Nr. 98 (21 septembrie 2006)


 Investigatii

«Allo din» cea mai saraca tara din Europa
„Ce fac azi Berbecii?” costa tot atat cat „Cum sa sun la Gara?”
Continuare 

«Bomba» cetateniei lansata la Tiraspol
Serviciile secrete transnistrene in umbra cererilor de solicitare a cetateniei romane Continuare 

«Allo din» cea mai saraca tara din Europa

In cea mai saraca tara din Europa trebuie sa platesti pentru multe lucruri de nimic preturi exagerate. Dar cel mai mult si cel mai des trebuie sa platesti pentru informatie. Aflarea unui numar de telefon al unei institutii publice, de la o institutie publica de telefonie costa, de la 1 septembrie, 48 de bani pe minut. Pensionarii, invalizii si saracii spun ca mai bine raman neinformati.

Orice om din R. Moldova stie unde se afla de exemplu Gara de Trenuri, desi fiecare va descrie amplasamentul acestei cladiri in felul sau. Unii vor zice ca e la cativa pasi de monumentul lui Kotovski, altii vor zice ca e mai la vale de piata "Decebal", unii vor spune ca e locul acela groaznic, de unde au fost deportati oamenii in 1949.

In fond, lumea are nevoie acum de gara pentru a calatori. Iar pentru a lua trenul, trebuie sa stii la ce ora e. Orarul trenurilor nu e un secret, e o informatie de interes public, si totusi chiar si pentru asta trebuie sa platesti.

Regulamentul de activitate al serviciului public de informatii telefonice 1188 a suportat mai multe schimbari in ultimul an. Dar modificarile instituite de la 1 septembrie a adus multe insulte la adresa cetatenilor R.Moldova. Oricine suna sa afle numarul de telefon al Garii Feroviare sau al multor altor institutii de interes public este informat ca trebuie sa plateasca.
Tarife    
Specificarea serviciului.
U/m.
Numarul de apel.
Tarif, lei.
Servicii informationale gratuite.
Informatia vizind serviciile prestate de S.A."Moldelecom".
per serviciul
1180
gratis
Informatia vizind numerele de telefon dupa date complete.
per serviciul
1188
gratis
Servicii informationale taxate.
Informatia vizind numerele de telefon dupa date incomplete.
per min.
1189
0,48
Informatia vizind adresa persoanelor juridice.
per min.
1189
0,48
Ora exacta.
per serviciul
1500
0,48
Prognoza meteo.
per serviciul
1515
0,48
Cursul valutar al Bancii nationale.
per serviciul
1515
0,48
Repertoriul cinematografelor.
per serviciul
1515
0,48
Horoscop, prognoza astrologica.
per serviciul
1515
0,48

Redactia a primit mai multe plangeri de la cetateni. Valentina Colun, o pensionara din Chisinau, ne–a povestit cum nu putea afla la ce ora vine trenul de la Moscova, in ziua in care se intorcea acasa unicul ei fiu dupa o lipsa de 2 ani. "Faceti ceva cu acesti estorcatori de bani! Am format 1188 si am spus cat am putut de politicos: "Buna ziua. Va rog, Gara de trenuri." Mi se spune sa formez 1189. O intreb de ce sa apelez la acest serviciu cu plata? Iar ea, operatoarea mi–a zis ca nu e o informatie completa. I–am repetat — Gara de Trenuri, toti stiu unde e asta, iar ea insista sa sun la 1185 sa aflu adresa Garii de Trenuri si pe urma sa revin ca sa ii spun ei adresa si imi va da numarul. Simt ca intr–o zi mi se va cere sa platesc si pentru aerul pe care il respir", ne–a relatat destul de amarata Valentina Colun, una dintre clientele recente ale serviciului gratuit de informatii "Allodin". Batrana sustine ca, din cauza saraciei, utilizeaza cel mai mic pachet al "Moldtelecom"–ului, de 6 lei lunar, si niciodata nu depaseste aceasta suma, pentru ca nu are cu ce plati. Acum, cu doar 3 minute de convorbiri cu serviciul de informatii 1189 al "Moldtelecom"–ului ea va depasi suma lunara a convorbirilor telefonice obisnuite.

