Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Investigatii

Demnitari acuzati de organizarea asasinatelor
In ultimele luni opinia publica din R.Moldova a fost zguduita de cateva semnale severe despre inalti functionari ai statului acuzati. Deputatul comunist Vasili Iovv este suspectat de omorul unui partener de afaceri, iar ministrul Gheorghe Papuc este acuzat de atentat la viata unuia dintre angajatii ministerului. Continuare 

Jumatate dintre cetateni consuma apa nociva
Starea critica a intreprinderilor din domeniul gospodariei comunale pune in pericol viata si sanatatea populatiei Continuare 

Drumurile noastre poate
se vor repara vreodata
In capitala Moldovei, izolati de civilizatie, inconjurati de caini si de serpi Continuare 

Drumurile noastre poate se vor repara vreodata

Drumuri deteriorate, numeroase gunoisti, aer poluat, lipsa transportului public, niciun magazin prin apropiere, si oameni necajiti de felul lor de trai in unul dintre cele mai oribile locuri din Moldova, dar cu o denumire foarte pitoreasca: strada Podgorenilor, orasul Chisinau.

Desi locuiesc in capitala R. Moldova, "podgorenii" au senzatia ca sunt izolati de civilizatie si ca sunt tinuti cu forta in infern. Revendicarile lor de a avea un trai decent sau cel putin egal cu cel al oamenilor din alte cartiere se pare ca nu vor mai fi auzite de nimeni si nu vor mai fi solutionate vreodata.

Matusa Ana are 70 de ani. Ea si–ar dori un trai mai linistit macar acum, la batranete. Realitatea, insa, o face sa urce in fiecare zi un deal de aproape un kilometru, unde este situata cea mai apropiata alimentara.

"Daca nu avem un ac sau ata in casa, trebuie sa ne ducem tocmai la piata centrala si, in plus, sa mai achitam 6 lei pentru microbuz, deoarece pana la prima statie de troleibuz trebuie sa mergi pe jos cel putin 40 de minute. Asta–i foarte greu pentru un pensionar", spune Lidia David, o alta pensionara, fosta pofesoara, care nu a reusit sa beneficieze de un trai linistit nici in cele cateva zeci de ani cat a muncit in scoala, nici acum. Tot ea ne–a povestit de drama copiilor care locuiesc in aceasta zona.

La scoala, prin glod cu serpi si haite de caini

Ca sa ajunga dimineata la scoala, copiii trebuie sa traverseze padurea din preajma, inconjurand un lac plin de serpi si broaste, vietati care adesea se aciueaza si in casele localnicilor, apoi mai strabat un sir de intreprinderi inconjurate de gunoisti, care adapostesc haite de caini flamanzi si inraiti. Localnicii spun ca singurul lucru pe care nu–l pot intalni in drum spre scoala acesti copii este un bec de iluminat. Parintii lor spun ca cei cativa stalpi de curent electric, aflati in calea lor spre scoala, in loc sa lumineze, ar putea "sa–i trasneasca o data pentru toti vecii", caci sunt inca "de pe timpurile sovietice". Pilonii din lemn deja putred si in orice moment pot sa se rastoarne peste vreun trecator.

Copiii spun ca fac lectiile de cultura fizica in padure, deoarece singurul teren pentru sport pe care–l aveau a fost cumparat de o intreprindere necunoscuta si transformat intr–o parcare auto.

In aceasta zona este situata Baza Auto Nr.1 care, se pare, gazduieste mai multe intreprinderi. "Nu stim cu ce se ocupa si ce produc acestea. Cert e ca, in jurul lor, s–au format adevarate gunoisti, iar numarul cainilor din preajma nu este mai mic de treizeci", mai spun localnicii.

"Uneori de pe acest teritoriu, nu se stie de la ce intreprindere, dar se ridica un nor de fum negru, inecacios... Asta–vara in gradinile noastre s–au uscat toti copacii fructiferi", povestesc "podgorenii".

