intre Golf si Independenta
Sporadic, pe parcursul acestei saptamani, se tot facea auzit cazul Clubului de Golf, din zona Muzeului Satului. Tema devenise actuala, deoarece, nu se stie in ce fel de circumstante, se constatase ca, in timp ce Ministerul Culturii a uitat cu desavarsire de Muzeul Satului, cineva sia pus la punct un business prosper exact pe teritoriul acestuia.
Ideea unui Muzeu al Satului ce ar reconstitui satul basarabean din sec. XVIIIXIX, a fost lansata inca la inceputul sec. XX, prima incercare de edificare a muzeului fiind facuta in 19421943, cand in cadrul expozitiei "Dezrobire" din Gradina Publica, era prezentata o casa si o moara de vant din Purcari, jud. Cetatea Alba, un imobil din Ignatei, biserica veche din Comova si biserica prezentata in cadrul unei expozitii romanesti la Leipzig (1943). Intre timp, aceste si alte exponate au disparut, iar din actualul Muzeu al Satului, inaugurat in 1995 si situat pe o suprafata de 150 ha, nu sa ales aproape nimic, chiar daca se preconiza prezentarea a 165 monumente: mori de vant, mori de apa, biserici de lemn, hanuri, crasme si case de locuit.
In ultimii ani, in zona muzeului, impartita confidential cu cea a Clubului de Golf, a fost incendiata o moara istorica, au fost distruse alte vestigii ale trecutului, au fost defrisati zeci arbori, fara a se mai cauta faptasii. Pana la urma, constatam ca, la noi, interesul fata de Golf prevaleaza in raport cu cel manifestat fata de istoricele elemente rustice, lasate pierzaniei pe fundalul unui exod disperat al populatiei de la sate.
La mijlocul saptamanii curente, cu ajutorul cunoscutului proverb "pasarea pre limba ei piere", lucrurile au inceput sa se clarifice. Siteul oficial al Clubului de Golf din Moldova anunta ca presedinte al acestei organizatii care percepe numeroase taxe de la vizitatorii zonei respective, este nimeni altul decat premierul Vasile Tarlev, printre membrii de onoare ai clubului fiind si presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Nu poate fi vorba de vreo coincidenta de nume, pentru ca poza premierului este afisata spatios in chiar prima pagina a siteului. Potrivit unor agentii de presa de la noi, Tarlev a refuzat sa comenteze daca afacerea de la Muzeul Satului ii apartine.
Intre timp, surse bine informate sustin ca afacerea din zona muzeului acumula zilnic zeci de mii de lei, suma totala constituind sute de mii, bani care asa si nu au fost investiti in solutionarea problemelor institutiei muzeistice, dar nici in haznaua statului, dupa cum prevede legislatia fiscala.
In astfel de circumstante, logic ar fi ca organele competente sa initieze o ancheta pe marginea acestor activitati frauduloase si, mai ales, a felului in care erau gestionati banii colectati pentru intrare in zona, pentru inchirierea meselor, a umbrelelor, a gratarelor sau a lemnelor pentru gratar. Sar putea, insa, ca odata cu dezvaluirea identitatii presedintelui Clubului de Golf, actiunile investigative sa fie contramandate, deoarece, cum se poate (?), ca un comisar municipal, care a cercetat zona si a indicat suspendarea oricaror activitati pana la clarificarea situatiei, sa puna la punct un ditamai premier preocupat, in aceste zile, de organizarea celei dea 15 aniversari a Independentei R. Moldova. Sar putea chiar ca acest comisar care, prin actiunile sale, a deranjat linistea si grava inspiratie a premierului, sa fie dat la brazda pentru lipsa de cunostinte in domeniul Golfului autohton.
Ca nu cumva sa va para stupida aluzia facuta la adresa aniversarii Independentei, eveniment care pune profund pe ganduri premierul, va amintesc ca Guvernul a aprobat un Plan de actiuni consacrate aniversarii a 15a a Independentei R. Moldova. In perioada 2227 august, potrivit planului, vor fi organizate conferinte stiintifice, moderate de savanti notorii, promotori ai moldovenismului curat, vor fi vernisate expozitii de carte si vor avea loc concerte festive cu participarea unor formatii in voga din Federatia Rusa. La 27 august, in Gradina publica "Stefan cel Mare si Sfant" va avea loc un program cu genericul "Canta fanfara" (militara?), iar Muzeul National de Arheologie si Istorie a Moldovei va gazdui expozitia "Moldova si lumea". Doritorii vor putea viziona programul "Un cantec pentru tara", sustinut de interpreti si colective artistice, adepti convinsi ai guvernarii actuale. Cu acelasi prilej va fi editat ghidul asociatiilor obstesti ale persoanelor originare din Moldova, domiciliate peste hotare, iar pe parcursul lunii august va fi organizat Festivalul etniilor "Unitate prin diversitate".
Autorii programului nu au uitat de documentarul "Moldova patria mea" si de cateva spoturi publicitare despre cele mai reprezentative monumente de cultura, istorie si arhitectura din Moldova. Muzeul Satului face o trista exceptie in acest sens. Sa nu uit, actiuni culturalartistice cu Ion Druta se vor desfasura la Complexul "Lumanarea Recunostintei". Nici o aluzie la Sarbatoarea Limbii Romane, marcata traditional in aceeasi saptamana, la 31 august. Potrivit datelor Ministerului Culturii si Turismului, pentru organizarea aniversarii Independentei vor fi alocate circa 450 mii de lei. Potrivit datelor neoficiale, furnizate de surse bine informate din cadrul Clubului de Golf, sumele colectate, de la initierea "afacerii" si pana in prezent, pentru acces si pentru odihna in zona Muzeului Satului depasesc cu mult acest buget festiv.
Sanda MIRON