Nr. 110 (14 decembrie 2006)


 Politic

Sentinte fara demnitari
La Conferinta nationala "Progrese si perspective in reprimarea coruptiei", desfasurata la 9 decembrie la Chisinau, despre coruptie s–a vorbit ca despre un fenomen care, "parca este, parca nu e". Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

De ce Chisinaul nu a chemat Ambasadorul rus sa dea explicatii?
Timp de aproape o saptamana in Transnistria au muncit mai multi deputati rusi pentru promovarea alegerii lui Igor Smirnov. Continuare 

Guvernul a mai primit
doua scrisori de la CEDO
CEDO a cerut Guvernului R. Moldova raspunsuri la mai multe intrebari privind dosarele intentate de compania Megadat.com si liderul PSDM, Eduard Musuc. Continuare 

Sentinte fara demnitari

La Conferinta nationala "Progrese si perspective in reprimarea coruptiei", desfasurata la 9 decembrie la Chisinau, despre coruptie s–a vorbit ca despre un fenomen care, "parca este, parca nu e". In timp ce presedintele Vladimir Voronin acuza Mitropolia Basarabiei si unele partide politice de implicare in actiuni de coruptie, CCCEC prezenta un Raport national privind progresele si dificultatile inregistrate in procesul implementarii Strategiei nationale de prevenire si combatere a coruptiei. Din acesta aflam ca, in 11 luni ale anului 2006, CCCEC a deferit justitiei 1029 cauze penale, 51% dintre acestea vizand cazuri de coruptie. Exista si 364 sentinte definitive, in privinta a 412 persoane… Printre acestea — niciun inalt functionar al statului.

Nu sunt demnitarii corupti sau sunt protejati in actiunile lor ilegale?

Vitalie Parlog, ministrul Justitiei:

Interesanta intrebare imi dati… Numai ce s–a coborat si dl Papuc, si dl Ursu, si Procurorul general, da nu ati intrebat de nimeni... Noi nu suntem organ de investigatii, noi suntem organ de formare a politicilor. Eu aud multe, la fel cum auziti si dvs., dar...

Victor Tvircun, ministrul Educatiei si Tineretului:

Cazuri de coruptie? Daca dvs. ati observat, aceste cazuri au fost mediatizate, expuse opiniei publice, mai mult ca atata, noi incercam sa reducem premisele. Menirea noastra este de a preveni coruptia in institutiile de invatamant si in genere in sistemul educational. Despre coruptie la nivel inalt, nu va suparati, aceasta adresare nu catre mine trebuie sa fie pusa. La sedinta de astazi s–a vorbit ca exista sistem de coruptie si, in viziunea mea personala, sistemul poate fi nimicit numai prin crearea altui sistem, care va combate sistemul de coruptie existent.

Valeriu Balaban, procuror general:

Si de aceasta data s–a discutat despre importanta organizarii prevenirii si combaterii coruptiei. S–au accentuat unele, desi modeste, succese, inregistrate la acest capitol. Este nevoie sa ne concentram eforturile la principalele forme si metode de combatere a acestui flagel. Atata timp cat exista lacomia, dorinta de a te imbogati, atata timp va exista si acest fenomen. Sarcina organelor de drept, a societatii, este de a se implica in prevenirea lui, astfel incat sa nu influenteze viata publica, drepturile si interesele cetatenilor.

Despre existenta coruptiei la diverse niveluri s–a mentionat de nenumarate ori. Acest lucru il demonstreaza si rezultatele activitatii organelor de drept. Anual, se dubleaza numarul dosarelor penale pornite impotriva diferitor factori de decizie de la diferite nivele ale administratiei publice. Ma intrebati de "dosarul Domnisor", acesta se afla in faza activa de cercetare. Sper ca, in timpul apropiat, vom putea dezvalui rezultatele acestei anchete.

Si in cazul dezvaluirilor facute de Gheorghe Iovu in Ziarul de Garda a fost pornita si se desfasoara urmarirea penala, au fost numite expertizele corespunzatoare. Asteptam rezultatul.

Ion Morei, secretarul Consiliului Suprem de Securitate a statului:

Nici pe noi nu ne satisfac aceste rezultate, cu atat mai mult ele nu pot satisface societatea, dar, ma rog, coruptia, la fel ca si criminalitatea, este un satelit permanent al civilizatiei umane. Ar fi, deci, utopic sa declaram ca, in R. Moldova, candva, vreo guvernare, va combate in totalitate coruptia, deoarece nicio tara de pe glob, cu cea mai perfecta organizare statala, cu cea mai perfecta democratie, nu a combatut definitiv coruptia. Altceva e ca impotriva coruptiei trebuie de muncit eficient, activ si permanent, eu sunt ferm convins ca, la anul, rezultatele vor fi si mai importante. S–a acumulat deja o anumita experienta. Desi au fost comise foarte multe greseli, au fost inregistrate si realizari. Imi este greu sa spun care este coraportul dintre greseli si succese. De fapt, m–as teme sa spun ca in combaterea coruptiei sunt succese. Sunt convins insa ca organele anticoruptie vor avea un randament mult mai inalt dat fiind si faptul ca vor beneficia de sprijin financiar international. Ce garantii sunt ca banii donati de finantatorii straini nu vor fi risipiti in vant? In prim rand, exista vointa politica de a nu admite o directionare gresita a acestor fonduri. Mai exista si alta latura principiala: dirijarea fondurilor va fi efectuata de un grup special, format din reprezentantii donatorilor.

Mircea Esanu, vicepresedintele Aliantei Anticoruptie:

Evident, acest loc, in aceasta sala, nu este unul potrivit pentru discutarea acestui subiect, pentru ca aceasta conferinta si–a propus sa aiba o tenta practico–stiintifica, determinand ce am putea face ca in R. Moldova activitatile anticoruptie sa fie mai eficiente. Nu sunt sigur ca organizatorii isi vor permite niste aprecieri sau dezvaluiri dure, chiar daca presedintele Voronin a facut niste calificari la adresa unor institutii si chiar a unor persoane. Cat priveste Alianta Anticoruptie, aceasta nu–si pune scopul sa sensibilizeze societatea in cazuri speciale. Noi ne dorim un rol mai mult consultativ si de monitorizare in cazuri mult mai generale. Vom incerca sa respectam acest statut al nostru, deoarece si institutiile internationale mizeaza pe implicarea cat mai activa a societatii civile in lupta anticoruptie.

Si noi ne intrebam deseori unde sunt cazurile mai rasunatoare de coruptie. Fie ca aceste cazuri sunt bine camuflate, fie ca sunt tratate la rece, fiind scoase in evidenta doar atunci cand le vine randul. In aceste circumstante, doar ne putem adresa niste intrebari. De exemplu, legate de achizitia avioanelor pentru Air–Moldova. De altfel, ne adresam intrebari de fiecare data cand se cheltuiesc sume destul de mari din bugetul R. Moldova in folosul unor companii, desi de stat, dar comerciale. Nu cred ca noi avem imputernicirea de a intra mai profund in astfel de subiecte. S–ar putea, insa, ca la urmatoarea sedinta cu premierul sa solicitam informatii la acest subiect.

Valentin Mejinschi, directorul CCCEC:

Pana nu demult, CCCEC nu a avut astfel de competente. Recent, Parlamentul a adoptat o Lege prin care Centrului i se atribuie competente mixte cu Procuratura Generala. Credem ca aceasta lege ne va permite sa investigam eventuale actiuni de coruptie in care sunt implicati deputati, judecatori sau ministri.

Pentru conformitate, A.G.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com