Elena Muntean, sefa de tura in acest birou de informatii, ne–a spus ca in cele doua saptamani de cand se munceste in baza noului regulament, a primit prea multe ocari din partea cetatenilor. "Toti se revolta. Mai ales cei care solicita birourile de informatii ale garilor. Cel mai mult se revolta pensionarii, invalizii, veteranii si oamenii saraci. Poate ca ar trebui sa facem ceva pentru ei, dar noi lucram in baza regulamentului si nu avem voie sa il incalcam."

Vitalie Ursachi, seful Centrului de Informatii al "Moldtelecom"–ului, a declarat ca noul serviciu functioneaza destul de bine. Zilnic la 1189 suna circa 7–8 mii de oameni. Daca fiecare dintre acestia a discutat cel putin un minut cu operatorul, atunci lunar in contul intreprinderii de stat vor fi transferati 120 de mii de lei. "Nu ma intrebati de bani, de asta se ocupa alte departamente, eu pot sa va spun doar despre apeluri", ne–a declarat Vitalie Ursachi. El a confirmat ca incepand cu 1 septembrie a primit suficiente reclamatii din partea cetatenilor, care isi exprima nemultumirea in legatura cu "trimiterea lor la serviciul 1189". Ursachi spune ca oamenii cer insistent ca serviciile de informatii ale garilor, Aeroportului sa fie acordate fara plata.

Mentionam aici ca numerele de telefon ale garilor, ale oficiilor postale, ale serviciilor ministeriale se ofera doar contra plata. In marimea taxelor am vazut ca pentru a afla numarul de telefon al Postei Centrale platesti ca si pentru a afla cat e ora, daca afara ploua si ce probleme sentimentale vor avea astazi Gemenii.

Preturile si regulamentul de munca au fost reglementate de catre Agentia Nationala de Reglementari in Telecomunicatii si Informatica (ANRTI). Potrivit unei hotarari a Consiliului de Administratie al ANRTI din 30 decembrie 2005, "Cu privire la modificarea Regulamentului prestari servicii de telefonie fixa", pot fi oferite gratis numerele de telefon ale "autoritatii administratiei publice centrale (locale), institutiilor medicale si ale farmaciilor" doar daca prezentati "informatia deplina despre abonat sau denumirea". Putini pot spune acum cum se numeste corect ministerul responsabil de agricultura, de industrie, de drumuri, de ecologie. Au fost schimbate de mai multe ori si denumirile ministerelor ce se ocupa de afacerile externe, de educatie astfel incat oamenii ar putea sa confunde un singur cuvant si deja vor fi "trimisi la 1189". Pentru orice alta institutie, care este tot de stat, dar nu este "autoritate publica centrala" va trebui sa platiti.

Deci puteti afla numerele din anticamerele tuturor ministrilor, dar nu numarul de la biroul de informatii al garilor, numerele de telefon ale scolilor, ale bibliotecilor, ale sectiilor de pasapoarte, desi acestea sunt tot institutii publice, iar potrivit legii cu privire la Accesul la Informatie orice institutie publica trebuie sa isi faca publica informatiile de interes general, in special adresele si numerele de telefoane. Si Articolul 34 din Constitutia R.Moldova garanteaza acelasi drept.

Expertii de la IDIS "Viitorul" ne–au declarat ca in acest caz si "Moldtelecom"–ul poate fi calificat drept institutie publica, de vreme ce nu s–a declarat nicaieri ca ar fi fost privatizata, nemaivorbind de poste si scoli de stat. Cu atat mai mult informatia despre niste institutii publice nu poate fi oferita la acelasi cost cu informatia despre filmele care vor derula in cinematografele private.

Vitalie Ursachi ne–a mai declarat ieri ca numarul important de plangeri i–a determinat sa formuleze un sir de propuneri catre ANRTI pentru modificarea acestui regulament.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com