Nr. 144 (23 august 2007)


 Investigatii

Mor caprioarele in capcana lui Oleg Voronin
Circa 7 km de plasa metalica ingradeste astazi padurea care se afla pe teritoriul comunelor Geamana si Puhoi din raionul Anenii Noi. In total, peste o mie de hectare de padure urmeaza a fi izolate in urmatoarele luni. Continuare 

Vladimir Ilici – un fost comisar de politie suspectat de luare de mita
O lectie practica de comitere a actelor de coruptie de la profesorul de drept, director al Colegiului Agroindustrial din Ungheni, Vladimir Cibotaru Continuare 



Mor caprioarele in capcana lui Oleg Voronin

Circa 7 km de plasa metalica ingradeste astazi padurea care se afla pe teritoriul comunelor Geamana si Puhoi din raionul Anenii Noi. In total, peste o mie de hectare de padure urmeaza a fi izolate in urmatoarele luni. Desi autoritatile spun ca lucrarile sunt legale, fiind efectuate in temeiul unui contract, satenii sustin ca animalele mor de sete si de izolare. Firma care a arendat aceasta padure este actionar al „Fincombank” – banca lui Oleg Voronin, fiul presedintelui R.Moldova.

„La inceput, am crezut ca cei care inconjoara padurea cu sarma au intentii bune, dar vazand ca nu asigura protectia animalelor, imi dau seama ca e ceva necurat la mijloc”, spune Ion Turcanu, primarul comunei Geamana.

Acum doua luni, satenii comunei au intrat in alerta. Animalele din padure au inceput sa moara, iar din cauza caldurilor mari mirosul urat s-a raspandit peste sat.

„Am pamant in acel sector si, intr-o zi, am vazut cum animalele se inghesuiau langa plasa. Oamenii au inceput sa taie sarma ca ele sa poata iesi. Intr-o dimineata, am observat un tap care-si prinsese coarnele in plasa. Era deja istovit de puteri. In alta zi am descoperit si o caprioara moarta”, povesteste Ion Turcanu.

Lucrarile de ingradire a padurii cu plasa metalica au demarat acum cateva luni, in urma semnarii unui contract intre Agentia pentru Silvicultura „Moldsilva” si Biotex-com SRL. De atunci, zilnic, vreo zece oameni lucreaza: fac gropi, fixeaza pari din lemn si intind plasa.

„De cand terenul este ingradit, au fost gasite mai multe animale pierite. Dupa plasa nu sunt izvoare si ele nu au unde se adapa. Chiar sa nu se gandeasca nimeni cum pot supravietui animalele?!” se intreaba Grigore Domente, padurarul satului. El spune ca e pentru prima data cand vede o padure izolata cu sarma. Padurea este foarte veche, in ea vietuind numeroase animale salbatice. „Pana acum, toate padurile erau deschise, oricine putea merge incolo la cules ciuperci sau la odihna. Se intampla ca batranii sa adune vreascuri uscate, defoc. Oamenii spun ca padurea se da in arenda. Ei cred ca la mijloc e vreo afacere. Se va face un teren de vanatoare, se vor creste mistreti ca sa poata fi adusi vanatori de prin Europa. Mai trebuie alt business?” adauga Grigore.

Un alt satean, Gheorghe Catarau, zice ca i se pare straniu ce se intampla acum cu padurea. „Mi-au povestit oamenii din sat cum au gasit mistreti morti. Singurele surse de adapare pentru ei erau cismeaua si iazul care se afla in afara padurii. Au ei vreun plan, vor, probabil, sa o privatizeze”.

Anatol Popusoi, directorul Agentiei pentru Silvicultura „Moldsilva”, spune ca padurea a fost data in arenda pentru mai multi ani. „Suntem ferm convinsi ca nu exista animale moarte. Anume aici capriorul are liniste si se poate inmulti. Noi ne bucuram ca exista oameni care doresc sa ia in arenda si sa sustina dezvoltarea faunei. Ei au doar satisfactie, eu nu vad sa aiba vreun profit, fiindca cheltuielile sunt foarte mari”. Anatol Popusoi spune ca padurea va fi ingradita pana cand va creste un anumit numar de mistreti. Solicitand contractul, am fost anuntati ca acesta ar putea fi facut public doar dupa 10 septembrie, atunci cand persoana la care se afla toate documentele va reveni din concediu. Anatol Popusoi ne-a sugerat sa-l contactam pe Serghei Plamadeala, de la firma „Biotex-com”, care detine mai multe informatii, dar si contractele respective.

