Nr. 99 (28 septembrie 2006)


 Social

Apa buna costa scump
De 60 de ani, mos Gheorghe Savca a baut numai apa din fantana. Ar bea si acum, dar stie ca gustul ei nu mai este la fel, batranul zice ca miroase a pesticide si ca e poluata Continuare 

Stabilitate politica pe seama furnizorului de apa
Un interviu cu Mihai Chitanu, seful Serviciului juridic SA „Apa–Canal Chisinau” Continuare 

Moarte cumparata
cu 400 de euro
Pentru a obtine "elixirul frumusetii", femeile sunt decise sa plateasca o avere firmelor "fantoma" Continuare 

Parintii care isi bate copilul a fost batuti in copilarie
Violenta in cifre Continuare 

Rezervele euro fara riscuri
Uniunea monetara europeana risca sa deraieze si sa submineze piata unica comunitara Continuare 

Parintii care isi bate copilul a fost batuti in copilarie

Tot mai multi parinti isi maltrateaza copiii, in timp ce foarte putini dintre ei constientizeaza ca violenta are efecte severe asupra urmasilor lor. Potrivit datelor statistice, in ultimele luni au fost inregistrate foarte multe cazuri in care copiii au fost batuti crunt de proprii parinti, unul dintre ele soldandu-se cu moartea copilului.

Studiul "Ingrijirea si dezvoltarea timpurie a copilului", realizat de UNICEF in comun cu Guvernul R. Moldova, arata ca majoritatea parintilor isi bat odraslele pentru a-i face sa-i asculte si sa-i respecte, fiecare al saptelea pentru ca a fost si el la randul lui batut, iar fiecare al optulea a raspuns ca isi bate copilul pentru ca il iubeste si ii vrea binele.

Atitudinile parintilor fata de aceasta "metoda" de pedeapsa sunt diferite si chiar contradictorii. Desi 83% din respondenti au declarat ca nu este bine sa bati copiii, numerosi parinti continua sa ii abuzeze fizic, justificand in diferite moduri comportamentul lor violent fata de pici. Potrivit statisticilor, numarul parintilor, adepti ai pedepsei corporale in calitate de metoda de educare, este mai mare decat cel al parintilor non-violenti: 37,2 % fata de 33,6%.

In familiile complete sunt cel mai des pedepsiti de mamele lor (47,9 %), dupa care urmeaza tatii (27,8 %). In familiile in care lipseste mama, rata abuzului fizic creste considerabil, tatii abuzandu-si copii in 74,3 din cazuri.

Un sondaj de opinie, realizat de CNPAC, arata ca 66 % din adolescenti au recunoscut ca au fost victime ale violentei, 19 % - agresori, iar 15% s-au aflat in ambele ipostaze. Cel mai frecvent, adolescentii asociaza violenta cu abuzul sexual si cu agresiunea fizica (79 %), dupa care urmeaza amenintarile verbale (30 %) si neglijarea (7,5 %).

Potrivit unui studiu regional comparativ, realizat in 2005-2006 in sapte tari ale Europei: Bulgaria, Letonia, Lituania, Macedonia, Polonia, Ucraina si R. Moldova, profesorii din Chisinau agreeaza bataia copiilor atunci cand acestia comit furturi mici, consuma alcool, spun minciuni, chiulesc de la scoala sau nu-si asculta parintii. Potrivit studiului, R. Moldova devanseaza de aproape doua ori Bulgaria, in care pedepsirea copiilor prin bataie este acceptata de doar 28 % din profesori. Totodata, R. Moldova este singura tara dintre cele sapte in care mai mult de jumatate dintre profesorii chestionati considera copiii drept proprietate a parintilor.

In urmatoarele 12 luni, in cele mai bogate tari ale lumii, aproximativ 3 500 de copii cu varste de pana la 15 ani isi vor pierde viata in cele mai bogate tari ale lumii, ca urmare a neglijarii si a abuzurilor.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com