O familie traieste printre daramaturi
Pentru unii un apartament in centrul Chisinaului inseamna lux, comoditate si confort. Pentru familia Stratan, singura casa pe care o are, sau mai bine zis peretii daramati care au mai ramas din ea, inseamna nedreptate si zile intregi petrecute in zadar prin salile de judecata.
Nina
Stratan, proprietara apartamentului, sustine ca, din cauza lucrarilor
de reparatie initiate de vecini in unul dintre apartamentele
alaturate, peretii locuintei sale se prabusesc.
Totul a inceput in decembrie 2003, cand unul dintre vecini a dorit sasi reamenajeze locuinta pe care abia o cumparase. Familia Stratan sia dat acordul in ceea ce priveste initierea lucrarilor de reparatie, deoarece a fost asigurata ca acestea nu le vor afecta in nici un fel locuinta. Mai mult, li sa garantat ca, in cazul in care totusi apartamentul lor va fi deteriorat, vor primi o recompensa pentru prejudiciul adus.
«Au inceput a darama acoperisul atunci cand nici eu, nici sotul nu eram acasa. Feciorul nostru, care nu vedea si era invalid de gradul I, a crezut ca au intrat hotii in casa, de aceea ma telefonat la serviciu si mia spus sa vin de urgenta. Cand am venit, leam zis lucratorilor sa inceteze, pentru ca riscau sa ajunga la mine in casa prin tavan. Am discutat cu vecinul, care mia spus sa numi fac griji, pentru ca el imi va repara peretii fisurati. Lam crezut si am incuviintat continuarea lucrarilor. Doar ca, dupa cateva saptaman (timp in care lucrarile in apartamentul vecin continuau, iarna se apropia, iar eu in fiece zi descopeream in peretii casei mele noi crapaturi), am realizat ca suntem purtati cu zaharelul si nimanui nui pasa ca riscam sa ramanem pe drumuri», afirma Nina Stratan.
Pensia de invaliditate a fiului, singura sursa de existenta
Sotii Stratan blestema ziua in care au fost de acord cu inceperea lucrarilor de reparatie in apartamentul vecin. De atunci, necazurile sau tinut lant de familia lor. Pentru ca, din cauza degradarii locuintei, au initiat un proces de judecata, atat Nina Stratan cat si sotul ei sunt nevoiti sasi petreaca timpul mai mult prin instante decat la serviciu, din care cauza ambii au ramas fara locuri de munca. Pensia de invaliditate a fiului lor, de vreo 300 de lei, era singura sursa de venit. Asta pana in una din zilele lui septembrie trecut, cand baiatul sa stins din viata pe bratele parintilor sai. «Starea lui de sanatate se inrautatea zi de zi. Nu de putine ori a trebuit sal lasam singur acasa. Seara, cand ne intorceam, il gaseam speriat, ne marturisea ca nu a avut liniste toata ziua din cauza bubuiturilor. Ne ruga sa nul lasam singur, deoarece ii era frica sa nu cada casa peste el», nea spus Nina Stratan.
Patru scanduri batute in cuie in loc de baie
In prezent, locuinta familiei Stratan este deteriorata. Daca pana nu demult se puteau lauda cu un apartament dublu, astazi isi duc traiul intro camaruta de vreo 5 metri patrati, fara apa, gaz, si cu patru scanduri batute in cuie in loc de baie. Desi tabloul descris seamana cu o locuinta saracacioasa dintrun sat uitat, aflat la periferia republicii, lam descoperit, de fapt, la intersectia strazilor Ismail si Bucuresti din centrul capitalei.
«Am reusit sa ducem o parte din mobila la rude. Restul a fost distrusa de daramaturi. O perioada am locuit la niste cunoscuti. A trebuit sa imprumutam o groaza de bani, pe care nu stim cum sai restituim. Neam retras aici pentru ca in alta parte nu avem unde sa ne ducem, rudele si prietenii nu ne pot ajuta la nesfarsit. Toti in jurul nostru se mira in ce hal am ajuns din cauza nedreptatii. Iarna inghetam de frig, pentru ca nu avem caldura, toamna stam cu umbrelele in casa, pentru ca ne curge apa in cap, primavara ne este frica sa nu ajungem in pamant, pentru ca se topeste zapada, iar subsolul casei este plin cu apa», nea spus Nina Stratan.
Desi sotii Stratan sustin ca toate expertizele pe care leau efectuat au demonstrat ca lucrarile de reconstructie in apartamentul vecin sau efectuat cu abateri de la regulamentul in constructii, instantele de judecata dau castig de cauza vecinului care a initiat lucrarile. Femeia nea marturisit ca, atunci cand a incercat sa riposteze impotriva hotararii judecatorilor, a fost amenintata ca i se vor pune catuse pe maini, iar daca nu e de acord cu ceva, poate sa se planga lui Papa de la Roma.
Lui Voronin nu ii pasa
Pentru ca e nevoita de cativa ani sa bata pragurile instantelor de judecata, femeia a hotarat sa se adreseze presedintelui Tarii. Afland din presa ca Voronin trebuia sa efectueze, alaturi de fostul primar interimar al capitalei Vasile Ursu, o vizita de lucru la Memorial pentru a vedea cum se desfasurau constructiile, Nina Stratan a hotarat sai inmaneze presedintelui o plangere. Femeia a asteptat cuminte pana seful statului lea permis jurnalistilor sai adreseze intrebari. Atunci ea ia inmanat scrisoarea, rugandul sa se implice in solutionarea problemei ori sa mearga la fata locului. Raspunsul lui Voronin a fost unul raspicat: «Dar ce, acum este momentul cel mai potrivit sa te plangi?»
Dezamagita, femeia sa adresat la CEDO. A trimis spre examinare al treilea set cu documente. Ea spera ca sirul de acte care dovedesc nedreptatile din justitia noastra sa o ajute ca dosarul ei sa fie examinat de urgenta.
Piata de negocieri a destinelor umane
Leonid Mosneaga, vecinul familiei Stratan, cel care a initiat lucrarile de constructie, a declarat reporterului de Garda in holul Curtii Supreme de Justitie ca toate actiunile sale sunt perfect legale, respingand acuzatiile aduse de familia Stratan. «Pot demonstra prin acte ca lucrarile de reamenajare a apartamentului au avut loc fara incalcarea legislatiei.»
Solicitata de Ziarul de Garda, Iulia Deleu, avocata familiei Stratan,
a declarat ca examinarea litigiului pe cauza civila
referitoare la avarierea apartamentului familiei Stratan din centrul
Chisinaului si incasarea prejudiciului material si moral in beneficiul
acestora din contul vecinului care a cauzat avarierea, Leonid Mosneaga,
reprezinta un caz grav, iesit din limitele Legii.
«De mai bine de 3 ani, de cand, in justitie, se solutioneaza problema in cauza, acesta a fost protejat de procurori si de judecatori. Mam convins ca la noi in tara nu avem justitie, ci piata de negocieri a destinelor umane.»
Diana RAILEAN