Un pescar deal nostru a castigat 40.000 dolari
Zilele trecute ziarul "The Seattle Times" la adus in atentia publicului din intreaga lume pe unul dintre fostii nostri conationali, care a devenit invingator in unul dintre cele mai complicate concursuri la prins peste cu undita. David Vasilciuk de 33 de ani sia petrecut intreaga vara pe raul Columbia de langa orasul Vancuver si a castigat acum, la sfarsitul sezonului peste 40.000 dolari americani si faima unuia dintre cei 5 pescari invingatori la prins pikeminnow un soi de peste rapitor din aceasta zona.
Ca in fiecare an, la 1 mai a fost deschis sezonul de pescuit pikeminnow o specie de pesti blamata in special pentru faptul ca devoreaza foarte activ somonii tineri. David sa inscris si el in competitie cu undita sa. Ca sa atinga performantele, tanarul a petrecut deseori mai mult de 20 de ore pe zi in barca, abtinanduse chiar si de la somn.
Joia trecuta David a castigat 40.424 de dolari pentru prinderea unor exemplare deosebite de pesti in acest sezon, fapt care la adus in topul celor mai buni 5 pescari la undita, alaturi de alti 4 tineri care locuiesc in Oregon. David considera ca acest concurs nu a insemnat doar castigarea banilor si prinderea pestilor. "Astfel am salvat si multi somoni," a declarat David pentru presa, exemplul ui fiind prezentat de mai multe ziare din SUA si Canada.
De regula, pescarii primesc de la 4 pana la 8 dolari pentru un pestepikeminnow care ajunge sa depaseasca 20 cm. In anul trecut in competitie au participat 2200 pescari si au prins impreuna circa 240.000 de pesti. Unii pescari au castigat si cate 12000 dolari, altii insa destul de putin, caci acesti pesti rapitori se prind deosebit de greu. Specialistii zic ca aceasta specie e "in apele sale" in raul Columbia.
Dar spre deosebire de alte specii, pestiipikeminnow nu sunt pescuiti pentru consum sau pentru vanzare. Acest concurs are la baza un program al Comisiei pentru pescari a statelor din zona pacificului, care a stabilit ca somonii au ajuns in mare pericol anume din cauza acestor pesti rapitori.
Pikeminnow ating marimea medie de 60 cm, traiesc circa 12 ani, iar in raul Columbia locuiesc circa 3 milioane de exemplare. Circa 70 la suta din meniul unui exemplar adult il constituie somonii, care sunt inghititi, de regula, intregi de catre pikeminnow. Somonii sunt cu atat mai vulnerabili, cu cat, in drumul lor riveran catre ocean, ei intalnesc doua dambe, care ii arunca in gura rapitorilor. La disecarea pestilor pikeminnow, pescarii gasesc in gatul acestora cate 23 somoni, iar in stomacul lor chiar cate 10.
Iata de ce autoritatile locale au elaborat in 1991 un program si au alocat in acest an aproape 4 milioane de dolari, destinat pentru reducerea numarului de devoratori de somoni. Milioane de pesti au fost prinsi in aceasta perioada, care din pacate nu sunt foarte buni pentru consum.
David Vasilciuk a prins circa 5000 de pikeminnow in aceasta vara. Familia lui a apreciat foarte mult succesele lui David, iar familia e deosebit de numeroasa: parintii si inca 10 frati si o sora, care sau mutat la Vancouver cu 7 ani in urma. David e casatorit si are el insusi 7 copii.
El a inceput a pescui cu 3 ani in urma si atunci a iesit pe locul 8, castigand aproape 15000 de dolari. In acest an David este destul de increzut in sine. El a reusit sa prinda mai multe secrete ale muncii de pescar, care iau asigurat succesul. Pestii pe care ia prins sunt deosebit de mari, si oamenii il intreaba cum de a reusit. David glumeste, spunand ca a ajuns pana la fundul raului. Apoi le aminteste tuturor ca e nascut pe data de 12 iulie, de ziua pescarului. In acest an el sia permis si niste cheltuieli speciale o biela de 345 usd si o bobina de 500 usd, care ii fac undita sensibila la cea mai mica atingere a pestelui. Mai are pe barca si un aparat de radio, dar il tine inchis de obicei.
