Nr. 91 (6 iulie 2006)

 Social

Peisaj rural in nuante gri
Comuna Alexandru Ioan Cuza este una dintre putinele localitati din sudul R. Moldova, zona populata preponderent de gagauzi, bulgari si rusi, in care oamenii vorbesc romaneste.
Continuare 

Presedinti — impuscati. Cetateni — batuti
Ce cauta politia la santierul de pe str. Deleanu? Continuare 

Moldova, pe buzele fiecarui american
Din pacate majoritatea americanilor nu stiu prea multe despre Moldova. Continuare 

Presedinti — impuscati. Cetateni — batuti

Ieri, 5 iulie, la 8.00, comisarul adjunct al CGP mun.Chisinau, Petru Corduneanu, raporta la telefon in fata fostei parcari de pe str. Deleanu, acolo unde Agentia pentru Dezvoltare Regionala (ADR) preconizeaza constructia unui bloc locativ. Luni, 3 iulie, pe acelasi loc politia atacasera cu bastoane pichetantii care isi exprimau dezacordul cu noul proiect, initiat, in opinia lor, in detrimentul proprietatilor si a sanatatii localnicilor din blocul vecin.

Amintim aici ca locatarii unui cartier din str. Liviu Deleanu din Chisinau reclama constructia, calificata de ei drept abuziva, a unui nou bloc de locuit, argumentand ca noul imobil urmeaza a fi inaltat la doar 20 de metri de imobilul in care locuiesc, in lipsa actelor oficiale pentru efectuarea constructiei, cu incalcarea parametrilor stabiliti privind spatiul intre blocuri, cu defrisari de copaci si deteriorarea terenului de joaca pentru copii. Mai mult, casa urmeaza a fi edificata intr–o zona afectata de alunecari de teren.

De la inceputul acestei saptamani, pentru a stopa constructia, locatarii acestei zone fac gard viu in fata tehnicii si a zecilor de politisti, inclusiv din brigada cu destinatie speciala "Fulger", trimisi aici de reprezentanti ai autoritatilor centrale. Reporterul de Garda a urmarit cum, pe 3 iulie, politisti inarmati au atacat cu bastoane de cauciuc reprezentanti ai protestatarilor.

Potrivit juristei Natalia Ctitor, constructia a inceput cu incalcari evidente ale procedurii, in lipsa unei autorizatii, neglijandu–se consultarile prealabile obligatorii cu locatarii din casele adiacente. Experti in problema sustin ca rezultatele expertizei geologice, aflate in posesia constructorilor au fost "cumparate", deoarece arata ca panza freatica se afla la o adancime admisibila, desi, in 1986, exact pe acest loc a fost inchis un santier anume din cauza apelor subterane care inundasera temelia.

Protestatarii mai spun ca prin constructia, la 20 de metri distanta, a viitorului bloc sunt incalcate atat drepturile celor din casele existente, cat si a celor din preconizatul bloc, deoarece suprafata dintre imobile nu permite nici cai de acces, nici terenuri de joaca pentru copii, presupunand si defrisarea spatiilor verzi. Noul santier este deschis in detrimentul unor oportunitati sociale pentru aceasta zona.

Intr–o conferinta de presa, locatarii din zona au declarat ca apelul lor la diverse instante ramane neauzit, motiv din care ei sunt decisi sa apeleze in instanta de judecata si la organismele internationale, inclusiv la CEDO, pentru a contramanda constructia blocului care le pune in pericol viata si sanatatea.

Pe 3 iulie, in timpul conflictului politienesc, la fata locului s–a aflat deputatul AMN Leonid Bujor, ex–pretor al sectorului Centru:

Nu va certati cu politia ca degeaba va certati. Cereti sa vi se arate autorizarea. Actionati in judecata, argumentandu–va revendicarile. Doar instanta de judecata poate decide suspendarea constructiei.

Reprezentanti ai protestatarilor:

Ce cauta politia aici? De ce ridica bastoanele la noi? Ei spun ca "pazesc" aceasta zona, iar atunci cand ii intrebam ce functii au, ne cer sa le aratam limba…

5 iulie, 2006, 8.00. La fata locului cateva persoane in civil. Vicecomisarul de Chisinau, Petru Corduneanu, declara pentru Ziarul de Garda: Apar aici ordinea publica. Nu vedeti ce se face? Oamenii au inteles gresit democratia. In Japonia, vecinii pot da mana dintr–un bloc in altul, dar aici… Vreti sa spuneti ca asta–i democratie? Cei doi fosti presedinti ar trebui impuscati la marginea orasului ca au admis prapad in tara. Din 2000 a inceput sa se faca ordine in Moldova, dar acest lucru nu place, mai ales presei.

Z.G.: Ordine cu bastoanele?

P.C.: De ce nu, daca oamenii sar sa rupa epoletii comisarilor… Ar trebui sa se dea o lege care ar permite politistilor sa aplice forta, in cazuri similare.

Comisarul a mai adaugat ca a reprezentat Guvernul in diverse delegatii prin tarile occidentale, avand si numeroase vizite de studiu in Japonia si SUA, unde a invatat democratia.

Reporter de Garda


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com