Nr. 86 (1 iunie 2006)

 Politic

Armele rusesti din Moldova, in vizorul Europei
Problema armatei ruse, dislocate ilegal pe teritoriul Moldovei, este pusa in discutie de catre delegatia SUA Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Premierul Tarlev:
intre Golf si Independenta
Sporadic, pe parcursul acestei saptamani, se tot facea auzit cazul Clubului de Golf, din zona Muzeului Satului. Continuare 

Femeile pot reusi
O societate in care vocea femeii nu poate fi auzita nu este mai putin femenina, este mai putin umana Continuare 

Femeile pot reusi

Motto: "O societate in care vocea femeii nu poate fi auzita nu este mai putin femenina, este mai putin umana." Mary Robinson, Ex. Comisar al Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului

O fi femeile mai slabe de fire, mai putin dure si foarte pretentioase, dar cert e faptul ca fara ele, barbatii sunt lipsiti de inspiratie. Aceasta regula simpla este valabila si in politica. Pentru a crea o armonie la compartimentul "Luarea deciziilor", Asociatia Obsteasca "Clubul Politic al Femeilor 50/50", organizeaza, din noiembrie 2005, proiectul "Femeile Pot Reusi — Actiuni Locale", finantat de NPA (Norwegian People's Aid). Obiectivul general al proiectului il constituie, potrivit presedintei asociatiei, Ecaterina Mardarovici, pregatirea femeilor pentru participarea activa si eficienta in viata politica. Astfel, femeile sunt chemate sa se implice in special in campania locala din 2007.

Dezbaterile organizate in zilele de 27–28 mai au demonstrat faptul ca femeile noastre pot reusi, indiferent de varsta, statut social sau optiuni politice.

"Femeile sunt foarte descurcarete", sustine Svetlana Zaitev, PDSM, consilier raional de Soldanesti si formator in cadrul seminarului de la sfarsitul saptamanii trecute. "In politica nu vin femei neechilibrate. Femeile care participa la acest seminar activeaza in politica de mai multi ani. In campaniile electorale, sper sa aiba o prestatie mult mai buna. Noi mizam si ne bazam pe ele. Este foarte greu sa fii femeie, dar si mai greu e sa fii femeie in politica. De cele mai dese ori, majoritatea dintre noi sunt impuse de barbati sa stea acasa, sa aiba grija de copii si de gospodarie. Sunt de sapte ani in politica, iar pentru mine acesta este un domeniu foarte atractiv. Am noroc de un sot intelegator. Am inteles cat de important e ca o femeie politician sa fie sustinuta de familie. Daca sotul te intelege si iti permite sa te implici in politica, iti este mult mai simplu, decat atunci cand o faci pe ascuns.

Noi, femeile din consiliu, ne intelegem foarte bine, chiar daca suntem diferite. Problemele locale, pe care suntem chemate sa le solutionam, sunt mai importante decat culorile partidului. La Chisinau situatia e mult mai complicata, deoarece sunt mai multe ambitii la mijloc. Imi aduc aminte de campania electorala din 2003. Toti participantii la alegeri ne uitam chioras unii la altii. Insa mai tarziu, ne–am cunoscut mai bine, astfel incat, intr–un final, am ajuns sa ne sustinem reciproc. Femeia in politica inseamna calm si bunastare."

Nina Florea, consilier local, membru PCRM: "In politica sunt din 1973. Am lucrat intotdeauna cinstit si deschis, chiar daca am avut momente in care credeam ca nu mai reusesc. Rabdarea si increderea in propriile puteri m–au ajutat sa nu cedez. Niciodata nu am luptat cu oamenii. Intotdeauna mi–am folosit calitatile omenesti pentru a–i convinge. Cred ca sunt un bun lider. Pot organiza si convinge oamenii. Sotul ma sustine, cred ca se mandreste cu mine, desi nu a recunoscut–o public. La Soldanesti, partidele conlucreaza mai bine decat la Chisinau. Aici banii si coruptia nu sunt atat de insemnate. In campaniile electorale exista concurenta si intre noi, dar dupa ce se formeaza echipa, lasam la o parte ambitiile personale, intru binele cetatenilor. Dorinta de a trai mai bine ne uneste. Un barbat nu va gandi niciodata ca o femeie, din pacate. Un exemplu ar fi adoptarea legii potrivit careia doar mama care are 10 copii primeste un ajutor lunar de 50 de lei pentru fiecare copil pe care il creste, de parca noua sau opt copii sunt putini. Sunt unele familii care o duc greu si cu un singur copil. Sunt sigura ca o astfel de lege a fost gandita de un barbat, or, o femeie vede problema altfel."

