Saptamana trecuta, Victor Tvircun, ministrul Educatiei si Tineretului, impreuna cu premierul Vasile Tarlev au avut o intalnire cu pedagogii din sistemul invatamantului profesional. Ei au participat la conferinta «Modernizarea invatamantului secundar profesional in conditiile de asigurare si promovare a calitatii», organizata la Liceul profesional nr. 2 din Chisinau.
In timp ce conducerea Guvernului relata ca in anul viitor, in fiecare institutie de invatamant secundar profesional va fi organizata cel putin cate o clasa de calculatoare, iar laboratoare practice vor fi deschise in regim de urgenta, urmand sa fie organizate sau simulate si ateliere practice in baza intreprinderilor economice in conformitate cu cerintele stiintei etc, profesorii se tot intrebau daca toate acestea vor putea motiva pedagogii sa profeseze in continuare.
Am solicitat cativa profesori ai liceului profesional nr. 2 sa ne explice de ce pleaca pedagogii din institutiile de invatamant.
Oricum vor pleca
Marcela Prepelita, pedagog social: Unii profesori considera ca munca peste hotare este o iesire din situatie. Chiar daca vor fi create conditii, ei oricum vor pleca.
Tinerii
Ion Bitco, maistru instructor «lacatus tehnicsanitar»: Motivul principal este ca profesorilor nu le ajung bani pentru existenta, iar cei tineri se mai confrunta si cu problema spatiului locativ.
Salarii mici
Ludmila Caldare, profesoara de limba franceza: Salariul prea mic si sistemul nou de invatamant modernizat conform cerintelor noilor tehnologii informationale, ii determina pe profesori sa faca acest pas.
Patriotismul
Adriana Rosca, maistru instructor: Salariile sunt
mici si oamenii
Batranii si saracia
Maria Ceban, profesortamplar: Pleaca, in special
profesorii tineri, din motivul ca nu au unde locui. Isi
gasesc alte locuri de munca care ii ajuta
Fara perspective
Alexandru Rusu, maistru superior: Salarizarea minima
si conditiile de trai. Cu cativa ani in urma specialistii
erau interesati sa profeseze fiindca primeau de la stat
o garsoniera sau un apartament, dar acum
Teama de greutati
Maria Luca, profesor de informatica: Nu este chiar usor sa lucrezi in scoala, pregatirea pentru activitatea pedagogica trebuie sa fie continua. Cei tineri se tem de greutati si nu vin sa munceasca pentru un salariul mic. Omul trebuie sa mai aiba un salariu bun si o casa unde sa locuiasca.
Roxana TEODORCIC