La 15 mai este marcata Ziua Internationala a Familiei. Aceasta zi a fost instituita de catre Organizatia Natiunilor Unite in 1993, pentru a tine in atentie "importanta conferita de catre institutiile internationale anume familiei, ca unitate de baza a societatii, precum si atentionarii asupra problemelor pe care le confrunta mii de familii in lumea intreaga. Ziua Internationala a Familiei poate deveni un factor de mobilizare pentru mentinerea familiei in toate tarile," se spune intro declaratie emisa de ONU. |
In Moldova, institutia familiei este supusa unor tulburari complicate. Saracia, somajul si migratia ilegala au zdruncinat din temelii principiile sanatoase ale familiei.
- 60 la suta din familii locuiesc in sate
- 1/3 din familii sunt compuse dintro singura persoana
- 20 la suta din familii nu au copii
- La o gospodarie casnica din Moldova revine cate 0,53 la suta de copii pana la 16 ani
- Anual circa 10.000 de copii se nasc in afara familiei. Numarul lor creste in fiecare an
- Din 10 femei care mor in timpul nasterii, 9 sunt din sate
- Anual in Moldova mor peste 500 de copii in primul an de viata
- Venitul mediu lunar pentru o familie este de 422 de lei (datele anului 2004)
- O treime din venitul familiilor provine din activitati agricole
- Circa 60 la suta din veniturile unei familii sunt consumate pentru produse alimentare
- Doar 2 la suta din venituri sunt cheltuite pe agrement
- Numarul divorturilor creste anual cu circa 2000. In 2004 au fost inregistrate 15 mii de divorturi
- Numarul de divorturi intrun an reprezinta mai mult de jumatate din numarul casatoriilor inregistrate
- Rata maxima a divorturilor cuprinde cuplurile cu varste de 2024 de ani
- Majoritatea casniciilor se desfac in primii trei ani de convietuire
(Datele utilizate mai sus au fost preluate din culegerea statistica "Barbatii si femeile in R.Moldova" a Biroului National de Statistica)
Vor fi deschise case de arest administrativ
Ministerul Afacerilor Interne atesta o scadere a cazurilor de violenta in familie, in comparatie cu anul 2005. In acelasi timp, in patru luni ale anului curent au fost inregistrate 5 omoruri intre rudele de gradul unu, din numarul total de 51 cazuri de omor inregistrate intre rude si consateni.
Seful Directiei Profilaxie din cadrul MAI, Ion Bucur, a declarat, marti,i cadrul unei conferinte de presa, ca de cele mai multe ori violenta in familie este provocata de abuzul de alcool, gelozie, conditii nefavorabile de trai si degradarea morala a persoanelor.
Bucur a specificat ca in patru luni ale anului curent au fost examinate 1 021 de petitii, depuse de membrii familiilor in care sa manifestat violenta. De asemenea, la evidenta politiei sunt 5 076 de persoane care provoaca frecvent scandaluri, 35 782 de persoane, care fac abuz de alcool, 6 469 de narcomani, 9 171 de persoane eliberate din detentie, potentiali agresori, etc.
Sursa citata a mentionat ca cea mai buna solutie pentru rezolvarea cazurilor de violenta in familie, ar fi casele de arest administrative, care urmeaza sa fie amenajate de Ministerul Justitiei, in care cu agresorii vor lucra psihologi si psihiatri. In prezent, agresorii din familii sunt pedepsiti cu amenzi in marime de 10 15 unitati conventionale, sau 1530 zile de arest administrativ.
(Dupa Reporter.md)
Andrei Lupan monument matrimonial
Recent, presedintele Voronin a vizitat Palatul Casatoriilor de pe str. Maria Cibotari din Chisinau. Acolo ia fost prezentat bustul lui Andrei Lupan, care se preconizeaza sa fie instalat in fata acestui imobil. Am solicitat opinia catorva scriitori cu privire la instalarea bustului unui poet care a servit un regim politic.
Vasile Garnet, scriitor, directorul revistei "Contrafort":
Plasarea bustului lui Andrei Pavlovici Lupan in fata Palatului Casatoriilor ar putea avea mai multe explicatii:
1. Un "hermeneut" de la CC al PCM a descoperit ca autorul piesei "Lumina" (despre colectivizare in Basarabia) era si un bun specialist in matrimoniale;
2. Lupan a cladit stahanovist la fundamentul moldovenismului primitiv in acest teritoriu (adica este o "moasa" a statalitatii moldovenesti), de aceea imaginea sa trebuie perpetuata si valorificata;
3. Rudelor si mostenitorilor scriitorului nu le pasa, probabil, de felul cum este folosit numele lui Andrei Lupan de catre comunistiicapitalisti de astazi.
Constantin Cheianu, dramaturg:
Mi se pare absurda aceasta decizie, dar legile absurdului se mai aplica in Moldova. Ma intreb ce are Andrei Lupan cu tinerii insuratei si cum se va inscrie el in fata acestui local cu o destinatie atat de speciala. Cred ca va fi ca un spin strain in acest context si nu va armoniza cu anturajul, nedumerind mirii si miresele. Eu, cel putin, iesind din acest palat, nu as dori sa vad ceva mai putin de sculptura lui Roden "Primavara".
Aureliu Busuioc, scriitor:
Daca ar fi sa ies din acest palat, mar interesa sa vad in fata viitoarea mea viata si nu careva busturi. Cel putin cred ca Andrei Lupan nu este un simbol adecvat nici in domeniul creatiei, nici in casnicie, nici prin viziunile sale politice. Au mai fost initiative cu bustul lui Lupan, vroiau sa il instaleze pe Aleea Clasicilor. Atunci sau facut proteste, acum insa probabil ca cineva doreste, totusi sa plaseze acest bust. Or, singurul lui merit ar fi ca a fost un comunist convins, nu din interes asta e opinia mea. Iar cel mai mare nemerit sunt versurile sale despre Romania, care rimau cu pantecaria.
Nicolae Dabija, scriitor:
In aceasta cladire a fost sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova, si Andrei Lupan a fost presedinte al Uniunii. Nu stiu daca e adecvata amplasarea bustului anume acolo, altcineva a decis. Eu am scris anterior un articol despre Andrei Lupan, pe care lam intitulat "Scriitorul sechestrat de hiene", prin care explicam ca na fost atat de comunist cum lau facut si a avut totusi sentiment national.
Ion Hadarca, scriitor:
Nu stiu nimic despre aceasta decizie. Stiu doar ca a mai existat o astfel de initiativa de al amplasa pe Aleea Clasicilor, care a fost contestata de Consiliul Uniunii Scriitorilor. In acest caz cred ca decizia e legata de faptul ca in cladirea in care e azi Palatul Casatoriilor a fost amplasat primul sediu al Uniunii Scriitorilor, unde Lupan a fost presedinte. Nu cred ca sunt in drept sa judec cat de adecvat va fi bustul lui acolo, posibil ca Palatul Casatoriilor merita un alt sediu, in fata caruia ar sta un monument ce ar reprezenta simbolic ingemanarea a doua inimi sau geneza unui cuib familial.