Din pacate majoritatea americanilor nu stiu prea multe despre Moldova. De exemplu, atunci cand leam spus parintilor si prietenilor ca imi voi petrece vara in Moldova, auzeam una si aceeasi replica "Unde mai e si asta?" Dar lucrurile se schimba incetul cu incetul. Americanii nu doar ca afla tot mai multe despre Moldova, dar ii simt si gustul.
In toiul acestui embargo politic impus pentru vinurile moldovenesti, care afecteaza foarte mult economia locala, tot mai multi producatori de vinuri considera ca SUA ar putea deveni o piata noua pentru vinurile moldovenesti. Astfel apar si noi companii de distributie a vinului peste ocean.
Una dintre acestea este "MoldovaGeorgia Business Center", care a obtinut dreptul exclusiv de distributie a vinurilor de Milestii Mici in SUA. Eduard Turcanu, vicepresedintele companiei, sustine ca bauturile fabricate in Moldova sunt distribuite in cluburi de elita americane si in multe dintre acestea sunt deja cunoscute si apreciate.
O alta companie este "Graystone Wine Imports", care intentioneaza sa distribuie vinurile moldovenesti in Virginia si pe Coasta de Est. Managerul acestei companii, Dmitrii Curbet, este din Moldova. El impreuna cu partenerii sai crede ca vinurile moldovenesti de calitate nu au cum sa nu fie indragite de consumatorii din SUA. Ei au construit recent un depozit enorm in Virginia si asteapta o incarcatura de 1.250 de containere de vin, care trebuie sa ajunga in SUA in iulie. Personal, de cand sunt in Moldova, am gustat o multime de vinuri diferite, precum si coniacuri sau spumante produse in beciurile faimoase din zona. Am fost cu adevarat surprins de calitatea acestor bauturi si de gustul deosebit. Stiu ca voi pleca de aici incarcat de sticle ar fi cel mai potrivit cadou pentru multi dintre prietenii mei, care stiu ca vor impartasi aceeasi opinie despre calitatea vinului moldovenesc. In scurt timp Moldova nu va mai fi o enigma pentru americani, gratie acestor companii de distributie. Gustul acestui meleag va ajunge foarte curand pe buzele multor cetateni ai SUA.
Colin J. Venettis