Scandalul vizelor
si secretul Ministerului de Externe
La 11 septembrie, Miscarea «Actiunea Europeana» (MAE) din Moldova a demarat o actiune de pichetare a Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau, solicitand deschiderea unor oficii consulare suplimentare pentru acordarea vizelor romanesti. Pichetarile au fost autorizate pentru 4 zile consecutiv.
Pichetarea
MAEIE de catre MAE a inceput cu scandal. Politistii leau
interzis jurnalistilor sa filmeze sau sa fotografieze sediul
ministerului, invocand ca niciunul dintre acestia nu au autorizatie.
Olivia Partac, jurist la Centrul Independent de Jurnalism, a declarat pentru Ziarul de Garda ca nu exista acte normative prin care sar interzice filmarea sau fotografierea sediului unei institutii publice. «MAEIE este o instututie publica la care toti trebuie sa aiba acces. Acest comportament mi se pare un abuz din partea lor», considera Partac.
Timp de patru zile, manifestantii cer deschiderea a doua sectii consulare ale Romaniei in R. Moldova, pe care lea promis si presedintele Voronin. Daca protestele nu ii vor determina pe demnitari sa deschida cele doua oficii, MAE va face interpelari in Parlament si demersuri la institutiile internationale.
«Cerem MAEIE sa deschida cele doua consulate la Balti si Cahul, promise de Vladimir Voronin in ianuarie 2007. Presedintele R. Moldova, daca a facut promisiuni, atunci ar trebui sa se tina de cuvant sau sasi dea demisia. Acest stat este vinovat de tot ce se intampla si este obligat sa creeze conditii elementare pentru cetateni», a declarat Anatol Petrencu, presedinte MAE.
«Cred ca autoritatile nu vor sa deschida consulatele deoarece se tem sa nu piarda electorarul. Prin aceasta, insa, ei nusi dau seama ca isi bat joc de cetatenii ce iau ales», spune protestatara Ana Valcu.
Unii dintre trecatorii sau aratat entuziasmati de aceasta actiune, dar par neincrezatori in efectul pichetarilor. «Era si timpul ca cetatenii sa actioneze si sa ceara ferm ceea ce li sa promis. Situatia este destul de complicata, iar inchiderea hotarului nu este o solutie», a declarat Elena Ursu, studenta.
Roxana Teodorcic