Copiii de la sate nu au vazut scriitori pe viu
La Blesteni, satul de bastina al povestitorului Trifan Balta, a avut loc o intalnire a elevilor gimnaziului cu scriitorii Claudia Partole, Vasile Romanciuc, Ioan Manascurta si cu editori de carte din Chisinau. Emotionati, copiii au recunoscut ca «in sat nu au mai fost scriitori». Tot de la ei am aflat ca nu pot citi scrisul consateanului lor, pentru ca e tiparit in grafie kirilica. TamaraGalina Istrate, nepoata povestitorului, este si animatoarea ideii de a acorda gimnaziului din Blesteni numele lui Trifan Balta.
Doamna Istrate, cand ati ajuns la aceasta idee?
Incercam
Din ce cauza nici pana azi povestile lui Trifan Balta nu au fost editate in grafie latina?
E trist ca aceste perle nu au imbracat haina fireasca a graiului nostru.
Dar cum se descurca un profesor la Blesteni?
Daca
Cat de des va permiteti luxul sa cumparati o carte?
Doar daca imi trebuie pentru proiectul meu, pentru lectiile de limba si literatura romana! Port o geanta mai demodata, o rochie mai uzata, dar nu ma despart de ziare si carti. Din pacate, literatura artistica
Ce nevoi mai au intelectualii de la tara?
Nevoie de teatru, de arta
Atata am asteptat aceasta intalnire cu scriitorii la Blesteni. Copii de clasa a
Pentru conformitate, Antonina SARBU
Vila lui Antonescu din Chisinau va fi redeschisa
Doritorii se vor putea odihni chiar in vila maresalului Ion Antonescu, fara sa se deplaseze in Romania. Ei vor avea ocazia sa serveasca masa, sa se relaxeze si sa se plimbe in locurile unde candva a fost insusi generalul roman. Acum 65 de ani, maresalul a fost proprietarul unei vile. In prezent, aceasta este situata in oraselul Codru, langa sectorul Botanica.
Oamenii care locuiesc in vecinatate spun ca au aflat de la batrani ca maresalul ar fi cumparat vila de la un boier pe nume Cogan. Maria Negrescu a auzit de la bunica sa ca Antonescu ar fi venit de cateva ori la vila. " De fiecare data cand venea in vizita la Chisinau, generalul se oprea la conacul sau. Aici mai era o casa pentru slujitori, un grajd si o fierarie." Femeia isi mai aminteste ca «in apropriere, erau doua lacuri populate de pasari decorative, iar vila era inconjurata de copaci saditi de insusi maresalul Antonescu.»
Istoricul Iurie Colesnic a confirmat ca edificiul de pe str. Grenoble nr. 136 a apartinut lui Ion Antonescu. El
Maria Rudoi, o vecina de 63 de ani, spune ca, in 1972, imobilul a trecut in proprietatea societatii stiintifice de producere Vierul, actualul Institut al Viei si Vinului. «Veneau tineri la lucru din toata Moldova si erau cazati la vila. Mai tarziu, conacul a fost transformat in camin pentru tineret, ca mai apoi sa serveasca drept locuinte pentru familii tinere», isi aminteste femeia. «Dupa cutremurul din »77, am fost alungati din camin si am fost nevoiti sa trecem in niste baraci din vecinatate«, a mai adaugat Maria Rudoi.
Ion Gatlan locuieste in apropiere si spune ca vila a fost serios avariata dupa cutremur, iar societatea nationala Vierul a renovat cladirea si a deschis aici un sanatoriu. Acolo veneau sa se trateze atat angajatii organizatiei, cat si oameni din toata republica. «Dupa »perestroika«, cladirea a fost lasata sa se ruineze. Au fost furate materiale de constructii, mobilier, vila ajungand
Potrivit Mariei Negrescu, din cauza datoriilor acumulate, societatea " Vierul" a fost vanduta la o licitatie de stat. Actualul proprietar al vilei este omului de afaceri Anatol Grosu. Acesta a procurat vila acum 18 ani. El
In opinia lui, Ion Antonescu a fost o personalitate politica controversata. Desi afirma ca are o pozitie neutra fata de maresal, ideea de a deschide un muzeu a lui Ion Antonescu i se pare atractiva. "Ar fi interesant, numai nu stiu de unde as putea face rost de lucrurile personale ale maresalului. As atrage mai multi turisti in felul acesta", a opinat proprietarul.
Anatol Grosu intentioneaza sa inaugureze un hotel si un restaurant pe teritoriul fostei vile, iar lucrarile vor incepe imediat dupa sarbatorile de Paste.
Doina Munteanu,
studenta, Scoala Superioara de Jurnalism