Nr. 98 (21 septembrie 2006)


 Investigatii

«Allo din» cea mai saraca tara din Europa
„Ce fac azi Berbecii?” costa tot atat cat „Cum sa sun la Gara?”
Continuare 

«Bomba» cetateniei lansata la Tiraspol
Serviciile secrete transnistrene in umbra cererilor de solicitare a cetateniei romane Continuare 

«Bomba» cetateniei lansata la Tiraspol

Si saptamana trecuta oficiile postale din Chisinau si din intreaga republica au fost "inundate" de solicitanti ai cetateniei romane. Cei mai multi dintre ei habar nu aveau ca, saptamana trecuta, Ambasada Romaniei la Chisinau a precizat ca nu exista niciun termen–limita pana la care cetatenii R. Moldova pot trimite cererile pentru programare. Unii chiar daca "au auzit ceva", oricum o tin una si buna: "De la Anul Nou se va stopa procesul de acordare a cetateniei romane".

De dimineata si pana–n seara, holul Postei Centrale din Chisinau este ticsit de oameni, astfel incat nu este loc unde sa cada o piatra. Mii de cetateni se inghesuie la ghisee pentru a expedia la Consulatul Romaniei in R. Moldova cereri de programare. Toti umbla bezmetici, incercand sa afle ceva nou despre acest proces. "Cumatra mea a trimis scrisoarea luni, dar joi a primit deja raspuns. Inseamna ca, totusi, nu sunt minciuni", isi vorbesc doua doamne.

"Am auzit ca, dupa Anul Nou, Romania nu ne va mai da cetatenie. Trebuie sa actionam acum, ca pe urma va fi tarziu. Tu nu ai ce face cu 4 000 de dolari ca sa dai pe viza? Stai azi in rand si ti–ai luat de o grija", se rasteste o femeie la prietena sa, incercand s–o convinga sa ramana la posta pana va expedia scrisoarea.

Cei care nu si–au gasit un loc in holul Oficiului Postal, completau cererile chiar pe scarile din fata edificiului. Trecatorii se aratau curiosi de multimea adunata in jurul imobilului. Imediat ce aflau ca cica Romania nu ne va mai acorda cetatenie romana, se contaminau si ei de febra scrisorilor recomandate. Oamenii nu economiseau bani si cumparau de la 3 pana la 10 seturi postale — plic, timbre si fisa de recomandare.

Chiar si politistii s–au lasat captivati…

"Eu nu sunt in orele de serviciu. Nu, nu eu nu cer cetatenie romana. Am gasit o scrisoare si vreau sa i–o inapoiez domnisoarei…", ne spune un politist, iritat de faptul ca insistam sa aflam prea multe informatii.

In strainatate e mult mai bine

Inainte de a veni la Oficiul Postal Central, matusa Aculina Sochirca din Chisinau a vandut trandafiri la piata. Din banii adunati femeia a cumparat 10 seturi postale pentru a trimite scrisorile din numele ei. Cele 10 seturi sunt impartite intre fiica, nepoti, alte cateva rude apropiate, inclusiv sora sa care, acum cateva luni, a implinit 62 de ani.

"Suntem saraci si multi in familie. Am sa fac tot posibilul ca nepoteii sa nu duca niciun fel de lipsuri. Las' sa se duca in strainatate, ca acolo e mult mai bine decat acasa. S–or gasi de lucru si s–or aranja viata. Mie la ce imi trebuie cetatenia? Apoi, daca oi mai avea zile, cand o sa–mi dea cetatenie, ma voi duce si eu in Italia, cu fiica, sa ingrijesc de copiii ei", spune femeia, sperand ca, in urmatorii ani, familia sa va obtine cetatenia romana.

Matusa ne indeamna sa expediem cat mai rapid cererea la Consulatul Romaniei ca de la anul, potrivit ei, procesul de acordare a cetateniei romane va fi stopat. Femeia s–a oferit sa ne dea consultatii in acest sens.

"Este adevarat ce se zvoneste. Chiar si la PRO TV s–a spus. Da tu daca nu ma crezi, intreaba pe oricine de aici ca toti o sa–ti spuna acelasi lucru. Multi vor sa se duca peste hotare, ca nu e chip de trait aici. La ce sa mai stai, grabeste–te mamii, ca voi sunteti tineri si trebuie sa va deschideti calea…", spune matusa.

