Nr. 98 (21 septembrie 2006)


 Politic

Transnistria
anexata la Rusia
Smirnov a dispus aducerea rublei, Rusia nu a refuzat Continuare 

Prim–ministrii
R. Moldova la apel
Care dintre Guvernele R. Moldova a avut cea mai reala posibilitate sa solutioneze conflictul transnistrean? Ce efect va avea referendumul de la Tiraspol? Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Transnistria anexata la Rusia

In majoritatea unitatilor comerciale din Transnistria este acceptat leul moldovenesc. Doar benzinariile "Sheriff" isi vand marfa in ruble transnistrene si dolari. Dar, imediat dupa referendum, Igor Smirnov a dispus intrarea in zona rublei rusesti.

Elementul rusesc te intampina de departe la orice "portita" de intrare in Transnistria. La fel e si la punctul de trecere spre Dubasari. Deja pe partea dreapta a Nistrului, acolo unde o pista ce duce spre Holercani si alta — pe podul peste Nistru sta un tanc si un grup de soldati rusi.

Cei care merg spre Holercani, majoritatea dintre ei — demnitari de stat, vad doar cu coada ochiului emblemele fortelor de pacificare — sunt in exclusivitate simboluri rusesti — pe un brat sunt imprimate doua caractere chirilice — MC (mirotvorceskie sili), iar pe alta — o emblema pe care scrie si mai limpede "Voorujenie Sili Rossii". Simplii cetateni, care nu au statut de intrare la Holercani — o iau spre pod, catre Dubasari, Malovata, Lunga si alte sate cu populatie romaneasca din zona. La mijlocul podului oamenii mai vad un tanc, si cativa soldati cu aceleasi insemne, dar si cu stelute pe bonetele soldatesti. Unii si–au vopsit stelutele cu negru, nu se stie de ce. De cum se termina podul — sunt alte bariere. Fortele de pacificare sunt inlocuite aici cu reprezentanti ai militiei transnistrene — acestia au deja epoleti negri si stelute gri. Tot acolo — reprezentanti ai ministerului securitatii de la Tiraspol, unii dintre acestia avand chiar si stelute rosii pe sepcile in stil sovietic. Toti vorbesc ruseste, chiar daca in Transnistria sunt declarate oficiale inca doua limbi — moldoveneasca cu grafie chirilica si ucraineana cu grafie fireasca.

Tot cetateanul R. Moldova, care trece pe aici, trebuie sa plateasca in continuare o taxa de imigrare. Am intrebat reprezentantul granicerilor daca putem plati in lei moldovenesti sau e deja timpul sa achitam in ruble rusesti. "Nu, ne srazu je", s–a incomodat granicerul, adaugand ca leii moldovenesti sunt tocmai potriviti. Primind un bon in limba rusa, am luat–o spre satele din imprejurimi.

Prin case de cultura sau scoli — rasunau piese de–ale Verkai Serdiucika si a altor cantareti rusi. La cele 262 de sectii de votare din Transnistria au fost in mod obligatoriu deschise puncte alimentare si muzicale. Tocmai 60 de colective artistice au cantat pe viu duminica trecuta la sectoarele de vot din Transnistria, dar asta a fost insuficient. Cateva sute de calculatoare moderne au fost transportate catre aceste sectii si tineri cu CD–uri de tot felul au fost rugati sa adune lumea "la decibeli". Astfel, unii veneau sa auda ce mai nou in repertoriul Verkai, iar altii — au avut parte de bauturi alcoolice atata cat au dorit. Este adevarat ca "Russka Horilka" o votca noua, adusa din Ucraina, era mai intrebata, caci se vindea in sticle de 300 ml si era mai accesibila la pret.

Consumul de alcool se pare ca nu a afectat decizia electorala a publicului, caci aceasta decizie fusese inoculata in sangele cetatenilor timp de 15 ani. Cel putin acum, buletinele de vot au fost tiparite din nou doar intr–o singura limba dintre cele trei oficiale, la fel ca si agitatia electorala. Tot in ruseste Igor Smirnov le–a spus tuturor transnistrenilor vinerea trecuta intr–o declaratie oficiala: "Amintiti–va ce v–a facut Moldova si ce v–a dat Rusia".

"Rusia ne va da pensii, ne va oferi protectie, iar Moldova ne–a cauzat doar neplaceri legate de blocade", afirma cu sinceritate si curaj Vadim Semakin, unul dintre proaspetii votanti.

"Au venit dimineata vreo 6 cazaci sa cumpere alcool si de mancare. Erau imbracati festiv, bucurosi ca au motiv sa serbeze. Eu nu stiam unde sa imi ascund ochii. Am doi copii, unul studiaza la Chisinau si altul la Bucuresti. Ce viitor se voteaza pentru ei azi la Tiraspol?", s–a intrebat Marina Panzari, una dintre vanzatoarele de produse de langa o sectie de vot. Desi vinde produse si in lei moldovenesti, crede ca in curand rubla ruseasca ar putea lua locul tuturor monedelor incetatenite deja oficial sau neoficial in Transnistria.

Alaturi, in supermarketurile "Sheriff", leii moldovenesti nu sunt admisi. Dar la intrarea in aceste magazine fastuoase sunt in mod obligatoriu situate puncte de schimb valutar. Leul are un curs jalnic acolo, de aceea lumea nu prea se imbulzeste la schimb. Si mai mult, leul e exclus si la benzinariile "Sheriff". Petrolul, care se vinde la un pret mai diminuat decat la Chisinau, poate fi cumparat, potrivit preturilor afisate de o schioapa, doar in ruble transnistrene sau in dolari.

Moneda transnistreana, pentru tiparirea careia s–au compromis monetariile catorva state ale UE, ar putea fi in final uitata. Cel putin luni, 18 septembrie, imediat dupa referendum, Igor Smirnov a declarat ferm: "Am dat ordin Bancii centrale sa elaboreze planul de intrare in zona comuna a rublei rusesti", adaugand ca tot el se ocupa in prezent de proiectele de armonizare a legislatiei transnistrene cu cea a Federatiei Ruse.

Rusia nu s–a dezis public de imbratisarea agasanta a autoritatilor transnistrene, chiar daca a emis cateva declaratii despre sustinerea integritatii teritoriale a R.Moldova. Totusi, deciziile recente ale F.Ruse cu privire la transformarea rublei rusesti in moneda convertibila ar putea sa fie implementate incepand din Transnistria.

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com