Nr. 86 (1 iunie 2006)

 Politic

Armele rusesti din Moldova, in vizorul Europei
Problema armatei ruse, dislocate ilegal pe teritoriul Moldovei, este pusa in discutie de catre delegatia SUA Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Premierul Tarlev:
intre Golf si Independenta
Sporadic, pe parcursul acestei saptamani, se tot facea auzit cazul Clubului de Golf, din zona Muzeului Satului. Continuare 

Femeile pot reusi
O societate in care vocea femeii nu poate fi auzita nu este mai putin femenina, este mai putin umana Continuare 

Armele rusesti din Moldova, in vizorul Europei

Luni, 29 mai, la Viena si–a inceput lucrarile o conferinta internationala pentru evaluarea Tratatului cu privire la fortele armate in Europa. Problema armatei ruse, dislocate ilegal pe teritoriul Moldovei, este pusa in discutie de catre delegatia SUA.

Vinerea trecuta la Chisinau s–a aflat Paula DeSutter, asistenta Secretarului de Stat al SUA, Condoleeza Rice. Ea este responsabila la Casa Alba de verificarea si respectarea tratatelor de control al armelor. DeSutter a declarat pentru presa din Moldova ca Rusia ramane responsabila pentru nerespectarea angajamentelor de la Istanbul din 1999. "Moldova nu este lasata singura sa faca fata acestei situatii", a spus Paula DeSutter, adaugand ca problema in cauza este abordata in permanenta in cadrul dialogului NATO–Rusia, SUA oferindu–se sa acopere cheltuielile Rusiei legate de retragerea armamentului din Transnistria.

Reprezentanta Casei Albe a mai declarat la Chisinau despre succesele SUA in ajutorarea altor tari de a renunta la proliferarea armelor, in acest context fiind nominalizata Libia. Amintim ca de–a lungul ultimelor decenii, Libia a fost acuzata de acte crancene de terorism, cum ar fi atacuri teroriste in Germania, Franta, Scotia in cadrul carora au murit sute de persoane nevinovate. Totodata, mai multe companii internationale, acuzate de trafic ilicit de arme, au avut relatii cu Libia, dar si cu Moldova.

Intre Libia si Europa, avioane ilegale din Moldova

In ziua urmatoare vizitei reprezentantilor Secretarului de Stat al SUA la Chisinau, Moldova–Libia au fost din nou in atentia mass–mediei. O aeronava cu insemnele de stat ale R. Moldova, venind din Libia, a patruns ilegal in spatiul aerian italian. Echipajul navei moldovenesti nu avea autorizare de zbor, au stabilit autoritatile Italiei. Aceasta intamplare readuce in atentie activitatea tenebra a multor companii avia din Moldova, care au facut obiectul unor critici in rapoartele ONU si ale Amnesty International, anume pentru zboruri neautorizate in Africa si Orientul Mijlociu si pentru participarea la traficul ilegal de arme. Cel putin 7 companii aeriene din Moldova au fost nominalizate in aceste rapoarte fiind acuzate de cooperare cu firme similare din Federatia Rusa. Tot mai multe articole despre disponibilitatea arsenalului militar din Transnistria si a unor fabrici de producere de armament din aceasta zona au socat opinia publica. Zilele trecute, Rusia si–a oficializat relatiile cu Transnistria, printr–un acord special semnat intre liderul autoproclamat, Igor Smirnov, si vicepremierul de la Moscova, Alexandr Jukov.

Oligarhii, prin bani si crime, conduc Moldova

Cu cateva zile in urma, la Viena, am beneficiat de opinia lui Erhard Busek, coordonator al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud–Est:

ZG: — Moldova nu are sanse sa se alature UE, de aceea ramane intr–un spatiu unde presiunile Rusiei sunt foarte puternice, in special prin intermediul Transnistriei. Ce credeti ca ar putea face o tara in asemenea situatii, ca sa evite traficul de putere nedorita?

E.B.: — Conducerea Moldovei trebuie sa isi manifeste consecventa pas cu pas. E adevarat ca problema transnistreana depinde mult de Rusia, dar si de Ucraina, care si–a demonstrat deja sustinerea legala a acestui conflict.

ZG: — Cum apreciati rolul Romaniei in solutionarea conflictului transnistrean?

E.B.: — Cred ca Romania trebuie sa se apropie cu precautie de aceasta problema, deoarece comunitatea internationala are perceptii de genul "Vreti iarasi sa reunificati Moldova cu Romania".

ZG: — Ce este rau in notiunea si actiunea de reunificare?

E.B.: — In prezent, cred ca nimeni nu mai vrea schimbari de hotare in Europa.

ZG: — Si problema transnistreana are vreo solutie?

E.B.: — E undeva in triunghiul UE–SUA–Rusia.

ZG: — Aderarea Romaniei la UE aduce perspective pozitive pentru Moldova?

E.B.: – Cu siguranta ca Romania va fi un avocat bun pentru Moldova, care va forta Uniunea Europeana sa faca mai multe pentru vecini.

ZG: — Astazi, in opinia Dvs., cine e mai puternic in Moldova, Romania, in baza aceleiasi identitati culturale si istorice, sau Rusia, in baza unor politici de expansiune fortate?

E.B.: — Oligarhii.

ZG: — Oligarhii au nationalitate, reprezinta o tara?

E.B.: — Oligarhii sunt cei care lucreaza pentru bani si crime.

Oligarhii din Moldova se pare ca au totusi nume, nationalitate si identitate. Acestia prefera tot mai mult capitala Austriei, Viena, care e concomitent, capitala OSCE, a presedintiei UE si a unor oficii, menite sa combata terorismul, proliferarea armelor si a conflictelor armate. Presa rusa a scris in repetate randuri despre magnatii rusi care au conturi in bancile austriece.

Astfel, revista austriaca "Profil" a publicat cu cativa ani in urma o investigatie prin care arata ca bancile din Viena coopereaza cu cele de la Tiraspol, precum ca exista si cantitati valutare transmise din Transnistria catre doua dintre cele mai vestite banci din Europa "Raiffeisen Zentralbank" si "ING Bank". Astfel "Agroprombank", "Ipotecinii bank" si "Tiraspromstroibank" din Transnistria au transmis catre cele doua banci din Austria sute de mii de dolari anual. Mentionam ca si familia presedintelui R. Moldova considera Viena drept unul dintre orasele preferate, precum si cursa aeriana permanenta Chisinau–Viena. Recent, un alt scandal diplomatic a completat legaturile dintre Moldova si capitala actuala a UE. Un reprezentant al Ministerului de Externe al Austriei vindea vize pentru cetatenii Moldovei la pretul de peste 2000 de euro, in timp ce pretul oficial al acesteia este de 35 euro.

Viena ramane capitala actualitatii europene, preferata si de conducerea Moldovei. Putini, insa, in aceasta epopee prin instante si banci austriece, vor face un popas pe strada Cebotariweg, numita de municipalitatea vieneza in 1957 in numele basarabencei care a cucerit Austria cu vocea ei.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com