Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Investigatii

Demnitari acuzati de organizarea asasinatelor
In ultimele luni opinia publica din R.Moldova a fost zguduita de cateva semnale severe despre inalti functionari ai statului acuzati. Deputatul comunist Vasili Iovv este suspectat de omorul unui partener de afaceri, iar ministrul Gheorghe Papuc este acuzat de atentat la viata unuia dintre angajatii ministerului. Continuare 

Jumatate dintre cetateni consuma apa nociva
Starea critica a intreprinderilor din domeniul gospodariei comunale pune in pericol viata si sanatatea populatiei Continuare 

Drumurile noastre poate
se vor repara vreodata
In capitala Moldovei, izolati de civilizatie, inconjurati de caini si de serpi Continuare 

Demnitari acuzati de organizarea asasinatelor

In ultimele luni opinia publica din R.Moldova a fost zguduita de cateva semnale severe despre inalti functionari ai statului acuzati. Deputatul comunist Vasili Iovv este suspectat de omorul unui partener de afaceri, iar ministrul Gheorghe Papuc este acuzat de atentat la viata unuia dintre angajatii ministerului. Cu toate acestea, nici Parlamentul, nici Guvernul nu au luat atitudine fata de aceste cazuri, in timp ce organele de drept sunt intr–o situatie ce permite cu greu o independenta de investigare a cazurilor. Aceasta tacere pare similara cu cea survenita in cazul omorului omului de afaceri de la Balti Gheorghe Grumatchi, cand acuzatiile adresate lui Ion Morei, secretarul Consiliului de Securitate, si Victor Morev, ex–parlamentar, nu au fost elucidate in nici un fel.

In seara zilei de 28 iulie 2003 omul de afaceri Piotr Sari a fost impuscat in fata casei sale din municipiul Chisinau. In luna noiembrie 2006 fiii lui Sari au lansat acuzatii la adresa deputatului comunist Vasile Iovv despre faptul ca acesta ar fi pus la cale uciderea tatalui lor.

Mai multe date arata ca Vasile Iovv si Piotr Sari au fost in relatii apropiate ani in sir. Cei doi au cooperat initial pe la mijlocul anilor '90, cand Vasile Iovv era ministru al Transporturilor, iar Piotr Sari — director al intreprinderii "Transconstructia". Odata cu schimbarea realitatilor economice, parteneriatul dintre demnitarul Vasile Iovv si Piotr Sari s–a extins, acestia participand impreuna la mai multe actiuni de privatizare sau incheind tranzactii reciproce, in care figurau fie feciorii lui Vasile Iovv, fie alte persoane "de incredere".

Comisia Centrala de Control
al declaratiilor cu privire la venituri si proprietate


Declaratia deputatului in Parlament
Vasile Iovv

cu privire la venituri si proprietate Se publica in conformitate cu prevederile art.13 din Legea nr. 1264 — XV din 19.07.2002

Valoarea totala a proprietatii declarate: 355514 lei
Lista bunurilor ce constituie proprietate al subiectului declararii:
Lot de pamint — 2 unitati proprietate privata
Apartamente — 2 unitati proprietate privata
Vila — 2 unitati proprietate privata
Garaj proprietate privata
Autoturism proprietate privata
Omorat in preajma adunarii actionarilor

Piotr Sari a fost omorat in seara zilei de luni, 28 iulie, in timp ce a doua zi, marti, urma sa aiba loc adunarea actionarilor combinatului de vinuri de la Comrat, unde Sari detinea circa 40 la suta din actiuni. In ziua urmatoare, la Comrat au avut totusi loc atat adunarea anuala a actionarilor, cat si conferinte de presa ale autoritatilor locale, prin care acestea incercau sa isi limiteze atributiile la afacerile care au dus la asasinare.

Desi unele voci au declarat atunci ca acest omor developeaza luptele pentru redistribuirea averilor in sudul R.Moldova, alti experti au abordat problema asasinarii unui om atat de apropiat de Vasile Iovv — un demnitar care a detinut si detine functii exceptional de inalte, in timp ce intreprinderile businessmanului omorat erau conduse chiar de fiul lui Vasile Iovv.