Maria Ciobanu, PDSM: "Se stie ca nu fiecare barbat se poate impaca cu gandul ca are alaturi o sotie puternica, chiar daca, in societate, tot greul vietii e pe spatele femeii, ea e mai rezistenta decat barbatii la greutatile vietii. Atunci cand femeia va conduce statul, vor fi si locuri de munca si copii vor fi alaturi de parinti, totul va fi pus la punct, ca intr–o gospodarie. Am divortat din cauza inechitatii. Nu am suportat sa fiu injosita, lucru care m–a determinat sa ma ridic si sa fiu mai puternica."

Valentina Andronic, PDSM, profesoara la Vadul–Rascov: "In politica ma simt bine, vreau sa contribui la ameliorarea situatiei dificile din societate. Ma gandesc sa ajut copiii care sufera din cauza problemelor din jur.

Copiii mei sunt multumiti de faptul ca mamica lor, la varsta pe care o are, este interesata de solutionarea problemelor sociale. Daca e sa compar, o femeie e mult mai harnica decat un barbat, mai obiectiva si mai disciplinata."

Raisa Lupul, PCRM, sefa sectiei asistenta sociala si protectie a familiei: "Liubvi vse vozrasty pokornz", la fel e si in politica. Aici se pot manifesta persoane de toate varstele, indiferent de gen, chiar daca stereotipul potrivit caruia locul femeii este la bucatarie, mai persista in societate. Personal cred ca femeile sunt mai rezistente decat barbatii. Localitatile conduse de femei sunt cel mai bine gestionate in raion. Acest lucru se explica prin faptul ca femeile sunt mult mai harnice si mai disciplinate. Nu cred ca in politica conteaza din ce partid faci parte atata timp cat problemele societatii ar trebui sa devina un scop ce ne–ar consolida. Functia pe care o detin, nu imi permite sa divizez oamenii dupa partide. Boala, saracia si batranetea nu au culoare."

Ana Cuceinic, PCRM, primarita de Cobalnea: "Primarita solutioneaza pe langa problemele casei si pe cele ale satului. Daca candva imi permiteam sa–mi traiesc timpul liber cum doream, acum nu mai am timp. Satul nostru este destul de mare. Are 3 200 de oameni. Sunt la primul meu mandat. La alegeri am avut sase contracandidati, toti barbati. 70,8 dintre alegatori m–au votat pe mine. Barbatii care candidau s–au simtit ofensati. Probabil, satenii din Cobalnea au inteles ca o femeie intotdeauna va reusi mai multe decat un barbat. In trei ani, de cand sunt primar, am reusit sa gazific satul, sa repar casa de cultura, gradinita si scolile din sat. M–am convins: daca bati, ti se deschide."

Elena Ciorici, PDM: "In politica sunt la inceput de cale. Am ales acest domeniu, deoarece doresc ca femeia sa aiba un loc in societate, nu doar la bucatarie. De ce sa acceptam alte pareri, cand le avem pe ale noastre? In mai multe probleme, o femeie politician este mai competenta decat un barbat. Intr–un sat cu primarite in frunte, e o curatenie impecabila, deoarece toata lumea stie ca gospodina buna se vede din prag."

Diana Vieru, AMN: "Astazi mi s–a spus ca o femeie nu trebuie sa fie dura, iar eu consider ca duritatea ar trebui sa fie o calitate dominanta la o femeie, deoarece in timpurile noastre unei femei ii este foarte greu sa se impuna. In viata, unei femei i–ar trebui un microfon cu o capacitate puternica, pentru a fi auzita."

Ecaterina Mardarovici, ex–deputat in Parlamentul R. Moldova, coordonator de proiect: "In urma colaborarii femeilor si barbatilor au de castigat ambele parti. Domeniul social ar trebui guvernat de o femeie. Ele cunosc mai bine aceste probleme si, deci, le este mai usor sa gasesca solutii. Proiectul "Femeile Pot Reusi — Actiuni Locale" se va incheia in septembrie cu un seminar de evaluare. Chiar si pana atunci pot confirma cu certitudine ca a crescut numarul femeilor care au candidat in alegerile din 2003. Imi permit sa cred ca acest fapt se datoreaza, in mare parte, seminarelor organizate de noi. In calitate de fost deputat, sunt convinsa ca exista numeroase domenii sociale in care femeile pot reusi mai bine decat barbatii. De multe ori, insa, ele sunt cele care muncesc in culise, pentru ca, mai apoi, barbatii sa se bucure de toate onorurile si beneficiile. Femeile trebuie sa inteleaga ca trebuie si pot reusi."

Diana RAILEANU


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com