Nr. 84 (18 mai 2006)

 Editorial

Pionierii de azi:
intre Paste si comunism
Pentru prima oara am vazut pionieri la 22 aprilie curent, la monumentul lui Lenin. Continuare 

Certificat de moralitate
Prin muzeele de istorie din Romania se pastreaza niste vechi documente, selectate din arhive personale si intitulate "Certificate de Moralitate". Continuare 

Pionierii de azi:
intre Paste si comunism

Pentru prima oara am vazut pionieri la 22 aprilie curent, la monumentul lui Lenin. Singurul element care m–a convins ca sunt intr–adevar pionieri, erau cravatele rosii, mai pronuntate decat hainutele moderne ale acestora. Copiii, vorbitori de limba rusa, aranjati in rand, toti in pozitie de drepti in fata statuii, au fost instruiti din timp cum sa salute si cum sa exclame mesaje in stil pionieresc. Prezenti la o sarbatoare depasita de timp, ei erau intrebati de cei care rosteau discursuri incarcate de notiuni cu iz comunist: "Gotovi slujiti komunisticiskoi partii?" " Vsegda gotovi!", raspundeau copiii intr–un glas, ridicand palma deschisa la frunte. Desi au participat la mai multe repetitii, gestul ramanea neinsusit inca de o buna parte dintre pionieri. Dupa aceste exclamari, retinute mecanic pe de rost de catre micuti, ma intrebam: "Komu slujiti? Zacem slujiti?"...

Totodata, copiii erau instruiti sa nu se sinchiseasca sa poarte coltul din stofa rosie, ba chiar sa o puna la gat cu mandrie, pentru ca "doar cei mai buni elevi au onoarea de a deveni pionnieri si de a purta cravata rosie!" Discursurile au tot repetat date si amintiri despre reusitele extraordinare la invatatura ale lui Lenin, micutii, proaspat intrati in randurile pionierilor, fiind indemnati sa se straduiasca la fel ca Ilici. Desi rasunau mesaje mobilizatoare, copiii pareau plictisiti de ordinele profesorilor, de laudele pline de ovatii, aduse lui Lenin, si chiar de soarele care le batea in ochi. Mai degraba, picii asteptau distractia promisa. Imediat dupa incheierea ceremoniei, unul dintre organizatori le–a spus: "Acum urcam organizat in autobuz si mergem la un program de distractie!" Atunci a si venit momentul "mobilizarii generale".

Dupa ce proaspetii pionieri au pornit spre autobuz cu gandul la sarbatoarea promisa de organizatori, m–am apropiat de un grup de eleve dintr–a patra, de la o scoala din Chisinau. Le intreb cine este Lenin, Ilici. Sfioase, fetele isi zambeau una alteia. "Ne znaiu", imi raspunde una dintre ele, mai curajoasa. Dar, nemultumita de raspuns, pionervojataia le aminteste ca li s–a vorbit mult de tot despre Lenin. Aceeasi fata imi raspunde: "Komunist!" La randul meu o intreb daca isi doreste sa fie si ea comunista. "Nu...", a urmat destul de ferm raspunsul.

Chiar si in lipsa unor astfel de raspunsuri e greu de crezut ca actualii comunisti isi pun speranta in "pionierii de azi". Este doar o formalitate, poate e chiar un fel de orgoliu amagitor. Si cei mai multi dintre "pionierii de azi" nu–si propun sa ajunga comunisti, maine. Am discutat cu o parte dintre "pionierii de ieri". "Indobitocire", a fost reactia si aprecierea lor. Ei isi aduc aminte cum, chiar din gradinita, le era inoculata ideologia comunista.

Sunt tentata sa cred ca copiii prezenti la monumentul lui Lenin la 22 aprilie nu vor avea "norocul" sa ajunga in situatia fostilor pionieri, a celor din perioada sovietica. Nu au cum ajunge, deoarece deja la 23 aprilie ei stateau in fata computerului, discutau on–line cu rudele lor care se afla la munca peste hotare si, mai important decat toate, sarbatoreau Pastele!

Intr–un viitor previzibil, devenind ceva mai mari, inevitabil se vor intreba: "Zacem slujiti? Komu slujiti?"

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com