Nr. 110 (14 decembrie 2006)


Tratamente dentare gratuite si jucarii in dar

Zilele trecute copiii imigrantilor moldoveni din SUA ai beneficiat de consultatii si tratamente dentare in clinica unui medic american. Josh Paynich, un stomatolog din orasul Asheville, SUA si–a deschis usile clinicii pentru a acorda tratament dentar gratuit copiilor imigrantilor din europa de Est.

Martia trecuta mai multi copii din Moldova, ajunsi in SUA cu parintii lor emigranti, au vizitat clinica medicului Paynich. Ei de asemenea au beneficiat in finalul tratamentelor si de o petrecere vesela oferita de acelasi cabinet medical.

Lidia Iurco, o imigranta din Moldova, care a venit cu copilul la clinica a declarat pentru ziarul "Citizen Times" ca acest ajutor este foarte important pentru ea, caci abia s–a stabilit in SUA si are in grija 5 copii. Ea a mentionat ca medicul Paynich este deosebit de sensibil si stie cum sa convinga copiii despre importanta tratamentelor dentare, de aceea a venit incoace cu trei fii.

In luna octombrie a acestui an cele doua fiice ale familiei Iurco au beneficiat de tratament in aceasta clinica in suma de 4000 usd.

Familia medicului Paynich cunoaste importanta actelor de binefacere si din alte experiente. In anul 2001 acest stomatolog si asistentii lui au viztitat Romania, unde au acordat tratamente dentare pentru circa 300 de copii infectati cu HIV, pe care i–au gasit in orfelinate.

O organizatie religioasa din localitate care se ocupa de asemenea de organizarea actiunilor de caritate impreuna cu Josh Paynich estimeaza ca doar in vestul statului Carolina de Nord traiesc circa 10.000 de copii din statele ex–sovietice, inclusiv Moldova, Ucraina, Belarus, Rusia. Pentru parintii acestor copii preturile la servicii medicale sunt destul de severe in perioada in care ei abia se adapteaza la aceste conditii noi de viata.

Cei trei baieti din familia Iurco si–au incheiat vizita la dentistul Paynich cu daruri si distractii, deoarece colectivul clinicii a decis sa ofere o zi de munca gratuit pentru acesti copii dar si jucarii si alte diferite surprize, pe care le–au oferit dupa tratamente. Lidia Iurco a declarat ca in Moldova nu prea multi stomatologi organizeaza asemenea actiuni.

BELGIA Tarlev recunoaste ca migratia creste

"Moldova continua sa se confrunte cu unele probleme, cum ar fi nivelul inalt al migratiei si o economie cu grad sporit la socurile externe. Imbunatatirea calitatii cresterii economice in sensul asigurarii durabilitatii acesteia si transformarii ei in standarde de viata superioare reprezinta preocuparea majora a Guvernului. Intelegem ca nu este suficient sa construim o economie care intruneste conditiile principale ale economiei de piata.," a declarat premierul Vasile Tarlev la intrunirea Grupului consultativ al donatorilor pentru Moldova, care s–a desfasurat la Bruxelles, transmite biroul de presa al Guvernului.

UE Poilitica de vecinatate

In perioada 2007– 2013, in cadrul proiectelor "Politica de Vecinatate a UE" vor fi investiti cu 32 la suta mai mult decat in perioadele precedente, suma totala constituind 12 bilioane de euro.

Intre timp, UE intentioneaza sa obtina statut de observator la dezbaterile care au loc periodic intre Ucraina, Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia si Turcia in cadrul Consiliului Economic de Cooperare a Marii Negre.

De asemenea, in contextual "Politicii de Vecinatate a UE", Brusselul va organiza intalniri cu reprezentanti ai Ministerelor de Externe ale Ucrainei, R. Moldova, Georgiei, Armeniei si Azerbaijanului, la fel ca si a celui din Belarus, daca autoritatile de la Minsk vor decide sa aleaga o cale democratica de dezvoltare.

"Politica de Vecinatate a UE" cuprinde zece tari din regiunea Marii Mediterane si sase tari ex — sovietice.

UNICEF Migratia parintilor stimuleaza decizia copiilor de a pleca din Moldova

Raportul–studiu "Situatia copiilor ramasi fara ingrijirea parintilor in urma migratiei acestora", demonstreaza faptul ca micutii care raman in grija rudelor pentru ca parintii muncesc la negru peste hotare, desi nu duc lipsa de bani, sunt singuratici, izolati si lipsiti de support moral si psihologic.

Datele Ministerului Educatiei si Tineretului, pentru 1 septembrie 2005, prezinta un numar de 35 de mii de copii de varsta scolara, ramasi fara ingrijirea ambilor parinti, in realitate numarul acestora fiind mult mai mare. De regula, copiii sunt lasati in grija rudelor sau a vecinilor care nu le pot oferi sprijinul necesar pentru cresterea si dezvoltarea lor. Datele neoficiale arata ca ca in unele cazuri micutii sunt expusi la violenta, trafic, delicventa si abandon scolar.

Potrivit lui Cezar Gavrilita, reprezentant al Centrului de Informare si Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC), copiii ramasi fara ingrijirea parintilor sunt mai vulnerabili fata de consumul de substante alcoolice, tutun si chiar droguri. "Migratia parintilor peste hotare nu face decat sa contribuie la dezvoltarea saraciei in societate. Copiii sunt hotarati sa urmeze exemplul parintilor si sa plece peste hotare, neparticipand la dezvoltrea comunitatii."

Mohamed Azzedine, coordonator de program UNICEF, considera ca "autoritatile locale si Guvernul trebuie sa ia in vizor aceasta categorie de copii si sa intreprinda masuri pentru stoparea migratiei."

Conform datelor Biroului National de Statistica, in 2004, cifra cetatenilor moldoveni, plecati peste hotare, ajungea la 370 de mii. Totodata, potrivit unor experti, cifra reala este de doua–trei ori mai mare.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com