Nr. 88 (15 iunie 2006)

 Investigatii

Ministrul nostru
sfideaza legea!
Serviciul National de Locuinta, autoritate de stat din R.Moldova, a semnat un contract de constructie a locuintelor prin metoda de ipotecare cu o firma necunoscuta, fara sediu si fara telefon. Continuare 

Dosare penale pentru reglare de conturi
Mihai Ionascu a fost arestat chiar in sala de judecata. Dimineata, plecand la Rezina, nici prin gand sa–i treaca ca lucrurile vor lua o intorsatura neasteptata Continuare 

Îndreptățiți de lege,
năpăstuiți de ministru

Deja de un an de zile ministrul Educatiei, Tineretului si Sportului, Victor Tvircun, tine pe masa 15 decizii judiciare pe care trebuie sa le indeplineasca imediat. Dar in loc sa restabileasca in functie niste profesori destituiti abuziv si sa achite niste sume de bani pentru acest gest al sau, ministrul Tvircun nu primeste executorii judiciari, nu raspunde la citatii si nu recunoaste 15 hotarari ale instantelor judiciare din R. Moldova.

In timp ce victimele injustitiei lui Tvircun sunt in drum spre CEDO, expertii considera ca un om care sfideaza legea in tocmai 15 cazuri e pasibil de pedeapsa penala, si ar trebui pedepsit si disciplinar, prin destituirea din functie. Totodata, surse din Ministerul Justitiei considera ca ministrii din Moldova se situeaza mai presus de lege.

Oficiul de executare al hotararilor judiciare din sectorul Buiucani din Chisinau este plin de dosare care il vizeaza pe ministrul Educatiei, Victor Tvircun. Deja 15 hotarari judiciare stau pe masa executorilor luni in sir, dar se vede ca justitia in R. Moldova nu este ceva de temut sau de respectat pentru el. Functionarii au incercat de nenumarate ori sa ajunga la ministru, dar nu au fost admisi nici in blocul Guvernului.

Neli Saratura, unul dintre executorii judiciari, ne–a spus ca de luni de zile incearca sa patrunda in Casa Guvernului, unde e situat ministerul in cauza. "La usa sta Serviciul Paza de Stat, care admite oamenii doar cu permis. Dar permisul nu il poti obtine fara acceptul reprezentantului ministerului. La minister mi se spune ca nu are rost sa intru, pentru ca hotararile nu au fost indeplinite", ne–a declarat executorul Saratura, adaugand ca doar pentru o singura cauza a batut in van la usa Guvernului de 5 ori. In baza regulamentelor, ea avea nevoie de procese–verbale despre refuzul de admisibilitate in incinta ministerului, care trebuie semnat de responsabilii care i–au ingradit accesul. "Ei refuzau sa semneze, de aceea colectam semnaturi de la alti oameni care isi asteptau permisurile acolo. Este ceva umilitor", a mai adaugat Neli Saratura. Ea a mai declarat ca la 4 mai la Judecatoria Buiucani a fost discutata chestiunea atragerii la raspundere administrativa a ministrului Tvircun. I s–a aplicat si o amenda, dar din nou se pare ca nu o va respecta, chiar daca i–a fost remis demersul respectiv.

Guvernul, incuiat pentru executorii judiciari

Recent, executorii judiciari din sectorul Buiucani au expediat o plangere Departamentului Executare al Ministerului Justitiei, din care citam: "Ministrul Educatiei ignora cerintele executorilor judiciari, nu dau raspunsuri la demersurile inaintate, nu elibereaza permis executorului judiciar pentru a intra in incinta ministerului, nu delegheaza un reprezentant pentru executarea deciziilor, nu semneaza procesele–verbale ale executorilor. Executorii au inaintat demersuri cu privire la sanctionarea debitorului, dar acesta nu se prezinta si nu raspunde la citatii si nu explica nimic."

In aceeasi scrisoare se mai mentioneaza ca ministrul Educatiei a fost sanctionat de doua ori si ca au fost inaintate noi cereri in judecata, dar situatia nu se schimba.

