Nr. 101 (12 octombrie 2006)


Folclorul basarabean are "Mostenitori" adevarati

Ieri, la Chisinau a fost inaugurat Festivalul International de dans popular pentru copii, care a inceput prin parada portului popular. Zeci de copii au defilat in centrul capitalei in costume populare ale diferitor tari. Printre cei mai neaosi purtatori de obiceiuri si costume populare au fost copiii din grupul etno–folcloric "Mostenitorii". Grigore Chiperi, conducatorul acestui grup, considera ca anume picii au sansa sa preia mostenirea etnica.

"Mostenitorii" din Chisinau sunt bogati cu adevarat. Averea lor consta in caiete, casete si CD–uri pline cu cantece adunate de la batranii rapsozi din toate colturile Moldovei si Romaniei. Dar, mai de pret este interesul lor de a le cunoaste si a le interpreta. Imbracati in costume populare, acesti copii readuc oricui nostalgia unor vremuri demult disparute — cea a sezatorilor, a nuntilor cu conocari, a botezurilor si cununiilor — toate incarcate de creatie populara, de care nu se mai aude la ceremoniile festive din restaurantele de azi.

Grigore Chiperi considera ca folclorul nu va disparea niciodata, atata timp cat vor exista copiii. Mai inimosi salvatori ai acestei comori virtuale care este arta populara nu exista, pentru ca ei vin singuri zi de zi si bat la usa sediului "Mostenitorilor" din Chisinau. Pentru repetitiile care dureaza ore in sir si pentru munca lor copiii sunt rasplatiti din plin: tot mai multe invitatii la festivaluri, concerte, manifestari si sarbatori vin pe numele lor. Grigore Chiperi abia de reuseste sa le dea curs si sa organizeze toate cele necesare pentru participare: acte, acutocare, repetitii, repertoriu.

Ca sa mentina legatura dintre folcloristii mari si cei mici, Grigore Chiperi mentine o legatura durabila intre ansamblul de copii "Mostenitorii" si Teatrul epic–etno–folcloric "Ion Creanga". In luna august aceasta formatie a luat premiul mare la Festivalul "Nunta Zamfirei", o competitie la care au fost aduse fragmente de nunta din 11 tari. "Ce poate fi mai frumos decat un fragment de nunta ca la noi, cu schimbul spectaculos de colaci, cu conocarii si iertaciune. Ne–au aplaudat indelung. Desi spectacolul nostru a fost foarte diferit de tot ce a fost prezentat la festival, nu doar publicul bistritean a recunoscut germeni comuni in spectacolul nuptial din Moldova", ne–a relatat Grigore Chiperi, adaugand ca succesul la concursuri de acest fel este asigurat de descoperirea si reproducerea fidela si creativa a pieselor folclorice.

Cu cateva zile in urma aceiasi actori s–au intors de la Vaslui, unde a avut loc Festivalul de Satira si Umor "Constantin Tanase". Etno–folcloristii de la Chisinau au prezentat tot un fragment de nunta, dar unul care poate fi satirizat din plin, in aceste conditii geopolitice. A fost ales obiceiul trecerii vamilor, acela bine stiut cand flacaii din satul miresei blocheaza drumul mirelui, pana nu sunt rasplatiti. In contextul nenumaratelor vami care stau in fata folcloristilor basarabeni care merg la un festival folcloric in Romania, satira a descarcat atmosfera, iar Vladimir Cobasneanu a primit premiul si medalia pentru cel mai bun joc scenic.

Rodul aplauzelor pentru promovarea obiceiurilor folclorice va mai continua in aceasta toamna pentru copiii de la "Mostenitorii" si pentru actorii dedicati de la "Ion Creanga". Grigore Chiperi are in fata o lista intreaga de activitati artistice planificate pentru acest sfarsit de an.


Calculatoarele instraineaza copiii de familie si prieteni

Tineri din R. Moldova si din alte tari au facut zilele trecute recomandari pentru Consiliul Europei (CE)

La sfarsitul saptamanii trecute a avut loc Forumul Pan–European "Drepturile Omului intr–o societate informationala: Imputernicirea copiilor si tinerilor" organizat la Yerevan de catre CE. R. Moldova a fost reprezentanta de catre Tatiana Toporovschi, tanar jurnalist la Centrul Media pentru Tineri.

Tineri din 4 tari au fost selectati pentru a discuta impactul negativ al tehnologiilor informationale asupra adolescentilor si despre posibilitatile de minimalizare a riscurilor asupra acestora.

"Echipa de lucru a fost alcatuita din 5 tineri, din Danemarca, Polonia, Armenia si R. Moldova. Ne–am mobilizat usor. Am elaborat recomandari concrete care ar putea favoriza crearea unui viitor mai bun pentru generatiile care vin", afirma Tatiana Toporovschi.

Tinerii au avut la dispozitie mai putin de o zi pentru a formula solutii, prezentate ulterior in cadrul unei sesiuni moderate de adulti. Ei au analizat situatia fiecarei tari in parte, tinand cont de accesul tinerilor la internet, timpul acordat comunicarii on–line, site–urile cele mai des accesate.

Tinerii au sesizat ca in unele tari adolescentii petrec ore intregi in fata calculatorului, izolandu–se de prieteni si de familie. "Pentru a atinge obiectivele proiectului este oportun ajutorul parintilor, profesorilor, mass media, guvernarii care ar informa si ar sensibiliza opinia publica asupra impactului tehnologiilor informationale", a conchis Tatiana.

"Am avut emotii atunci cand am prezentat solutiile noastre, dar am insistat sa le transmitem un mesaj clar: adolescentii au nevoie de un mediu tehnologic informational mai sigur care poate fi creat cu ajutorul fiecaruia dintre noi", spune Tatiana. Recomandarile tinerilor au fost enuntate in cadrul intalnirii dintre membrii CE, societatea civila, sectorul privat, mass media si grupul de lucru.

Tatiana Toporovschi are 15 ani si a reprezentant pentru a treia oara vocea tinerilor din R. Moldova la activitatile organizate de CE.

De la Erevan,
Roxana Teodorcic
Scoala de Studii Avansate in Jurnalism


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. Puskin, nr. 22, bir. 449, 451, Chisinau
Tel: (+373 22) 23–21–43
ziaruldegarda@yahoo.com