Nr. 144 (23 august 2007)


Rugile preotului Mihail, din cerul Canadei pentru Manastirea Sireti

Preotul Mihail Cazacu, care s-a mutat la domnul pe 9 martie 2007, a ramas Ingerul pazitor al Sfintei Manastiri Sireti pe care a intemeiat-o si a zidit-o din propria contributie financiara.

Mihail Cazacu s-a nascut intr-un sat din judetul Ungheni in 1922, apoi se muta cu parintii la Balti, unde termina liceul. Cand Basarabia este invadata de armata sovietica, el se refugiaza in Romania . In perioada regimului ceausist, paraseste Romania si se stabileste in Canada, la Toronto.

Parintele Mihail a fost duhovnicul multor suflete din Canada, America, Romania, Moldova si alte colturi de lume, dar a ramas mereu cu gandul la Basarabia lui draga. Ghidat de acest dor de acasa, parintele impreuna cu arhimandritul Mina Dobzeu si staretul sfintei manastiri Sireti, arhimandritul Porfirie, sfintesc locul viitoarei ctitorii, biserica cu hramul Buneivestiri si Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Odata cu intemeierea manastirii Sireti, parintele Mihail a fost alaturi de obste cu sfaturile sale duhovnicesti si cu prezenta sa binecuvantata. El venea la Sireti in perioada verii, liturghisind zilnic si zidind duhovniceste atat obstea monahilor cat si poporul binecredincios.

“Daca vreodata un pictor ar fi cautat un model desavarsit pentru a zugravi chipul blajin al lui Mos Craciun, atunci cu siguranta acesta ar fi fost Parintele Mihail, cu parul si barba albe de nea, cu surasul suav si cu aplecarea spre neincetata daruire. Intotdeauna avea ceva de impartit pentru cei pe care-i intalnea: o iconita, o cruciulita, o binecuvantare pe crestet, un cuvant bun pentru un suflet intristat, un sfat intelept pentru o minte tulburata, facandu-se, dupa cuvantul Apostolului, "tuturor toate", "cu timp si fara timp. Pastrez cu evlavie un Ceaslov pe care mi l-a daruit si in care, dupa insemnarile sale, se pot vedea numele celor pentru care se ruga si orele de rugaciune, de multe ori inainte de ivirea zorilor, asemenea pravilelor monastice”, scria la moartea Parintelui Cristian-Bogdan Stoenescu din Canada.

Manastirea Sfantul Mare Mucenic Iacov Persul de la Sireti este situata la 16 km de Chisinau. Satul Sireti, situat in preajma manastirii, isi trage numele din timpurile Voievodului Stefan cel Mare, ai carui osteni veniti din muntii Vrancei, de pe valea Siretului, au aparat aici hotarul amenintat si calcat de hoardele pagane.

La 10 decembrie 1998, cei trei monahi slujitori ai bisericii Sfantul Ierarh Nicolae din Sireti, protosinghelul Porfirie, ieromonahul Teodor si ierodiaconul Natanael, au sfintit locul viitoarei manastiri, iar la 24 mai 1999 s-a pus temelia bisericii Sf. M. Mc. Iacov Persul, biserica ce s-a sfintit un an mai tarziu, la 29 octombrie 2000.

“Acestei obsti i s-a alaturat si Protoiereul Mihail Cazacu care cu ravna si evlavia sa, asemeni parintilor niptici ai bisericii rasaritului, marilor ctitori si intemeietori ai vetrelor monahale, a sfintit, la 15 septembrie 2004, locul bisericii mari cu hramul “Buna Vestire” si “Sfantul Cuvios Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt”.

La 22 martie 2005 au inceput lucrarile de constructie a marii biserici ce s-au finalizat in septembrie 2006 in totalitate cu cheltuiala parintelui Mihail Cazacu”, se spune pe pagina web a manastirii.

Aceasta manastire pastreaza multe vestigii ale credintei ortodoxe. La un loc de profunda inchinare se afla si o parte din moastele Sf.M.Mc. Iacov Persul.

In 1997, staretul manastirii arhim.Porfirie Dobre, mijloceste la stareta sfintei manastiri Dragomirna din judetul Suceava Romania de la care obtine un deget si o parte din mana dreapta si o particica din craniul Sf.M.Mc. Iacov Persul, in cinstea caruia incep lucrarile de zidire a unui paraclis in primavara anului 1999. Mai tarziu, parintele Mihail Cazacu, vazand ravna acestor parinti catre cele Sfinte, aduce prin sarguinta sa o mare parte din Moastele pe care le detine manastirea in prezent.

In toamna anului 2006, vrednicul de pomenire ieromonahul Mihail, impreuna cu o fiica duhovniceasca a sa, acorda o parte din bani pentru confectionarea chivotului necesar manii Sf.M.Mc. Iacov Persul, si asa cu cheltuiala lor si cu straduinta parintelui staret Arhim.Porfirie la sfirsitul lunii septembrie se face comanda pentru confectionarea chivotului la un vestit argintar moldovean. Mana este confectionata din argint poleit cu aur si este impodobita cu pietre pretioase.

La Manastirea Sireti puteti ajunge din Chisinau, luand microbuzul de la statia Calea Iesilor cu directia Sireti. Circula zilnic de la 6.00-21.00, la intervale de 30 min.

Antonina SaRBU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–44–38
ziaruldegarda@yahoo.com