«Dapu asta e mandria noastra!»
La 7 8 octombrie, in Piata Marii Adunari Nationale, sub patronajul presedintelui Vladimir Voronin, sa desfasurat Festivalul Vinului. Potrivit lui Voronin, "toamna este anotimpul in care, cu totii, aducem omagiul nostru acestei mari inventii a umanitatii, care a devenit pentru milenii, insotitorul statornic al adevaratei civilizatii si al adevaratului trai civilizat..."(!)
Poate o fi vinul "insotitorul statornic al adevaratei civilizatii", dar impresia ca toti cei veniti la festival sau adunat la o mare betie comuna, fara sa le mai pese de "adevaratul trai civilizat", a fost una dominanta. Toti chefuiau, motivul Ziua Vinului!
"Da amu sa bem in cinstea consumatorilor!"
Ca de fiecare data, cu ocazia organizarii unor astfel de petreceri in centrul Chisinaului, si de aceasta data intreaga Piata a Marii Adunari Nationale parea mai degraba o gunoiste. Sticle golite de Cabernet, Cahor, Isabela, Feteasca, de vin rosu sau alb, aruncate sub bancile din parc, langa monumente istorice, in preajma catedralei, pe Arcul de Triumf, dadeau impresia ca gunoiul a fost reciclat. Toti chefuiau lasand balta declaratia sefului statului, potrivit careia vinul ar mai insemna si "insotitorul statornic al adevaratului trai civilizat"!
Cei care nu reusisera sa goleasca inca nicio sticla, isi asteptau randul in cozile interminabile, iar dupa o lunga asteptare trebuiau sa mai faca o coada. De aceasta data ca sa deschida sticla cu tirbusonul, serviciu prestat la pretul de un 1 leu pentru fiecare sticla deschisa. "Hai mai repede, ca nii sati", era presata tanara vanzatoare de niste tineri care asteptau sa li se deschida sticla. "Stai, nu vezi ca eu is la rand", sau indignat niste domnisoare care asteptau sa li se aduca patru pahare de plastic contra 50 de bani bucata. In rand la tirbuson nu aveau nevoie sa stea cei care au preferat sa cumpere un pahar de vin de 100 g la pretul de 4 lei sau unul de 200 g contra 8 lei. Totusi, mai destepti erau considerati cei care au venit cu vinul de acasa si care participau activ la manifestatie. Iar daca dupa un pahar de tulburel mai era nevoie si de o placinta, "tri leia", iti raspundeau cu o voce pitigaiata domnisoare vorbitoare de limba rusa imbracate in costume nationale.
"Ei, da amu hai som inchina paharu ista de jin in cinstea vinificatorilor si… a consumatorilor, adica a noastra. Hahaha!", a fost unul dintre primele toasturi rostite intrun grup de trei persoane la Ziua Vinului, asezat in fata Catedralei "Adormirea Maicii Domnului" si care golisera deja cateva sticle de vin. De fapt, "consumatorii" mai chercheliti, dar si cei cu mintea limpede au facut din scuarul catedralei o adevarata crasma. "Consumatorii" aveau acelasi motiv de chef!
Piata Marii Adunari Nationale "Dapu asta e mandria noastra!"
"Viata asta e tare complicata... Da asa sarbatori ne ajuta sa ne mai relaxam", ofteaza Raisa de 48 de ani din Chisinau. "Si fiica, si feciorul sunt plecati peste hotare. Da macar imi pare bine ca lumea e vesela. Iaca eu nu am vazuto pe femeia asta de tare mult timp! Poti sa o intrebi si pe dansa...", continua femeia. Raisa sia amintit ca din cauza ingheturilor, rudele de la tara sau confruntat cu mari probleme in acest an. Despre roada vorbeau. "Vinul nostru este foarte bun, numai ca rusii nu vor sa inteleaga asta. Am o sora in regiunea Tiumeni din Rusia si ea mia spus ce fac rusii cu vinul nostru. Ei il amesteca...", sia spus opinia in problema vinurilor femeia.
Referitor la Piata Marii Adunari Nationale, Raisa spune ca "dupa hotare, asta este cel mai important loc in intreaga republica" si ca vine aici cu ocazia diverselor manifestatii.
Nicolae, de 67 de ani, originar de la Butuc, dar locatar al Chisinaului, de la un timp, spune ca vine in Piata cand sunt organizate "lucruri serioase, asa ca Ziua Vinului" si "nu la prostii de aiestea, organizate de partide". El vine aici pentru ca "asta este mandria noastra". "Iaca si Sarbatoarea Vinului tot de aici o inceput si de aici o sa porneasca prin raioane", explica Nicolae.
"Piata Marii Adunari Nationale? Aici, in 1991, a avut loc renasterea nationala. Aici sau adunat toti cei care au constientizat ca e nevoie de o miscare de eliberare nationala. Iar acum nu vad in Piata decat o mare betie si o gramada de sticle!", imi raspunde indignata Iuliana, studenta la USM.
Alcoolul, produs rafinat al inteligentei umane?
In alocutiunea sa, presedintele nu a uitat sa adauge ca vinul este licoare, care intareste prieteniile. Vinul este cel care il insoteste pe om pe parcursul intregii sale vieti, care este alaturi de el atat in cele mai dramatice, cat si in cele mai luminoase clipe ale existentei sale. "Noi faurim vinul, adica faurim ceva ce prin insasi natura sa este incompatibil cu lacomia, cu agresivitatea si cu egoismul."
Potrivit datelor statistice, consumul excesiv de alcool cauzeaza nu numai diverse boli, ci are si un impact social regretabil cum ar fi violenta... Cu toate acestea, presedintele continua sa creada ca "vinul ramane in continuare un rod al harniciei si al fidelitatii fata de traditii, se transforma in unul dintre cele mai rafinate produse ale inteligentei umane…"
Anastasia NANI