Din cauza drumurilor deteriorate, gunoierii presteaza servicii in aceasta zona cel mult o data pe saptamana, si atunci doar in cazul in care locuitorii strazii Podgoreni fac apeluri speciale. O parte din ei nu doresc sa achite serviciile gunoierilor si isi creeaza propriile gunoisti.

Intreprinderile, la randul lor, au transformat in gunoisti spatiile verzi si teritoriul fostei fabrici de caramida.

"Putem fi inscrisi in Cartea Recordurilor Guiness dupa numarul de gunoisti pe cap de locuitor. Hectare intregi de pamant, care ar putea servi drept spatiu pentru construirea unor case, magazine sau intreprinderi apte de a angaja fostii muncitori ai Fabricii de caramida, se pierd in prezent sub gunoi", afirma oamenii.

Drumurile deteriorate genereaza toate problemele care fac imposibila supravietuirea locuitorilor de pe strada Podgorenilor. Ei cred ca odata cu reparatia drumului ar putea fi asigurata circulatia transportului public, serviciile de salubrizare ar putea sa–si indeplineasca eficient sarcinile, iar oamenii nu ar mai polua spatiile verzi. "Podgorenii" spun ca si serviciile medicale le sunt inaccesibile, deoarece ambulanta nu poate ajunge uneori la oameni. Desi pe aceasta strada nu circula nici un fel de transport in comun, nici taximetristii nu vin, sau daca vin — iau taxe duble, dand vina pe drumuri.

"Podgorenii" nu cred ca mai exista vreo instanta in primaria Chisinau care sa nu le cunoasca problema. Ei au scris zeci de scrisori si au facut sute de apeluri catre demnitarii de stat. "Va informam ca lucrarile de reparatie a drumului vor fi efectuate de catre Directia generala transport public si cai de comunicatie pe parcursul anului 2006 in masura alocarii resurselor financiare bugetare", este raspunsul oficial dat de Pretura sectorului Rascani si Directia generala transport public si cai de comunicatie. A mai ramas mai putin de o luna pana la finele anului 2006, insa lucrarile solicitate de locuitorii strazii Podgorenilor nu s–au inceput.

Inca in anul 2004, cand pretorul sectorului Rascani era dl Vasile Ursu, locuitorii acestei strazi au inaintat o cerere de ajutor. Atunci raspunsul a fost simplu: "Nu stiu ce pot sa fac eu", citeaza din memorie un locuitor al strazii respective.

Cu atat mai mult ei asteapta ajutor de la actualul primar, daca fostul pretor nu a avut depline abilitati.

Am contactat Pretura Rascani chiar in aceste zile. Am primit un raspuns asemanator de la seful Sectiei Coordonare Imobil si Servicii Comunale, Lilian Surlaru: "Am fost informati despre starea dezastruoasa a strazii Podgorenilor. Reparatia acesteia este inclusa in Programul general de reparatie a drumurilor din mun. Chisinau. Strada Podgorenilor necesita o reparatie capitala. Lucrarile solicitate de locuitorii acestui sector nu au fost efectuate pana in prezent deoarece nu au fost alocate, din bugetul statului, resursele financiare necesare", a spus Surlaru.

"Pana la primavara drumul va fi reperat"

A. Varlan, seful adjunct al Directiei generale transport public si cai de comunicatie, a incercat sa ne convinga ca situatia inspira optimism: "Deja de doi ani se efectueaza lucrari de reparatie a strazii date. A ramas doar un segment care constituie o zecime din intreaga strada. Acesta trebuia sa fie reparat pana la finele anului 2006, insa nu dispunem de resursele financiare necesare, deoarece anul acesta s–au efectuat alte lucrari mai importante in centrul orasului Chisinau. Problema abordata a ramas sub controlul Directiei pana la solutionare, insa cred ca in primavara anului 2007 lucrarile de reparatie a strazii Podgorenilor vor fi finalizate", promite dl Varlan.

Svetlana PANTA


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com