Nr. 144 (23 august 2007)


 Investigatii

Mor caprioarele in capcana lui Oleg Voronin
Circa 7 km de plasa metalica ingradeste astazi padurea care se afla pe teritoriul comunelor Geamana si Puhoi din raionul Anenii Noi. In total, peste o mie de hectare de padure urmeaza a fi izolate in urmatoarele luni. Continuare 

Vladimir Ilici – un fost comisar de politie suspectat de luare de mita
O lectie practica de comitere a actelor de coruptie de la profesorul de drept, director al Colegiului Agroindustrial din Ungheni, Vladimir Cibotaru Continuare 



Vladimir Ilici – un fost comisar de politie suspectat de luare de mita

O lectie practica de comitere a actelor de coruptie de la profesorul de drept, director al Colegiului Agroindustrial din Ungheni, Vladimir Cibotaru

„La cursul meu invat elevii ce este dreptul. Viata este un joc si fiecare om isi are rolul sau. Legislatia este acea instructiune care iti spune care sunt regulile jocului. Daca in instructiune nu scrie ca un lucru sau altul este interzis, il poti face”, considera Vladimir Cibotaru, directorul Colegiului Agroindustrial.

Acum un an, la Colegiul Agroindustrial din Ungheni a fost instalat in functie un director nou, fostul comisar de politie, care a lucrat in organele de interne peste 20 de ani, Vladimir Ilici Cibotaru. Odata cu venirea acestuia in colegiu, problemele se tin lant. Colectivul profesoral s-a impartit in doua grupuri: cei care sunt pro si cei care sunt contra noului director.

„Toamna trecuta, elevii din grupa TA1 au fost dusi cu forta pe deal pentru a strange recolta de porumb a rudelor proprietarului de pamant, Podoroghin. Copiii erau imbracati in haine bune, deoarece nu au fost preveniti. Au lucrat din greu in camp, fara mancare si fara pic de apa. Profesoara Nicolaesina, din grupul simpatizantilor lui Cibotaru, mana elevii din spate, de parca acestia ar fi fost niste vite inhamate. Totul s-a musamalizat, explicandu-se ca aceasta a fost partea practica a cursului”, se spune intr-o scrisoare semnata de majoritatea colectivului profesoral.

Directorul colegiului interpreteaza lucrurile altfel. „Trebuie sa ne axam mai mult pe partea practica. Un elev din Colegiul Agroindustrial trebuie sa stie ce inseamna combain, ce inseamna tractor, si ce este lucrul pe deal. Agronomia nu poti sa o inveti de pe foaie. Insa nu toti inteleg acest lucru si din acest motiv intalnesc unele dificultati cu profesorii care lucreaza de mai multi ani in colegiu si care au viziunile lor, ce nu prea corespund cu ale noastre, grupul de specialisti tineri, dornici de schimbari, care incearca sa introduca noi tehnici de predare”, afirma Vladimir Cibotaru.

Daca partea practica a cursului de agronomie presupune, in viziunea directorului colegiului, iesirea pe deal, atunci care ar fi partea practica a cursului „Normele de drept”, predat de acesta? O tema a fost demonstrata chiar de insusi pedagogul: „Darea si luarea de mita, coruperea pasiva si traficul de influenta”

La 29 iulie 2007, politia l-a retinut pe directorul Colegiului Agroindustrial din Ungheni, Vladimir Cibotaru, in varsta de 51 de ani, acesta fiind suspectat ca a estorcat si primit mita in valoare de 200 de euro. Cibotaru a fost retinut de fortele de ordine chiar in momentul in care lua mita in schimbul eliberarii unei diplome de absolvire unui tanar din raionul Calarasi. Banii au fost oferiti de locuitorul orasului Ungheni, Alexei Podoroghin, in varsta de 57 de ani, care urma sa-l influenteze pe directorul Colegiului in sensul perfectarii documentului de absolvire. In consecinta, cei doi au fost retinuti, iar in privinta lor au fost initiate doua cauze penale in temeiul articolului 324 al. 2 lit. “C” si, respectiv, art. 326 Cod penal al R. Moldova.

Alexei Podoroghin si Vladimir Cibotaru au fost retinuti doar pentru 72 de ore. Solicitat la locul de munca, in cabinetul directorului Colegiului Agroindustrial, Cibotaru a spus urmatoarele:

„Ceea ce am patit este binevenit pentru mine. Privesc lucrurile ca un filozof. E cam complicat sa ierti si sa ajuti in continuare persoanele care te-au tradat odata, insa incerc sa percep lucrurile la fel ca Isus Hristos. Societatea i-a facut mult mai mult rau, insa el a spus doar: Iarta-i, Doamne!”

Reprezentantii colectivului profesoral care ne-au sesizat problemele de la colegiu sunt inspaimantati de faptul ca Cibotaru a reusit sa scape atat de usor de pedeapsa. Ei raman in asteptarea unei sentinte, dar, se pare, fara vreun rost. Mai degraba, s-ar purea alege cu vreo razbunare din partea directorului Vladimir Cibotaru.

„Cibotaru si Podoroghin au fost arestati doar pe doua zile, apoi au fost eliberati. Nu ne mira acest fapt, deoarece Vladimir Cibotaru este fost comisar de politie, el are legaturi peste tot. Iar Alexei Podoroghin e putred de bogat. Acum ei sunt la libertate si cauta in colectivul nostru profesoral persoana care i-a facut de rasul lumii. Profesorii si elevii nostri sunt tratati asemenea unor slugi. Ei nici macar de oameni nu ne socot.”

Aceste cuvinte sunt confirmate si de directorul actual al Colegiului Agroindustrial.

„Este o boala profesionala. Ma refer la cei 20 de ani lucrati in politie. Imi vine foarte greu sa am incredere in oameni. Eu selectez minutios persoanele de incredere de cele care la inceput se lingusesc, pentru ca, in fine, la fel ca hienele, sa atace in grup si sa te sugrume”, spune Cibotaru.

Cojocaru a riscat si a incalcat regulile jocului pe nume Legislatie, pe care, spune el, il cunoaste atat de bine. Acum risca sa fie pedepsit cu 10 ani privatiune de libertate. El a jucat 5 roluri: comsomolist, politist, comisar, director, in ultimul sau rol fiind suspectat de savarsirea unui act de corupere. Insa acest lucru nu-l apasa, deoarece, dupa cum afirma dumnealui, autoritatea pe care o are in randul lucratorilor organelor de politie – orice s-ar spune, 20 de ani de activitate! – ii permite sa stea fara griji. Astfel, desi cazul a avut loc cu o luna in urma, toti se mai afla in asteptarea rezultatelor expertizei bancnotelor. Fapt confirmat si la Ministerul de Interne.

La Sectia Stiinta si Invatamant a Ministerului Agriculturii si Industriei Alimentare, in subordinea caruia se afla si Colegiul Agroindustrial din Ungheni, am aflat ca despre cazul de coruptie, de care este suspectat Cibotaru, si despre stilul defectuos de administrare a colectivului de catre acesta nu se stie nimic. „Poate seful sectiei, Victor Borgula, cunoaste ceva, acum insa acesta se afla in deplasari legate de pregatirea institutiilor de invatamant catre noul an de studii”, ne-a spus Oleg Masner, colaborator al acestei sectii.

Svetlana PANTA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–44–38
ziaruldegarda@yahoo.com