Uneori ii mai suna sotiei sale Ala, pe mobil. Ea il asteapta acasa impreuna cu cei sapte copii. Cei mai maricei au deprins si ei arta pescuitului. Si doi dintre fratii lui David, Oleg si Ivan, de asemenea siau incercat puterile in concursul de pescuit.
Chisinaul, magnet pentru traficantii de copii
Ultimul articol a lui Gordon Thomas "Captive market: The sexual slave traffic in children" publicat de Canada Free Press descrie cu un lux de amanunte dedesubturile "pietei de carne vie" si felul in care sunt vanduti minorii pentru practicarea prostitutiei.
Una dintre eroinele acestui articol este Maria, o tanara din R Moldova care are abia 13 ani impliniti. Autorul incearca sa ofere cititorului amanunte despre felul in care sunt vanduti copii in sclavie sexuala, cazul Mariei servindui drept exemplu. Potrivit articolului traficul copiilor in scopuri sexuale nu este o industrie ci un adevarat imperiu, in care sunt implicati oameni influienti, criminali care racoleaza copii, banci care depoziteaza banii traficantilor fara prea multe intrebari, vase marine care sunt gata sa transporte "marfa" clientilor din intreaga lume.
Maria credea ca va lucra in calitate de bona in Franta. Spera sa vada Parisul si sa obtina un salariu la care doar a visat in R.Moldova. Traficantii au racolato prin intermediul unui anunt din ziar. Pentru ca fata sa nu incerce sa fuga sau sa creeze probleme in timpul calatoriei, iau fost administrate injectii ce contineau substante stupefiante. Potrivit articolului, orasul "preferat" al traficantilor este Chisinaul, "capitala celei mai sarace tari din Europa" pentru faptul ca aici poti gasi cei mai frumosi copii. Acest lucru atrage traficantii ca un magnet, care siau indreptat atentia asupra Moldovei imediat dupa prabusirea imperiului sovietic.
Gordon Tomas scrie in articolul sau ca de obicei destinatia traficantilor este Bosnia, epicentrul pietei de carne vie, impartit intre musulmani, croati si serbi.
Aici fetele sunt "oferite" clientilor, cu o descriere amanuntita a "produsului": "este tanara si nu sufera de nici o boala. Este puternica si va da ascultare oricarui ordin. Va face orice vrei tu…"
Potrivt lui Bill Huges, Directorul General al Departamentului Crima a Marii Britanii, "victimele traficantilor sunt tinere din Romania, Ucraina si Moldova. Majoritatea sperau sa scape de familiile sarace din care proveneau." Potrivit oficialului in unele localitati rurale nu exista nici un telefon fapt care le perimit traficantilor sa rapeasca victima fara a fi amenintati de faptul ca vor fi prinsi.
Pentru traficanti Maria sa dovedit a fi o achizitie buna. Vanduta la pretul de 1,500 dolari, micuta este fortata sa se prostitueze, serviciile ei fiind oferite la pretul de 20 dolari pentru 30 de minute.
Frederic Larson, cel care este in fruntea oficiului Organizatiei Internationale pentru Migratie din Sarajevo a declarat ca "tot ce se poate face pentru fetele, victime ale traficului sexual este ca acestea sa fie repatriate in tara din care provin. Realitatea insa este cu mult mai dura, o tanara care se va reantoarce intro tara cum este Moldova, va fi respinsa de familia ei. De multe ori acesta disperata va fi nevoita se se prostitueze pe strazile Chisinaului."
Articol adaptat de Diana Railean