Metoda ipotecara de dobandire a unei locuinte devine tot mai populara pe piata imobiliara a R. Moldova. Desi multe oferte par avantajoase, sistemul ipotecar contine si destule probleme. Cel putin beneficiarii de locuinte procurate prin ipoteca se plang de preturi inalte si servicii imperfecte, iar expertii sustin ca «ipoteca e o adevarata jecmaneala».
Mihai Roscovan, directorul Business Consulting Institute (BCI), a declarat in cadrul unei sedinte de dezbateri care a avut loc recent la Chisinau ca «Preturile la apartamente sunt foarte mari. In Chisinau, spre exemplu, 1m2 de spatiu locativ poate ajunge la 1000 USD. Situatia ipotecarii in Republica Moldova este si mai precara, or, in prezent nu putem vorbi despre o ipotecare normala, ci de o jecmaneala».
Contactand cateva companii care construiesc locuinte in municipiul Chisinau prin metoda de ipoteca, am stabilit ca preturile sunt comparabile chiar cu cele din statele europene dezvoltate. Companiile de constructii sunt cele care stabilesc regulile de joc si preturile. De exemplu, firma «Cirasico» a vandut ultimul bloc locativ la un pret de 900 euro pentru un metru patrat. Totodata, majoritatea acestor companii solicita o buna parte de plati in avans, spre exemplu, «Glorinal» cere achitarea a 30% din suma totala a apartamentului la semnarea contractului, urmand ca celelalte 70% sa fie achitate pe parcursul a doi ani si jumatate. Multi dintre cetateni incearca sa plateasca pentru aceste apartamente prin intermediul creditelor bancare.
In prezent, in Republica Moldova, sunt 12 banci care acorda credite ipotecare in diferite conditii. De exemplu, «MoldovaAgroindbank», acorda credite in suma de pana la 50 mii USD, iar rambursarea se face timp de 15 ani la o rata a dobanzii de 15%, si se pare ca aceasta este oferta posibila la ora actuala. Conditiile complicate de creditare sunt cauza principala care dezavantajeaza mare parte din doritorii de a contracta un credit de la banca in scopul achizitionarii unui apartament.
Valeriu Prohnitchi, directorul Centrului Analitic «ExpertGrup», a declarat pentru «Ziarul de Garda»: «Conditiile de acordare a creditelor in sfera ipotecara sunt, practic, insuportabile pentru majoritatea populatiei si doar cei cu o situatie materiala si financiara foarte buna isi pot permite sa contracteze un credit pentru ipoteca. Exista cateva elemente care explica acest fapt, printre care: rate anuale ale dobinzilor exagerat de mari, comisioane bancare foarte mari pe care trebuie sa le achite cel care contracteaza creditul, perioade scurte de rambursare a creditului, conditii de gajare prea mari 50%, pe care trebuie sa le achite de asemenea persoanele fizice.»
Prohnitchi considera ca in scurt timp situatia
Cel mai sensibil fapt, insa, ramane cel al calitatii. La sfarsitul anului trecut Agentia Municipala de Ipoteca din Chisinau (AMIC) a dat in exploatare blocul locativ de pe strada Andrei Doga, nr. 28/5. Intrand in noile locuinte, proprietari au descoperit «elemente» dezastruoase. Cativa locatari
Solicitat de «Ziarul de Garda», Nicolaie Rusu,
seful directiei vanzari si marketing al Agentiei AMIC, a explicat
in urmatorul fel nemultumirile oamenilor: «Apartamentele
le dam in exploatare in
Este cert insa ca, dupa ce oamenii muncesc in strainatate sau imprumuta bani ca sa achite pentru contractul de constructie a locuintei, ajung sa descopere ca preturile inalte nu garanteaza intotdeauna si calitatea unui spatiu locativ.
Pentru Ziarul de Garda, Victor Gotisan