Nr. 84 (18 mai 2006)

 Politic

Scrisoare de la «Asachi»
Din partea liceenilor de la "Gheorghe Asachi", Ana Gherciu si Olga Cotaga din cl. a IX–a "H" si Daniela Tabuci din cl. a VII–a. Continuare 

Lantul slabiciunilor
Continuare 

Alcoolizarea viitorului
Femeile din cadrul Partidului Popular Republican se declara ingrijorate de cresterea numarului de minori care consuma bauturi alcoolice si tigari. Continuare 

Scrisoare de la «Asachi»

Suntem elevi ai Liceului Teoretic Roman–Francez "Gheorghe Asachi", preocupati de problemele institutiei noastre si de faptul ca directia nu mai intreprinde nimic in vederea solutionarii acestora.

In ultima vreme, se produc evenimente la care nu credeam ca vom ajunge sa participam vreodata. Deznationalizarea romanilor basarabeni, proces care ne afecteaza direct si pe noi, elevii liceelor romane din R. Moldova, ia amploare. Primul pas intreprins in raport cu noi este schimbarea denumirii liceului prin impunerea cuvantului "moldo". Care vor fi urmatoarele actiuni in cazul in care vom ramane indiferenti? Raspunsul este previzibil: schimbarea limbii de predare, acceptarea istoriei integrate si, in consecinta, lichidarea cu desavarsire a institutiilor romanesti.

Totul se face cu maxima simplitate. In cazul nostru, bunaoara, ne venea a rade cand citeam alogica denumire, "moldo–francez", de pe frontispiciul liceului. Tot noi plangeam realizand cat de grava este situatia. Daca a ajuns si liceul nostru la o astfel de rusine, atunci ce se va intampla cu alte institutii? Concretizam pentru cei care inca nu au inteles subtilitatile. Noi studiem in limba romana si nu in moldoveneasca. In legatura cu aceste abuzuri, ca urmare a nemultumirii noastre, am organizat un protest, la care au participat majoritatea liceenilor. Autoritatile au decis ca singura solutie, pentru aplanarea conflictului, este pornirea unor procese penale colegilor nostri care au rupt o parte din frontispiciu, reprezentandu–i, de fapt, pe toti cei revoltati. Noi, insa, suntem uniti si vom lupta pana la urma!

Ne–am formulat revendicarile si am decis sa nu le camuflam, precum au facut "unii", ci sa le facem publice. Deci, cerem:

1. Sa se revina la denumirea anterioara, Liceul Teoretic Roman–Francez "Gheorghe Asachi";

2. Inchiderea dosarelor penale pe numele colegilor nostri: Tudor Cojocari, Vitalie Zgarbur, Sergiu Starcea si Andrei Dumitriu;

3. Renuntarea la ideea introducerii istoriei integrate in procesul de invatamant.

Din partea liceenilor de la "Gheorghe Asachi", Ana Gherciu si Olga Cotaga din cl. a IX–a "H" si Daniela Tabuci din cl. a VII–a.

Cine i–a turnat pe liceeni?

Avocatul elevilor de la Liceul "Gheorghe Asachi", cercetati de politie pentru deteriorarea inscriptiei "moldo" de pe frontispiciul institutiei, sustine ca dosarul intentat ar trebui sa fie clasat din lipsa componentelor infractiunii. Gheorghe Starcea, care este si tatal unuia dintre liceeni, a declarat ca pe parcursul saptamanii trecute, la Liceul "Gh. Asachi" nu a fost comisa nici o infractiune, iar liceenii si–au exprimat drepturile.

Comisariatul de politie al sectorului Centru a intentat un dosar penal in cazul deteriorarii inscriptiei de pe frontispiciul Liceului "Gh. Asachi", in temeiul art. 287 al. 2 al CP. Patru liceeni sunt suspectati de savarsirea a ceea ce politia califica drept "act de huliganism agravant, comis in grup". Comisarul Dumitru Rusu a declarat presei ca politia cerceteaza acest caz la sesizarea directorului Liceului "Gh. Asachi", Boris Volosatai. Prejudiciul material cauzat de elevi ar fi de circa 2 mii de lei.

Directorul liceului spune ca era obligat sa sesizeze politia, in calitate de director al unei institutii de stat.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com