Lui Voronin nu–i plac romanii

Unii oameni sustin ca au aflat despre stoparea procesului de acordare a cetateniei de la vecini, prieteni si de la alte persoane bine informate. Nimeni nu stie cine anume este autorul acestor zvonuri. Dar, nici nu doresc sa creada dezmintirilor publicate in presa.

Aliona Ianus din Chisinau spune ca un prieten i–a zis ca la sfarsitul lunii septembrie expira termenul de acordare a cetateniei romane (!). "E imposibil sa ma induca in eroare, fiindca este bine informat. Nu, nu din surse oficiale. Probabil, comunistii ne ascund adevarul. Toata lumea stie ca lui Voronin nu–i plac romanii…De ce nu am depus pana acum actele? Pai, de ce am cascat gura? Asa–i moldoveanul: lasa lucrurile de azi pe maine si face totul in ultima zi", spune razand femeia.

Galina Braicov a fost "ademenita" la oficiul postal de aglomeratia din fata edificiului. "Afara se discuta ca saptamana aceasta (saptamana trecuta — n.r.) expira termenul–limita pentru expedierea cerererii. Nu mai stiu pe cine sa cred. Oricum, trebuia sa incep odata si odata", spune Galina Braicov.

Si la Calarasi tinerii vor in strainatate

Situatii similare — in toate raioane republicii. Din cauza fluxului excesiv de cumparatori, la Centrul de Posta din Calarasi s–au epuizat stocurile de plicuri si timbre, astfel incat angajatii au imprumutat atribute postale de la oficiile de prin sate.

Printre cei care expediaza cereri, preponderent sunt tineri. Acestia spera sa redobandeasca cetatenia romana intr–un timp mai scurt, ca sa poata pleca la munci sau la studii peste hotare.

Epidemie la Ungheni

Fenomenul "cetatenie romana" face ravagii si la Ungheni. Zilnic, de la oficiile postale sunt expediate circa 200–300 de scrisori recomandate catre Consulatul Romaniei in R. Moldova. Din cauza numarului mare de clienti, munca a devenit pentru angajatii oficiilor postale un adevarat calvar. Aici circula numai zvonuri. "Cetatenia romana se va acorda peste un an", "Azi se primesc cereri numai pentru cei care vor sa plece la munci in Italia", "Astazi e ultima zi, in care mai poti trimite cererea de obtinere a cetateniei".

Potrivit ziarului "Unghiul", pentru ca sa nu treaca cineva fara rand la ghisee oamenii si–au intocmit liste. Insa, numai jumatate dintre cei inscrisi reusesc sa–si expedieze scrisoarea. Agitatia incepe de la orele 03.00, cand primii cetateni se posteaza la usa oficiilor postale. Pe la ora 8.00, lista e completata deja. Unii au devenit mai intreprinzatori. Zilnic, acestia vin cu teancuri de cereri pe care le vand cu 1,50 lei bucata.

Nu exista termene…

Potrivit unor date, vehiculate in presa, in ultimele trei saptamani au fost expediate, pe adresa Consulatului Romaniei in R. Moldova, circa 100 000 de cerereri de programare privind depunerea actelor pentru redobandirea cetateniei romane.

Ambasada Romaniei la Chisinau a precizat ca nu exista niciun termen–limita pana la care cetatenii R. Moldova pot trimite cererile pentru programare in vederea depunerii dosarelor necesare redobandirii cetateniei romane. Ambasada confirma, de asemenea, ca legislatia nu prevede ca solicitarile sa fie prezentate intr–o forma tipizata. Totodata, nu se anticipeaza stoparea sau tergiversarea procesului de reacordare a cetateniei romane pentru cetatenii din R. Moldova si ca autoritatile romane au in vedere modificarea si perfectionarea cadrului legal privind cetatenia romana, dar si elaborarea unei legi–cadru pentru romanii de pretutindeni, astfel incat procesul de reacordare a cetateniei romane sa fie mult simplificat.

Cu hapca in UE

Ministrul de Externe si Integrarii Europene a declarat, exact in ziua referendumului transnistrean, ca administratia de la Chisinau va deschide un Oficiu de acordare a vizelor Schengen. Totodata, ministrul nu a specificat cand anume cetatenii R. Moldova vor putea beneficia de serviciile acestei structuri, insa a reafirmat ca dorinta cetatenilor moldoveni de a–si redobandi cetatenia romana este absurda, precizand ca cetatenia romana nu le va oferi mari avantaje. "Intrarea in UE, nu inseamna neaparat si accederea in zona Schengen", s–a mai spus in declaratia ministrului.