In sat, la fata locului, am aflat ca Anatol Popusoi prefera sa-l invite pe presedintele Voronin la vanatoare in padurea de la Geamana, in calitate de momeala servind mistretii adusi in custe de metal.

Muncitorii care ingradesc padurea sunt bine dotati. Ei au la dispozitie un tractor, sfredel mecanic, ciocane, topoare si alte instrumente. Zilnic, incoace este transportata plasa metalica si pari. „Brigada nu este de pe loc. Ei sunt de la sud, din Gagauzia. E o brigada speciala. I-am mai cercetat, dar sunt cam inchisi”, afirma primarul de Geamana.

Am incercat sa discut cu angajatii, dar sunt foarte precauti. Unii au refuzat chiar sa-si spuna numele. “Noi lucram, si gata, iar de ce ingradesc padurea nu ne intereseaza. Nu stim nimic. Este harta padurii dupa care ne conducem. Va veni brigadirul Vova si veti afla”, spune Vasea, angajat aici acum o luna.

Sunt angajate opt persoane. Baietii spun ca locuiesc intr-o casa din satul Puhoi, inchiriata pentru o perioada de timp. Este si o persoana care face zilnic mancare, iar brigaridul are grija ca la amiaza oamenii sa fie hraniti. “Volodea, e om de al nostru. El tot munceste, doar ca mai are grija si de alte lucruri”. Intre timp, o persoana il cheama pe un lucrator intr-o parte si ii spune sa taca. „Sunt mai multi oamenii care ne controleaza. Ne intreaba daca e bine, daca avem probleme, mai verifica cum lucram. Nu stim ce au sa faca cu acest teritoriu, posibil o casa in mijlocul padurii. Daca ne-am apucat de gard, cred ca au sa faca ceva mai departe”, spune unul dintre ei.

Ilie are doua luni de cand lucreaza. El sustine ca nu a vazut niciun animal mort pe acolo. “Vine nacialistvo si verifica padurea, dar noi nu stim ce se intampla din urma noastra. Cand mai avem nevoie de lucratori, vin si oameni din satele vecine”.

Gheorghe Ciobanu, directorul IS pentru Silvicultura Chisinau, afirma ca padurea va fi folosita in calitate de zona pentru vanatoare, iar ingradirea se face pentru a inmulti animalele. „Pe parcurs vor fi sapate iazuri, dar deocamdata animalele primesc apa si hrana”.

Unul dintre angajati spune ca oamenii din sat au inceput sa fure sarma. Din acest motiv padurea va fi pazita in fiecare zi. Baietii nu se “jeluie” pe lucrul pe care il fac. „Nu avem norma de lucru zilnica. Uneori intindem cate 500 de metri de sarma pe zi, dar acum, la 20 de metri, stam de trei zile. Pamantul e foarte tare”, adauga un muncitor. Gheorghe spune ca este din Cahul si ca lucreaza de vreo luna. „Brigadirul ne-a gasit loc de munca. Am auzit ca aici vor sa faca un parc, sa creasca animale”.

Reprezentantii „Moldsilva” nu ne-au oferit contractul si alte date despre firma care a primit dreptul de folosinta asupra acestei paduri, si nici date despre firma care a ingradit padurea. Am aflat totusi ca firma Biotex-com este unul dintre principalii actionari ai „Fincombank”, banca condusa de Oleg Voronin.

Potrivit rapoartelor anuale ale Fincombank, firma „Biotex-com” figureaza printre actionarii mari ai acestei banci, alaturi de Oleg Voronin, presedintele Consiliului Bancii.

Si „International Finance Corporation” arata ca aceasta firma este una dintre actionarele bancii, indicand ca e o firma privata care se ocupa de vanzari angro ale materialelor de constructie si produselor farmaceutice, nefiind indicat nimic despre reproducerea animalelor sau intretinerea padurilor. Potrivit agentiilor de stiri, firma „Biotex-com” a participat si la procurarea altor terenuri de pamant.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–44–38
ziaruldegarda@yahoo.com