Nr. 84 (18 mai 2006)

 Investigatii

Judecata de Ziua Copiilor
Era ziua procesului de judecata impotriva lui Iurie Gavris, cel care era la volanul automobilului ce a curmat viata Eugeniei Diaconu si a copilasilor ei Aliona, Valentina si Ionut, de doar 10 luni. Continuare 

Deputatii la petreceri
In discutiile cu unii deputati ne–am prezentat Corina Dumitriu, directoarea agentiei de turism "Maro Tur", invitandu–i pe acestia la 19 mai la o petrecere de lansare a firmei in R. Moldova. Continuare 

200.000 de arme automat au disparut cu ajutorul unei firme din Moldova
Cele mai importante agentii de presa si ziare din lume scriu zilnic de la inceputul lunii mai despre o firma moldoveneasca „Aerocom” care a transportat arme in timpul razboiului din Irak. Continuare 

200.000 de arme au disparut
cu ajutorul unei firme din Moldova

Cele mai importante agentii de presa si ziare din lume scriu zilnic de la inceputul lunii mai despre o firma moldoveneasca "Aerocom" care a transportat arme in timpul razboiului din Irak. Experti internationali acuza aceasta firma ca nu ar fi transportat la destinatie circa 200.000 de automate Kalasnikov AK–47. Compania a figurat de multe ori in rapoartele Natiunilor Uunite si ale Amnesty International pentru implicarea aeronavelor acesteia in razboaiele din Africa si din Orientul Mijlociu.

Zilele trecute a fost facut public un raport al Amnesty International in care este prezentata investigarea unui caz de vanzare a circa 200.000 de automate Kalasnikov din Bosnia catre Irak in anii 2004–2005. Desi avioanele au decolat cu aceasta incarcatura, nu exista dovezi ca armele au ajuns la destinatie — la trupele americane din Irak.

Editia de marti, 17 mai, a "Counterterrorism" din New Jersey, scrie ca nu exista date care sa dezvaluie ce s–a facut cu aceste arme in Irak, dar este clar ca in aceasta afacere a luat parte firma moldoveneasca "Aerocom", acum, chipurile, defuncta.

Editia din 12 mai a "Mail & Guardian Online" din Africa de Sud arata ca firma "Aerocom", criticata in raportul ONU din 2003 cu privire la comertul ilicit cu diamante si arme in Liberia si Sierra Leone, este acum inchisa, dar activele si navele sale sunt inregistrate pe numele altei companii avia din Moldova, "Jet Line International". In articol se mai mentioneaza ca aeronavele moldovenesti au zburat de pe baza aeriana din Tuzla din nord–estul Bosniei fara licenta. Astfel, "Aerocom" a transportat 99 de tone de armament bosniac, in fond automate Kalasnikov AK–47, pe parcursul a 4 zboruri de la baza aviatica Eagle in august 2004. Aceleasi date sunt publicate si de ziarul britanic "The Guardian" la 11 mai 2006.

Uniunea Sovietica a nascut companii aviatice, vanzatoare de moarte

Publicatia "Peace Journalism" din Nepal a inserat, la 9 mai, un articol intitulat "Vanzarile internationale de arme in afara controlului", facand referinta la vestita agentie de stiri britanica "Reuters". In acest articol se spune ca o afacere multimilionara cu arme a reunit companii din Israel, Elvetia, Bulgaria si Marea Britanie. Acestea s–au lansat in afaceri cu ajutorul firmei "Aerocom", care a efectuat primul zbor din Bosnia catre Irak. Tot in acest articol se mai explica cauzele aparitiei multor companii care vand arme ilegal. "Dupa caderea Uniunii Sovietice in 1991 a aparut nu doar o cantitate imensa de arme ieftine, dar si multe aeronave gata sa care aceste munitii pentru razboaiele din Africa, America Latina si Orientul Mijlociu." Se mai atentioneaza ca acele mici companii care au pornit activitati ilegale de vanzare de arme prin relatii cu guvernele, acum au crescut si au devenit distribuitori majoritari pe piata internationala de arme.

In ziarul "Peace Journalism" se mai spune ca raportul Amnesty International demonstreaza ca o cantitate mare de arme au fost transportate din Bosnia de catre firma americana "Taos Industries Inc" cu destinatia Irak. Aceasta firma americana a si efectuat un contract de tarnsportare cu firma "Aerocom". Acum, cei care investigheaza aceste cazuri, au constatat ca automatele luate de firma "Aerocom" din Tuzla, Bosnia, nu au ajuns niciodata la destinatie, raportorii neavand nici un document care ar demonstra ce s–a facut cu acel stoc de munitii. "Nu exista nici o siguranta ca armele transportate de "Aerocom" au ajuns in Bagdad", se spune in raportul Amnesty International. Aceeasi tema si aceeasi firma este atacata in ziarele

"Metro Toronto" din Canada si "Scotsman" din Marea Britanie, si "Thanh Nien Daily" din Vietnam la 9 mai 2006. La 12 mai, publicatia australiana "The Age" a scris un articol intitulat "Relatiile ascunse ale Pentagonului cu arme au fost deconspiarte". Tot atunci, ziarul britanic "The Mirror" se intreaba "Au ajuns oare cele 200.000 de automate Kalasnikov in mainile teroristilor?", confirmand astfel mai multe presupuneri ca munitiile care trebuiau sa ajute soldatii americani si pe aliatii lor in Irak au ajuns in mainile rebelilor.

Presa straina arata ca firma moldoveneasca a dus armele la Al–Qaeda

"Probe separate demonstreaza ca mii de arme destinate politiei si armatei din Irak au ajuns la Al–Qaeda," scrie ziarul britanic "The Mirror", citandu–l in continuare pe Mike Blakemore, purtatorul de cuvant al Amnesty International, care a declarat: "Este incredibil ca nimeni nu poate spune unde sunt cele 200.000 de automate. Daca aceste arme au disparut, avem in fata o perspectiva teribila." Toate rapoartele arata ca autoritatile legale din Irak nu au primit niciodata nici o incarcatura cu armament din Bosnia.

Si presa islamica a lansat mai multe presupuneri in acest caz. In articolul de pe "Islamic Community Net", "Pachetul mujahedin cu 200.000 de AK–47 a fost trimis sa omoare musulmanii", este citata din nou firma moldoveneasca "Aerocom".

Amintim ca firma "Aerocom" isi are sediul langa Aeroportul din Chisinau, in acelasi birou cu "Jet Line International". Ziarul de Garda a scris in repetate randuri despre implicarile acestei firme in vanzarile de arme. Desi cazul "Aerocom" a fost pus in discutie si in Parlament, acesta a fost musamalizat pe motiv ca nu exista dovezi. Totodata, licenta de zboruri a acestei firme a fost retrasa, insa aceasta ramane activa in diferite afaceri, una dintre activitatile de la urma fiind participarea in scandalul "Victoriabank". Or, fondatorii firmei "Aerocom" au luat parte in lantul de firme implicate in preluarea unui pachet de actiuni de la aceasta banca.


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com