Copiii care fac istoria noua a Romaniei
Saptamana trecuta un grup de peste 40 de copii din R.Moldova, invingatori in olimpiadele la istorie, au fost rasplatiti pentru efortul lor de a fi cei mai buni cu o calatorie istorica in Romania. Calatoria a fost cu adevarat istorica pentru ei, deoarece unii au vizitat pentru prima data aceasta tara, altii au vazut pentru prima data cele mai vestite locuri istorice de peste Prut si cu totii, au servit pentru prima data dejunul cu un presedinte, si pentru prima data un presedinte a confirmat "pe viu" adevarul istoric ascuns la cel mai inalt si mai oficial nivel la Chisinau.
Calatoria a inceput la Iasi, cu vizite ale la Muzeul National de Istorie, la Muzeul Militar. Itinerarul a continuat la Bucuresti, cu popasuri la casa Hasdeu, Muzeul Nicolae Iorga, cu promenade prin centrul istoric al capitalei Romaniei, cu inchinari la Bisericile frumoase din "micul Paris" si desigur, cu un sir de intalniri oficiale.
"Mau impresionat cel mai mult dezbaterile din 28 iunie 2006. Au participat copiii din Moldova si cei mai mari profesori de istorie din Bucuresti. Am ramas marcata de faptul ca cei mai tari istorici au confirmat faptul, ca atunci, cu 66 de ani in urma, Basarabia a fost abandonata si Romania ar fi trebuit sa lupte," nea spus MariaPaula Ierizanu, o tanara cunoscatoare de istorie de numai 14 ani. Ea a adaugat ca la aceste dezbateri au fost si voci care au facut referinta la situatia militara a Romaniei din 1940, situatie ce nu ar fi adus o victorie acestei tari daca incepea un conflict militar cu Uniunea Sovietica pentru pastrarea integritatii teritoriale, dar totusi, se vede ca vocea istoricilor care au confirmat ca Basarabia a fost pedepsita pe nedrept au prevalat cel putin acum, in 2006.
In timp ce la Chisinau, cativa ministri si parlamentari au consemnat cu cantece si flori venirea Armatei Sovietice in Basarabia, cei 40 de adolescentiistorici au avut intalniri relevante cu ministri si parlamentari din Romania. Ei sau intalnit cu ministrul de externe, au vizitat Parlamentul si Senatul. Si nu numai atat. Dejunul lor cu presedintele Basescu a intrat in istorie deja de 4 zile, pentru ca sute de ziare, televiziuni si posturi de radio au prezentat aceasta vizita a copiilor basarabeni la Cotroceni ca pe evenimentul nr.1.
"Trebuia sa ne intalnim cu presedintele Basescu vineri, dar ni sa spus apoi ca are intalniri oficiale. Eram in autocar, cand Eugen Ursu, organizatorul nostru, a sunat la presedintie de pe mobil si a zis catre noi "Copii, vreti sa luati sambata micul dejun cu presedintele Basescu?" A urmat un "Daaa" plin de exclamatii, astfel incat a doua zi neam si pomenit la Cotriceni," nea relatat Sanda Porubin. Ea a avut sansa sa stea la masa chiar de dreapta presedintelui, intro sala in care au servit dejunul mari personalitati din lumea intreaga. "Desigur ca nu tin minte sa fi servit ceva, era presedintele langa noi si au fost atatea de discutat," spune Sanda. Ea a adaugat ca si Traian Basescu a avut intrebari catre ei. "Nea spus ca a avut mari emotii in seara "Eurovizionului". Astepta cu sufletul la gura sa vada cate puncte va acorda Moldova lui Mihai Traistariu si sa bucurat sa vada ca neam votat reciproc cu punctaj maxim," isi aminteste Sanda.
Presedintele a primit de la copiii din Moldova o harta a Romaniei si Moldovei, pe care erau 40 de mesaje din partea fiecarui copil.
Olimpicii din Moldova mai spun ca atata presa nu au mai vazut niciodata si ca parintii iau vazut in aceeasi zi concomitent in toate buletinele de stiri TV, iar ei vor purta in suflet pentru totdeauna reportajele lor cu imagini de neuitat.
Alina Radu