R. Moldova este o tara a paradoxurilor. Nu o spunem noi, o spun tinerii, azi inca studenti ai Facultatii de Relatii Internationale si Stiinte Politice (FRISPA) din cadrul Universitatii de Stat din Moldova, maine viitori politicieni. Ei descopera greselile pe care le comit actualii politicieni si promit ca nu le vor «calca pe urme».
In cadrul unei conferinte interuniversitare, organizate de IDIS «Viitorul» in colaborare cu «The Balkan Trust for Democracy», tinerii politicieni au incercat sa puna in discutie problemele cele mai stringente cu care se confrunta in prezent societatea civila. Tinerii sustin ca, spre deosebire de actuala clasa politica, nu vor crea mituri false pentru a manipula opinia publica.
«Societatea in care traim este una traditionala, in care
miturile politice sunt destul de adanc implementate in mentalitatea
oamenilor», afirma Dorina Baltag, studenta in anul
V, FRISPA. «Din pacate, miturile care ne domina in prezent
societatea nu sunt mostenite de la alte generatii, ci sunt
create artificial de actualii guvernanti. De exemplu, mitul
ca »planul
Leonid Litra, student in anul V, FRISPA, sustine ca miturile politice sunt lansate de guvernantii care urmaresc anumite scopuri meschine. «De fapt, miturile politice reprezinta un proces de intoxicare informationala a populatiei. De obicei, campaniile de mitizare sunt foarte bine pregatite. Cel mai frecvent, acestea sunt lansate pentru a destabiliza oponentii. In prezent, din pacate, electoratul de la noi transforma, vrandnevrand, miturile politice in realitate.»
Dorian Furtuna, absolvent FRISPA: Miturile, in esenta,
permit pastrarea statutului identitar istoric si etnologic al unui
popor. Problema este ca politicienii adesea incearca sa manipuleze
populatia in baza acestor mituri pentru
D.R.