Serviciile secrete au pus la cale un complot?

Sunt vehiculate patru versiuni privind lansarea zvonurilor despre cetatenia romana.

Prima: in spatele "campaniei" de depunere in masa a cererilor pentru redobandirea cetateniei romane ar sta afaceristii care vand formularele de cereri prin toata republica. In plus, acestia iti ofera orice "consultanta si ajutor" pentru redobandirea cetateniei: de la modelele de formulare pana la copiile din Monitorul Oficial al Romaniei.

A doua versiune: "afacerea" ar fi fost pusa la cale de "Posta Moldovei", care obtine castiguri substantiale in urma fluxului de scrisori recomandate.

A treia versiune: zvonurile vin de la serviciile speciale din Moldova si sunt vehiculate in perspectiva discreditarii statului roman. Cum? Se presupune ca Romania ar putea sa nu faca fata impresionantului torent de cereri de redobandire a cetateniei, astfel incat solicitantii sa ramana profund dezamagiti… Din pacate, nici una din aceste versiuni nu poate fi deocamdata demonstrata prin probe scrise…

A patra versiune. Potrivit acesteia, ar fi implicate serviciile secrete transnistrene, care lanseaza zvonurile cu scopul de a "reconfirma" tendintele unioniste ale R. Moldova, determinandu–i pe locuitorii din stanga Nistrului sa voteze in cadrul referendumului pentru aderarea la Rusia. Or, deloc intamplatoare demararea acestei "campanii" concomitent cu cea de mediatizare a referendumului. Ani in sir, locuitorii din Transnistria au fost alimentati cu declaratii antiromanesti. Si in timpul recentului referendum, administratia de la Tiraspol a avut nevoie de un nou argument privind pericolul unionismului pentru integritatea si statalitatea R. Moldova. Drept dovada a acestei supozitii devenind miile de cereri expediate la Consulatul Romaniei…

Irina Codrean


Sondaj    
Taisia Rodiana, vicedirector Posta Moldovei:

Nu putem sa va spunem cati cetateni au expediat scrisori recomandate la Consulatul Romaniei in R. Moldova, deoarece aceste date le vom obtine abia la sfarsitul trimestrului. Zvonurile, la fel ca si avalansa de oameni, au aparut spontan si tot asa de rapid vor disparea. Noi nu avem nimic in comun cu organizarea acestor actiuni. Nu pot sa spun de ce oamenii se grabesc sa expedieze cererile de programare pentru audienta la misiunea diplomatica romana. Nu putem sa va mai spunem nimic.

Vitalie Burzacovschi, seful sectiei Relatii cu Publicul din cadrul Serviciului de Informare si Securitate (SIS):

Daca SIS a lansat sau nu aceste zvonuri sau a initiat aceasta campanie? Nu comentam nimic. Nu stim nimic despre motivele din care cetatenii moldoveni au "luat cu asalt" oficiile postale si, respectiv, Consulatul Romaniei in R. Moldova. Nu stiu nici daca la SIS se investigheaza cazul "cetatenia romana".

Emilia Harea, sefa Centrului de Posta din Straseni:

Zvonuri sunt multe, dar nu cred ca angajatii oficiilor postale din republica sunt implicati in aceasta "poveste". Noi am fost socati cand au venit primele persoane si ne–au cerut consultatii privind termenii de expediere a cererilor la Consulatul Romaniei in R. Moldova. Nu puteam lansa noi aceste zvonuri, deoarece era imposibil, din punct de vedere tehnic, sa deservim un numar atat de mare de clienti. Suntem socati de cele intamplate. Nu am fost pregatiti pentru un astfel de volum de lucru.

Tatiana Sanduta, sef interimar Oficiul Postal din Ialoveni:

Postasii nu puteau lansa aceste zvonuri, deoarece nu vad legatura intre dorinta cetatenilor de a primi cetatenia romana si veniturile de pe urma vanzarilor de plicuri si timbre. Versiunea este una absurda si nu corespunde realitatii. Daca un cetatean vine la posta si cere un plic si timbru asta nu inseamna ca noi trebuie sa–i refuzam solicitarea.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com