Nr. 82 (4 mai 2006)

 Investigatii

Batranii nostri
Saracia crunta in care au ajuns cei mai multi pensionari, bolile de tot felul ce le ruineaza viata, numeroasele umilinte la care sunt supusi, se constituie intr–un fenomen similar cu un adevarat genocid. Continuare 

Cetatea Soroca trucata
Un istoric sustine ca Ministerul Dezvoltarii Informationale (MDI) tirajeaza pe versoul buletinelor de identitate moldovenesti o "imagine deformata" a Cetatii Soroca. Continuare 

O crima la Tibirica
"Noi, cetateni ai satului Tibirica, venim catre Domniile Voastre cu aceasta scrisoare plina de lacrimi, chin si suferinte, provocate de nedreptatile organelor de drept si justitie a r. Calarasi"  Continuare 

Coruptia si secretizarea mana in mana
Accesul la informatie si atitudinea autoritatilor fata de anchetele jurnalistilor... Continuare 

O crima la Tibirica

Condamnat la 20 de ani de inchisoare pentru asasinarea mamei sale, Nicolae Telescu din satul Tibirica, r. Calarasi, este sprijinit moral de catre un grup de cetateni din aceeasi localitate. Consatenii lui Telescu s–au adresat Curtii de Apel pentru ca dosarul sa fie reexaminat, iar "satenii si vecinii sa fie interogati".

"Noi, cetateni ai satului Tibirica, venim catre Domniile Voastre cu aceasta scrisoare plina de lacrimi, chin si suferinte, provocate de nedreptatile organelor de drept si justitie a r. Calarasi", semneaza un grup zece de persoane din Tibirica.

Nicolae Telescu la Curtea de Apel
Partea vatamata e raposata

La inceputul anului 2005, in s. Tibirica, in propria casa, a fost asasinata mama lui Nicolae, Elena Telescu, in varsta de 75 de ani. Cadavrul a fost descoperit la 19 ianuarie, ancheta stabilind ca omorul a avut loc la 17 ianuarie. "Ea nu a dat capra la rand timp de vreo doua zile, curios, baiatul cu aceasta ocupatie a dat de corpul neinsufletit al mamei soacre", povesteste sotia lui Nicolae Telescu, Ecaterina. Despre depistarea cadavrului, primul a fost anuntat fiul, Nicolae. In urmatoarele zile, el este arestat si banuit de omorul mamei sale. Singurul argument — amprentele depistate in casa batranei. "Sotul meu nu avea macar un asa gand. Fiica noastra, Aliona, nascuse ceva timp in urma o nepotica. Iar in ziua in care a avut loc asasinarea, noi eram la cumatrie. Ne consideram oameni fericiti si invatam sa ne spunem unul altuia bunic, bunica...", continua Ecaterina.

Aceasta este versiunea familiei Telescu.

Procuratura r. Calarasi, insa, a constatat ca, la 17 ianuarie 2005, pe la orele 21.00, fiind in stare de ebrietate si aflandu–se in casa parintilor sai, cu o bardita, Nicolae Telescu i–a aplicat mamei sale doua lovituri peste cap. Motivul — relatiile ostile aparute pe parcursul ultimilor ani din cauza averii si cotelor de pamant pe care intentiona sa le mosteneasca acesta de la maica–sa.

Satenii spun ca Telescu nu avea relatii dusmanoase cu mama sa, ba chiar o vizita destul de des, iar mostenirea fusese daruita de mai multi ani surorii invinuitului, Galina Salcutan. Galina afirma ca, fara a fi informata, a fost inclusa in dosar ca parte vatamata. Astfel, ea s–a adresat printr–o scrisoare Curtii de Apel cu intentia de a fi exclusa din dosar ca parte vatamata, ci sa fie citata in judecata doar in calitate de martor, solicitand eliberarea fratelui sau.

"Motivele neintemeiate precum ca fratele meu a ucis–o pe mama pentru avere nu sunt adevarate. Mai ales ca dupa decesul tatalui nostru testamentul a fost scris pe numele meu. Declar ferm judecatii ca Nicolae nu a omorat–o pe mama, cu atat mai mult ca prin sat se aud zvonuri cine este asasinul!", scrie Galina Salcutan.

Familia Telescu afirma ca in casa decedatei veneau adesea doi adolescenti din sat care, sub pretextul ca ii dadeau o mana de ajutor, cresteau canepa. "Dupa ce batrana a inceput sa raspandeasca zvonuri prin sat despre drogurile din curtea ei, unul dintre acestia ar fi putut sa se razbune, pentru a lichida martorul, asasinand–o", declara apropiatii lui Nicolae Telescu. De asemenea, ei spun ca in timpul anchetei, in podul casei Elenei Telescu au fost gasiti cativa saci de canepa. Acestia au fost luati la politie, dar in ancheta nu s–a pomenit nimic de droguri.