Abia peste doi ani problema relatiei dintre Iovv si Sari a fost privita din unghiul unei posibile rafuieli. Fiii lui Piotr Sari au facut dezvaluiri uluitoare despre faptul ca omul politic si inaltul functionar de stat Vasili Iovv a fost implicat in estorcarea mijloacelor financiare pentru finantarea campaniilor electorale, precum si in asasinarea omului de afaceri.

Eugen si Constantin Sari au declarat ca au pus la dispozitia anchetei inregistrari audio efectuate de tatal lor cu putin inainte de asasinat, din care reies detalii socante. Ei sustin ca demnitarul Vasile Iovv detinea impreuna cu tatal lor patru intreprinderi mari, si anume: Fabrica de vinuri din Tomai, Cariera Micauti, SA Transobiect si SA Ornect. Familia Sari s–a mai plans pe faptul ca, dupa moartea partenerului, ministrul Iovv si–a insusit actiunile lui Piotr Sari cu ajutorul diferitor intermediari. Cel putin asa declara cei doi fii ai bussinessmanului omorat, sustinand ca au si depus la Procuratura acte doveditoare.

Iovv i–a cautat pe fiii asasinatului

Familia Sari sustine ca a informat despre acest caz presedintele R.Moldova, presedintele Parlamentului, precum si pe cei doi vicepresedinti. Ei mai adauga la acuzatii ca dupa moartea tatalui lor, prin actiunile lui Vasile Iovv intreprinderile lor au fost prejudiciate de cel putin 3 milioane de dolari.

Neincrederea fata de Vasile Iovv a aparut la scurt timp dupa moartea lui Piotr Sari. Constantin spune ca acesta nu a participat la funeralii in acea zi de iulie, dar a vizitat casa Sari cu o zi inainte, pentru a–si lua ramas bun de la fostul partener. La cateva zile dupa inmormantare, insa, Constantin a fost contactat de demnitarul Iovv cu cereri de a se intalni, "ca sa lamurim situatia cu intreprinderile". Cei doi fii au declarat atat lui Iovv, cat si partenerilor ca vor continua activitatea in locul tatalui lor. Cu toate acestea, ei au simtit ca se iau niste decizii pe ocolite in cateva intreprinderi in care erau actionari.

"Au aparut mai multe presiuni si activitati necinstite din partea unor parteneri, care stim ca i–au fost recomandati tatalui de catre Vasili Iovv. Am cerut lamuriri. Ne–am intalnit cu unul dintre acesti parteneri "neloiali" chiar la vila lui Iovv. Pe de o parte, el zicea ca totul va fi bine, ca trebuie doar sa ne lamurim, iar pe de alta parte, acesti parteneri, care erau oamenii lui de incredere, faceau totul pe dos", sustin Eugen si Constantin Sari.

Constantin Sari a declarat pentru presa ca a fost nevoit sa se adreseze Procuraturii si CCCEC din cauza ca cei care reprezinta companionii sai vor sa faca uz de scenariile mai vechi folosite la spalarile de bani din cadrul proiectului de reparatie a traseului Chisinau–Sarateni, "o afacere nedescoperita nici pana azi".

Procuratura, asaltata de dovezi

"Nu ma intereseaza sa diminuez sau sa adaug la capitalul politic al cuiva, ma intereseaza doar sa se faca lumina in cazul omorului tatalui meu si sa fie pedepsit cel care a comandat acest omor, precum si cel care a organizat furturi din intreprinderile noastre. E vorba de Vasile Iovv, si Procuratura a primit de la noi suficiente acte doveditoare din care reies tranzactiile sale ilegale din perioada 2003–2005," sustine fiul lui Piotr Sari.

