Steaua rosie ataca Steaua Liberala
Partidul SocialLiberal sustine ca presiunile din partea comunistilor sau intensificat in ultima saptamana a campaniei electorale
«Presiunile
din partea puterii asupra unor concurenti electorali, inclusiv ai PSL,
sau intensificat in ultima saptamana»,
a spus miercuri, 31 mai, liderul PSL, Oleg Serebrian, la o conferinta
de presa organizata la Agentia de Presa InfoPrim
Neo. Serebrian a spus ca PCRM si aliatii sai, au declansat
in ultima saptamana noi actiuni de intimidare asupra candidatilor
socialliberali, mai ales in raioanele Ocnita, Briceni, Cahul
si Stefan Voda. Mai multi candidati pe listele socialliberalilor
in raioanele Ocnita si Briceni au fost somati sa iasa
din cursa electorala. Toti candidatii PSL care activau in cadrul
Inspectoratului Ecologic de Stat, condus de generalul Alexei,
fie ca au fost concediati, fie ca li sa
promis acest lucru imediat dupa incheierea campaniei electorale, a mai
spus presedintele PSL.
Serebrian a mai spus ca in ultimile zile politia economica a recurs la verificari minutioase a oamenilor de afaceri aflati pe lista la consiliul municipal Chisinau a PSL precum si a tipografiilor care au indeplinit comenzi din partea acestui partid. «Nu neg faptul ca in aceasta campanie electorala se comit multe incalcari ale legislatiei si ca unele partide politice nu declara cheltuielile reale pentru campanie. Anume din acest motiv PSL va cere CECului initierea unei verificari minutioase a costurilor campaniei electorale pentru toate formatiunile politice antrenate in aceasta competitie. Stim bine ca o serie de concurenti electorali siau permis campanii foarte costisitoare si ma refer mai ales la comunisti. Chisinaul este inundat de imaginea lui Iordan. Ma intreb cat costa acele sute de panouri publicitare ale candidatului comunist si cate gradinite ar fi putut repara PCRMul pe banii dati pentru concertul lui Kirkorov sau pe fotografiile lui Viaceslav Iordan. Sper ca alegatorul sa taxeze aceasta risipa de fonduri, iar CECul si organele de ancheta sa evalueze la justa valoare costurile campaniei electorale a PCRM.»
Pe langa comunisti, Serebrian a mai criticat si unele formatiuni din opozitie care, in opinia sa, au facut din PSL tinta preferata a atacurilor lor in aceasta campanie electorala. «Acum cateva saptamani, am semnat la Uniunea Scriitorilor, alaturi de liderii altor 10 formatiuni politice, un acord de neagresiune», a spus presedintele PSL. «Socialliberalii au respectat intocmai prevederile acelui acord. Am fost cat se poate de corecti, am facut o campanie pozitiva si am atacat doar PCRMul si satelitii sai. Regretam faptul ca unele partide semnatare ale acelui document au recurs la atacuri neloiale la adresa socialliberalilor. Astazi pot spune ca alaturi de comunisti si de partenerii sai, PSL a fost dur atacat si de AMN, o formatiune cu care am avut o relatie colegiala in legislativ si pe care am privito ca pe un potential partener. Am evitat sa criticam AMNul, desi aceasta formatiune este extrem de vulnerabila, mai ales aici, la Chisinau. Sa nu uitam ca anume Serafim Urechean a predat benevol Primaria municipiului Chisinau pe mana comunistilor si acuma tot ei se lamenteaza de posibilitatea victoriei comunistilor in alegeri.»
Referinduse la campania pentru alegerea primarului general al municipiului Chisinau liderul socialliberal a spus: «Am facut tot posibilul ca sa ajungem la un consens si sa avem cel putin un candidat comun al liberalilor in aceasta competie electorala. Din pacate oferta noastra a fost ignorata. Mai mult ca atit. Iritat de insistenta noatra liderul unei pretinse formatiuni liberale a spus ca ei nu au nevoie de sustinerea PSL. Am sperat ca vom putea gasi o solutie macar in cel deal 12lea ceas dar asta nu sa intimplat. E regretabil. Se repeta ceea ce sa produs si in 2005, cind PSLul a propus lansarea unui candidat unic al opozitiei evitind chiar sa lanseze un candidat propriu. Gestul nu a fost nici inteles si nici apreciat. Speram ca in cel deal doilea tur de scrutin opozitia va fi mai corecta. Imi dau bine seama ca sansele de castig ale unui candidat al dreptei, inclusiv a dreptei liberale, in cazul cand acesta ar nimeri in turul doi sunt mai mici decat ale unui candidat venit din partea spectrului de centrustanga. Mie teama ca electoratul centrist si rusolingv nu va vota pentru un candidat al dreptei in turul doi, avantajand astfel comunistii. Poate tocmai de aceea comunistii ii sprijina deja aproape deschis pe unii candidati liberali.»