Nr. 88 (15 iunie 2006)

 Politic

Holocaustul
romanilor basarabeni
Marti, 13 iunie a.c., circa 100 de persoane, in mare parte fosti deportati, au venit in scuarul Garii din Chisinau pentru a comemora victimele primului val de deportari in masa de acum 65 de ani. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Raspund judecatorii
Pentru care fapte sau actiuni ne–ar condamna Mihai Eminescu? Continuare 

Raspund judecatorii

MOTTO: «De avem sau nu dreptate, Eminescu sa ne judece» (Grigore Vieru)

Pentru care fapte sau actiuni
ne–ar condamna Mihai Eminescu?

Vera Macinskaia, judecatoare la Curtea Suprema de Justitie:

Desi a progresat in mod evident, de cand a devenit limba de stat, cred ca, totusi, Eminescu ne–ar putea judeca pentru imperfectiunea cunoasterii limbii romane. Probabil ar avea serioase obiectii si la gradul de cunoastere a literaturii romane.

Daca e sa ne referim la gradul inalt de infractionalitate, cred ca acest fenomen ar constitui alt prilej de condamnare. S–ar putea ca marele poet sa fie nemultumit si de faptul ca legile noastre mai raman imperfecte. Si lipsa patriotismului, si manifestarile de minciuna si de tradare ar deveni subiecte de condamnat.

Ion Muruianu, judecator la Curtea Suprema de Justitie:

Cine a spus si in ce an, nu stiu, precum nu stiu nici ce a avut el in vedere: a judeca este povara judecatorilor si nu a poetilor, care nu–si pot asuma responsabilitatea pentru actul de justitie. Cred ca Vieru, cand a scris aceste versuri, a avut in vedere altceva si nu judecata bazata pe legi. Mihai Eminescu, ca si orice om, poate sa condamne sau sa laude ceva sau pe cineva. S–ar putea ca, datorita faptului ca Eminescu este poet si deci e o fire mai sensibila, reactiile sale la diverse fenomene negative sa fie mai acute, mai dure.

Nina Vascan, judecatoare la Curtea de Apel:

Ne–ar judeca, in primul rand, pentru lipsa de omenie. Se vede cu ochiul liber ca noi am incetat sa mai fim oameni. Zilnic, in instantele de judecata, sunt examinate litigii de familie. Se judeca copii cu parinti, frati cu surori... Lipsa de bunatate incepe sa caracterizeze societatea noastra, iar oamenii explica acest fenomen zicand ca nu au timp sa fie mai buni. Lipsa de afectiune pentru semenii nostri, lipsa sentimentului de dreptate, sunt si acestea elemente "bune" de condamnat. Observ deseori ca foarte multi umbla prin instante, chiar daca nu au dreptate, incercand sa demonstreze ca dreptatea e de partea lor. Lipsa onestitatii si a responsabilitatii sunt si acestea din sfera situatiilor condamnabile.

Victor Boico, judecator la Judecatoria Buiucani:

E foarte greu sa raspund la o astfel de intrebare. Eminescu ar putea sa ne judece doar prin creatia sa care, de altfel, e atat de vasta... In temeiul legii pot judeca doar instantele de drept, iar in sens universal, doar Cel de sus poate sa ne judece...

Ion Secrieru, judecator la Curtea de Apel Chisinau:

Ne–ar judeca, probabil, pentru haosul pe care il provocam si pe care il acceptam in societate, pentru faptul ca gandim intr–un mod, dar procedam, deseori, cu totul altfel.

Victor Micu, presedintele Judecatoriei Rascani, municipiul Chisinau:

Pe foarte multi i–ar judeca pentru invidia pe care o manifesta deseori chiar si in raport cu aproapele sau. Cred ca un domeniu dezaprobat de Eminescu ar fi relatiile interumane, deseori bazate pe neadevar si lipsa de sinceritate. Cresterea numarului de cereri ale cetatenilor, depuse in instantele de judecata, demonstreaza ca, in calitatea sa de judecator, Eminescu ar avea tot mai multe motive de condamnare a unor persoane sau a unor fenomene care au loc in societatea noastra in pofida prevederilor codurilor de legi.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com