Am contactat mai multi membri ai Parlamentului pentru a vedea daca acest caz a fost pus in discutie. Cu totii ne–au spus ca aceasta problema nu a fost elucidata nici in plen, nici in fractiuni. In anticamera Fractiunii parlamentare a Partidului Comunistilor ni s–a spus ca nu se stie nimic despre aceasta problema si nu exista un responsabil de relatii cu publicul care ar putea sa comenteze acest caz. Nici anticamera deputatului Vasili Iovv nu ne–a raspuns la aceasta intrebare.

L–am contactat pe Iuri Stoikov, presedintele Comisiei parlamentare pentru securitate publica. L–am intrebat ce opinie are despre aceste acuzatii. "Candva am spus ca nu voi avea nici o colaborare cu Ziarul de Garda si nu va voi acorda nici un interviu, de ce — e a doua intrebare", a declarat acest demnitar public si a inchis fara alte explicatii.

Vladimir Filat, membru al aceleiasi comisii, ne–a spus ca nu a auzit ca acest caz sa fi fost discutat in plen, desi atat el cat si alti deputati au primit de la familia Sari acte in care sunt descrise evenimentele de mai sus. "Exista mecanisme arhisuficiente de initiere a examinarii acestui caz in Parlament, dar din pacate nu s–ar putea intruni o majoritate de voturi daca s–ar cere audieri parlamentare sau fondarea unei comisii speciale", sustine Filat.

Imoralitatea — o moda in politica

Solicitat sa se pronunte asupra perevederilor Legii cu privire la statutul deputatului, Filat a declarat ca si in acest caz apare problema legilor ineficiente, care exista, dar nimeni nu face uz de ele. "Moralitatea in politica e o chestiune foarte actuala. Omul politic trebuie sa aiba un comportament impecabil", sustine Vladimir Filat, adaugand ca atat in cazul Sari, cat si in cazul acuzelor aduse de catre Constantin Domnisor ministrului Papuc privind atentatul cu grenada tacerea demnitarilor acuzati este foarte stranie.

"Presupun ca nici Constantin Domnisor nu a spus tot ce stie despre acest caz, dar oricum, cand e vorba de aceeasi incalcare, demnitarul va fi intotdeauna considerat mai vinovat decat un om de rand anume datorita statutului sau oficial, care–i cere un comportament impecabil," a declarat Filat, adaugand ca in cazul Domnisor ar fi fost oportun ca ministrul Papuc sa se retraga din functie pe perioada anchetei, pentru a oferi deplina libertate anchetatorilor.

Am solicitat si opinia altor demnitari in problema inaltilor oficiali acuzati de omor.

Procurorul general Valeriu Balaban a afirmat ca "Declaratiile membrilor familiei Sari sunt in faza activa de examinare. Argumentele aduse sunt verificate, va fi audiat si deputatul Vasile Iovv pe acele elemente care se contin in declaratiile fratilor Sari."

Ion Morei, presedintele Consiliului de Securitate, s–a referit la cazul Iovv ca la unul rezolvat anterior: "Stiu ceea ce este relatat in mass–media, dar si faptul ca, la timpul respectiv, a fost pornita urmarirea penala pe marginea acestui caz de omor intentionat. Au fost depistate si trase la raspundere penala persoanele vinovate. Printre acele persoane nu figura deputatul Iovv. Acum trebuie sa se pronunte Procuratura Generala. Acesta este punctul meu de vedere, ca jurist si ca cetatean".

Referindu–se la cazul Domnisor, Ion Morei a spus ca " acest caz e in gestiunea Procuraturii Generale, pana la moment continua urmarirea penala. Din cate stiu, MAI a facut declaratii despre neimplicarea acestui minister si a conducerii acestuia in acest caz. Si Procuratura Generala a declarat ca pana la acest moment nu sunt dovezi despre implicarea ministrului de Interne in acest caz". La Biroul de presa al MAI am fost informati ca nu a fost emis un comunicat oficial al ministrului Papuc cu privire la cazul Domnisor. Nici biroul de presa al Parlamentului sau cel al Partidului Comunistilor nu au emis un atare comunicat cu privire la acuzatiile aduse deputatului comunist Vasile Iovv.

Alina RADU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com