea probabil probleme. Din pacate, reporterii deseori sint mai putin interesati de reformele Guvernului decat de controversele si dificultatile care ii inconjoara, ceea ce necesita mai putine eforturi.
(Extras din «Reforma administratiei publice centrale in Republica Moldova», «Conceptia de Comunicare»)
Sondaj |
Cat de utila este informatia de pe
Petru Bogatu, editorialist, Jurnal de Chisinau Valeriu Saharneanu, presedintele UJM Ana Meleca, sef de sectie la ziarul «Nezavisimaia
Moldova» Victoria Dumbrava, redactor, portalul de stiri UNIMEDIA.md
|