La 26 iunie, presedintele Consiliului Baroului Avocatilor, Gheorghe Amihalachioae, a primit o scrisoare de la procurorul general al R. Moldova, Valeriu Balaban, prin care se solicita de a lua atitudine fata de comportamentul avocatilor Ana Ursachi si Roman Zadoinov, calificat de catre procuror drept "iresponsabil si de opozitie". In scrisoare, avocatii sunt preveniti ca risca raspundere penala in conformitate cu art. 335 CP pentru savarsirea "abuzului de imputerniciri in serviciu", care prevede o pedeapsa cu privatiune de libertate de pana la 5 ani sau amenda penala.
Ana Ursachi este avocatul lui Serghei Gurgurov care, fiind invinuit de sustragerea unui telefon mobil, a fost retinut si torturat de catre politistii sectorului Rascani. Inregistrarea video realizata de avocat, in care Gurgurov apare in cladirea instantei de judecata tarat de catre doi politisti, pentru ca nu se mai putea tine pe picioare, demonstreaza ca Serghei fusese torturat. De asemenea, el a relatat avocatului ca a fost batut si supus socurilor electrice pentru a recunoaste comiterea furtului.
"In prima plangere, adresata procuraturii, nu am mentionat ca politistii, retinandul pe Gurgurov, lau dezbracat de haine, lau scos afara si lau fortat sa mearga, crezand ca el se poate deplasa. Serghei a fost nevoit sa se tarasca, pentru ca era amenintat ca va fi lasat in frig fara vreo haina pe el. "
Vitalii Colibaba, clientul avocatului Roman Zadoinov, a fost arestat la 21 aprilie, fiind invinuit de cauzarea leziunilor corporale unui politist in timpul unui conflict iscat la betie. Pentru al determina sasi asume vina, trei politisti de la Comisariatul de politie Buiucani iau legat pe la spate mainile de picioare, iar intre coate iau plasat o bara de fier, atarnandul de un cuier, timp de 40 de minute. Colibaba ia relatat avocatului ca a fost torturat. Pentru ca ia divulgat, politistii lau batut peste cap cu sticle de plastic umplute cu apa, pentru a evita urmele.
"Clientul meu a fost supus unei torturi denumita "spanzuratoarea palestiniana". Cat se afla atarnat intrun cui, era batut cu un scaun. Dupa aceste lovituri, Colibaba care sia pierdut cunostinta a fost aruncat intro celula a comisariatului de politie si lasat acolo."
Cererile avocatilor de a initia dosare penale impotriva politistilor care iau torturat pe Serghei Gurgurov si Vitalii Colibaba au fost tratate cu acelasi raspuns formal din partea responsabililor: "faptele indicate in cerere nu sau adeverit".
Ana Ursachi si Roman Zadoinov au cerut sustinerea organizatiilor internationale, inclusiv a "Amnesty International", pentru a initia actiuni de ajutor pe cazuri de aplicare a torturii in cazurile Gurgurov si Colibaba. Procuratura Generala in ambele cazuri afirma ca nu exista dovezi de aplicare a torturii. "In aceste imprejurari provoaca nedumerire si ridica serioase semne de intrebare atitudinea iresponsabila si comportamentul de opozitie al avocatilor Ana Ursachi si Roman Zadoinov", se mentioneaza in scrisoarea Procuraturii Generale. "Avocatii au prejudiciat autoritatea tarii pe plan international, recurgand la metode neoneste pentru a proteja interesele clientilor sai."
"Imaginea se pastreaza nu prin ascunderea faptelor care contravin instrumentelor internationale la care Moldova este parte, ci prin excluderea lor. In momentul in care respectivii avocati vor sesiza CEDO si vor invoca aceasta scrisoare in fata Curtii, R. Moldova va fi condamnata pentru violarea art. 34, altfel spus "impiedicarea adresarii la CEDO". Daca facem o paralela cu dosarul Ilascu, in acest caz R. Moldova a fost condamnata la achitarea sumei de 12.000 euro pentru o singura fraza rostita de catre presedintele Vladimir Voronin, care a spus ca "ceilalti doi, Ivantoc si PetrovPopa, raman intemnitati pe motiv ca Ilascu nu doreste sasi retraga cererea de la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului." O singura fraza a fost considerata de catre Curte ca o violare a dreptului adresarii la CEDO. In prezent insa, in cazul in care avocatii, reprezentantii legali sau aparatorii acestor persoane sunt preintampinati despre posibilitatea pornirii dosarelor penale impotriva lor nu poate fi vorba despre altceva decat despre impiedicarea realizarii drepturilor si obligatiilor constitutionale si conventionale ale avocatilor si ale clientilor lor. Parerea mea e ca in urma acestei scrisori Parlamentul ar fi trebuit sa abordeze problema distituirii din functie a procurorului general, pe motiv ca a incalcat niste norme elementare a unei societati democratice", sustine Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei "Juristi pentru Drepturile Omului".
Presedintele Consiliului Baroului Avocatilor din R. Moldova, Gheorghe Amihalachioae, a calificat scrisoarea procuraturii drept "o incercare de a intimida avocatii, pentru ca acestia sa nu se mai adreseze la CEDO. Este si un mod de a sustrage atentia opiniei publice de la adevaratii functionari care se fac vinovati de incalcarea drepturilor omului si pentru gafele carora R. Moldova achita toate amenzile in fata CEDO".
"Actiunea este una orchestrata nu doar de Procuratura Generala, ci si de puterea de stat pentru a "pune la punct avocatii si ai impiedica sasi exercite eficient si efectiv drepturile si obligatiile sale profesionale in ceea ce priveste apararea clientilor in fata instantelor fie nationale, fie internationale", a afirmat avocatul Alexandru Tanase.
Intrebata daca ii este frica in prezent de procuror, Ana Ursachi a declarat: "Nici vorba sami fie frica, deoarece am actionat intotdeauna doar in cadrul legal".
Victoria Zumbreanu, sefa Serviciului de presa al Procuraturii Generale a declarat pentru Ziarul de Garda:
"Scrisoarea procurorului a avut scopul de a sensibiliza Baroul Avocatilor asupra problemelor existente in domeniul dat. Comentarii suplimentare asupra problemei in cauza nu sunt."
Diana RAILEANU