Directorul Departamentului Executare al Ministerului Justitiei, Valeriu Devderea, a confirmat pentru Ziarul de Garda ca acesta este unul dintre cazurile "faimoase" de nerespectare a legislatiei de catre un ministru. "Despre aceasta problema a fost informat si ministrul Justitiei. Dar ce putem face mai mult? Suntem si noi un departament subordonat unui minister, care nu are putere superioara asupra altui ministru. Puterea suprema apartine legii, care ar trebui respectata in primul rand de ministri, dar la noi sunt destule cazuri cand anume ministrii nu isi onoreaza obligatiile in legatura cu executarea hotararilor judiciare. Unii, probabil, nu inteleg menirea de membru al Guvernului", a spus Valeriu Devderea, adaugand ca nu a auzit ca in alte state sa se intample astfel cazuri cu vreun ministru.

Executorii judiciari de la Buiucani intentioneaza sa remita actele necesare la Procuratura, considerand ca in baza Art. 320 al Codului Penal, persoana care refuza in mod repetat sa respecte niste acte legale este culpabila de pedeapsa.

Ministrul pasibil de pedeapsa penala

La Directia judiciara a Procuraturii Generale am fost informati ca neexecutarea repetata a mai multor hotarari judiciare poate servi drept temei de deschidere a unui dosar penal impotriva unei persoane, ulterior urmarirea penala stabilind probele si culpabilitatea celui care sfideaza legea.

Intre timp, patimitii celor 15 hotarari judiciare neexecutate de ministrul Tvircun nu mai stiu cat sa astepte ora justitiei in R.Moldova. Ilie Paduret, Ecaterina Leu, Lidia Caraus, Agafia Gutu, Cristina Capatana, Tamara Cazacu, Ion, Vitalie si Sergiu Caragacean, Ilie Bologan, Ana Jalba, Asociatia "DNT" sunt numele celor care stau cu gandul la usa ministrului Tvircun, care poate va executa deciziile judiciare cu privire la restabilirea lor in functii, la achitarea salariului pentru concediere fortata, sau la achitarea unor plati pentru servicii acordate deja. Majoritatea dintre patimiti intentioneaza sa se adreseze la CEDO cu plangerea despre nerespectarea hotararilor judiciare de catre un membru al Guvernului din R. Moldova.

Prima cerere la CEDO, din partea Tamarei Cazacu, e pregatita deja. "De un an deja asteptam indeplinirea acestui act juridic, dar nu se mai intampla. Am scris plangeri peste tot, la Departamentul Executare al Ministerului Justitiei, la Parlament, la Ministrul Educatiei, desigur. Ni se par ridicole argumentele de genul ca executorul nu poate intra in cladirea Guvernului, de parca ar f institutii private. Mergem la CEDO, caci exista deja precedente cand Moldova a pierdut din cauza nerespectarii deciziilor judiciare si credem ca si acest caz vizeaza anume o asemenea situatie", ne–a spus Natalia Mardari, avocata Tamarei Cazacu.

Vitalie Nagacevschi, presedintele Organizatiei "Juristii pentru Drepturile Omului", a declarat pentru Ziarul de Garda ca majoritatea plangerilor depuse de catre cetatenii R. Moldova la CEDO tin anume de neexecutarea hotararilor judiciare si anume de catre ministri sau alti membri ai Guvernului. "Din cate cunosc, nimeni nu a fost pedepsit niciodata, nici un ministru nu a raspuns in fata legii pentru sfidarea legii, pentru cheltuielile suportate din bugetul de stat dupa deciziile CEDO, si pentru erorile care au generat aceste procese. Am expediat si o scrisoare oficiala la Procuratura Generala, prin care am solicitat sa fie verificate cazurile ministrilor care ignora legea si fac o faima proasta Moldovei la CEDO, dar nu am primit nici un raspuns", a afirmat Nagacevschi, confirmand ca ministrii sunt egali cu toti cetatenii in fata legii si in cazul in care o incalca, ar trebui examinati de instante penale.

Amintim ca recent Ministerul Educatiei a dispus "simplificarea" curriculei pentru institutiile de invatamant, din programa liceala urmand sa fie omisa si disciplina "Noi si Legea".

Alina Radu


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com