Mircea Snegur si Labirintul Destinului
«Din pacate, in calitatea mea de Presedinte al Republicii, in acei ani complicati, nu dispuneam de timpul necesar pentru a asterne pe hartie cele retinute in memorie», scrie primul presedinte al R. Moldova, Mircea Snegur, in primul volum al trilogiei sale «Labirintul Destinului». «Desi am ingaduit multisor cu scrisul memoriilor si dupa pierderea alegerilor prezidentiale de la sfarsitul anului 1996, consider ca nu a expirat timpul analizarii si aprecierii etapelor parcurse.»
In prefata,
Mircea Snegur recunoaste ca anumite greseli au fost comise,
atat in primii ani de Independenta, cat si dupa plecarea
sa de la Presedintie. «Dar nu e vorba
de reavointa. Unele greseli au fost posibile
din lipsa de experienta, altele prin marea dorinta
de a grabi procesele reformatoare ce urmau sa scurteze
perioada de tranzitie (
) Multe dintre greseli leam
recunoscut public si, in temei, noi, incepatorii, am fost
si suntem intelesi omeneste.»
Potrivit expresedintelui, activitatile concrete cu efect pozitiv, in primii ani de Independenta, ar fi putut fi mai multe, insa «Noi am facut ce am putut. Regret ca, uneori, aceste si alte fapte concrete sunt trecute cu vederea numai pentru a intepa cat mai dureros. Probabil, si aceasta atitudine rezulta din caracterul nostru national.»
Mircea Snegur mentioneaza ca anume aceste ganduri, dar si framantari mult mai profunde, ce il obsedeaza cand stie ca e stirbit adevarul, lau indemnat (expresedintele scrie: «ca sa nu zic: mau fortat») sa se aseze, in sfarsit, la masa de scris.
Volumul se incheie cu descrierea momentului in care Mircea Snegur a fost ales presedinte al R. Moldova. «Desi eram constient de responsabilitatile pe care mi le asumam, imi venea greu sa rostesc continutul juramantului si cuvintele de multumire si recunostinta. Am vorbit despre niste lucruri banale, adecvate situatiei, fara mare pompa am jurat credinta Moldovei si Poporului. Si atmosfera din sala nu parea sa fie solemna.»
Toti
copiii si toti parintii acestora o cunosc pe Danuta,
prietena papagalului Cichi, care in fiecare seara le doreste
micutilor «Somn usor si visuri placute».
Daniela Burlac sa nascut la 20 decembrie 1987, la Chisinau, intro familie de ingineri constructori. De mica era pasionata de dansuri si de teatru. Participa la toate evenimentele din cadrul gradinitei, scolii si a Liceului «Gaudeamus», unde sia facut studiile. A jucat numeroase roluri, dar crede ca pe cele mai importante le va juca in viitor.
A disparut Danuta!
Eram la tara, la bunica Olga. Pe atunci aveam vreo patru anisori. Intro dimineata, ma trezisem cu dorinta de a ma juca in nisip. Am umblat in lung si in lat prin curte, dar nu am gasit o gramajoara cat de mica de nisip. Tot cautand, am dat de un morman de cenusa ce se afla intrun colt ascuns al unui cotet. Bucuroasa, am inceput sa ma joc in acel praf, uitand de toate. Bunica, intre timp, observand ca am disparut, nu contenea sa ma strige: «Dana! Dana! Danuta!» Eu o auzeam, insa nici prin gand numi trecea sai raspund. Eram ocupata, preparam «pascute» din cenusa. Bunica, speriata, a antrenat toata mahalaua in cautarea nepoticai sale. Lea telefonat parintilor si lea spus ca a disparut Danuta.
Peste putin timp, am fost gasita. Eram murdara de cenusa din cap pana in picioare si plina de paduchi de gaina. Fericirea bunicai Olga nu avu margini
.
Danuta profesoara
Eram in clasa a cincea. Intro zi, profesoara de geografie nu a reusit sa vina la ore si eu, fiind indrazneata, am hotarat sa o inlocuiesc. Am spus la toti copiii sa stea in liniste, deoarece astazi voi fi invatatoare eu. Colegii mau ascultat. Am trecut la tabla, aratandule tarile pe harta lumii. Ma simteam ca pestele in apa, dar sa gasit un coleg de clasa, un rebel din fire, care incepu sa faca galagie, imitanduma. Enervata, iam facut o data observatie, a doua oara, insa a treia incercare de al linisti a fost cam dura. Ma apropiai de masa lui, imi stransei toata puterea in pumn
Colegul meu a simtit imediat aceasta putere langa ochiul sau drept. Bineinteles, nu mia raspuns prin forta, insa a doua zi a venit cu mama sa la scoala.
O comoara in ureche
Intro zi de vara, bunelul si binica au hotarat sa mearga la gradina. Eu si Cristina, surioara mea mai mare, am cerut sa mergem cu ei. Ajunsi acolo, bunicii au luat sapele si au pornit la munca, iar noi, fiind micute, neam prins in joaca. Cine va ascunde mai bine un graunte? Eu il ascund in gura, Cristina in nas, eu printre degete, ea pe sub brat si, tot asa, prin toate locurile posibile si imposibile. La un moment, insa, jocul nostru sa intrerupt. Cristina nu reusea sa scoata grauntele din ureche. Flutura din cap, dar grauntele parca prinsese radacini acolo. Incercam sal scot cu ajutorul degetului, dar il adanceam si mai mult. Nici incercarile bunicii de a scobi grauntele cu o crenguta nu au dus la nimic, din contra, au agravat si mai mult situatia. Am mers la spitalul din sat, unde nea intalnit un singur medic, si acela «aghezmuit». Desigur, acestui doctor nu ia reusit sa scoata grauntele, care era prea adanc ascuns in ureche. In fine, parintii au luato pe Cristina si au plecat la spitalul din oras. Surioara mea pastreaza si pana acum, de parca ar fi o comoara, grauntele pe care il ascunsese candva in ureche.
In prezent Danuta isi face studiile la Universitatea de Stat, Facultatea de Relatii Internationale si Administrare Publica. Este deja «mare», dar ii plac nespus de mult copiii si lumea copilariei si isi doreste un singur lucru sa fie iubita de cei mici.
Svetlana PANTA