Adevarul se cumpara

Dupa ce lui Nicolae Telescu i s–a incriminat asasinarea mamei sale, familia acestuia a angajat un avocat din raionul Calarasi, Vasile Griscanu. Dupa un timp, le–a fost recomandat si un al doilea avocat, din Chisinau, Ion Malanciuc. Ecaterina Telescu spune ca in cazul celui dintai avocat incheiase un contract ce presupunea acordarea serviciilor contra unei sume de 500 de lei. "Al doilea, insa, de la bun inceput a cerut 5 mii de dolari. Eram speriati de aceasta suma. Nu am avut asa bani vreodata. Cred ca la tara nici casa nu valoreaza atat de mult. Totusi, mai tarziu am incheiat un contract de 500 de dolari.

I–am dat banii in fata monumentului lui Stefan cel Mare din Chisinau si mi s–a spus ca avem si un contract. Am semnat ceva, dar nu am mai reusit sa inteleg ce era pentru ca eram disperata. Am vandut vaca pentru a da acesti bani avocatului", povesteste Ecaterina Telescu. Mai tarziu, pentru a se deplasa la fata locului unde a avut loc omorul, Ion Malanciuc a mai cerut 200 de dolari. "Atunci am mai arendat si doua automobile, am procurat cateva zeci de litri de benzina pentru a aduce la fata locului procurorul si judecatorul", continua femeia.

Familia Telescu spune ca la penultima sedinta situatia parea sa se clarifice, ceea ce insemna ca urma sa i se faca dreptate. "Argumentele aduse de Malanciuc pareau atat de convingatoare, incat il vedeam deja pe tata acasa. La ultima sedinta, cand trebuiau prezentate probele, Ion Malanciuc nu s–a prezentat la proces. Dar ar fi putut sa le prezinte celalalt avocat, Griscanu. El insa a spus ca Malanciuc i–a indicat sa nu prezinte nimic in lipsa lui", afirma copiii lui Nicolae Telescu. Astfel, la 6 februarie 2006, la ultima sedinta, Judecatoria Calarasi, in lipsa avocatului Malanciuc, il condamna pe Telescu la 20 de ani de inchisoare...

Urmeaza cea de–a doua instanta. Familia Telescu intocmeste inca un contract cu avocatul. De aceasta data este fixata suma de 800 de lei. La prima sedinta de la Curtea de Apel, Ion Malanciuc din nou nu s–a prezentat. El a motivat prin faptul ca nu a fost anuntat din timp. Contactat de mai multe ori, Malanciuc ne–a spus ca este "limitat in timp" si se intalneste cu reporterul doar intr–un loc neutru. Incercarea de a afla de la avocat cat mai multe detalii despre acest controversat dosar a esuat de mai multe ori, chiar si in locuri neutre, pentru ca el "era limitat nu numai in timp, ci si fizic". Malanciuc ne–a invitat la cea de–a doua sedinta, fixata la 20 aprilie, la orele 10.00, la care urma sa faca "mare razboi". Cativa membri ai familiei Telescu asteptau avocatul de la orele 9.00. Cu toate acestea, parea ca nici de acea data Ion Malanciuc nu va mai veni. Solicitat in acel moment de Ziarul de Garda, avocatul s–a aratat nemultumit de deranj. "Voi, cei de la Ziarul de Garda, sunteti procurori sau judecatori? Nu–mi mai dati intrebari!", s–a rastit Malanciuc. Avocatul s–a prezentat la proces cu intarziere, examinarea dosarului fiind amanata pentru data de 18 mai.

Surse de la Ministerul Justitiei au afirmat ca foarte multi cetateni se plang de iresponsabilitatea avocatilor. Tot acestea ne–au declarat ca au fost cazuri in care avocatul cu care era intocmit contractul se dovedea a fi sarlatan.

Si Gheorghe Amihalachioae, presedintele Consiliului Baroului de Avocati din Moldova, a confirmat numarul mare de plangeri. In astfel de cazuri, cei care considera ca avocatul nu a procedat corect poate sa se adreseze Comisiei de Etica si Desciplina din cadrul Baroului de Avocati.Daca se adevereste faptul ca avocatul a procedat incorect, acestuia i se poate aplica o mustrare sau va fi nevoit sa returneze sumele pe care le–a luat de la clientii sai.

2 mii de dolari — taxa pentru gasirea unui alt vinovat

Potrivit Ecaterinei Telescu, sotul ei ar fi acum liber, daca ar fi avut suma de 2 mii de dolari pe care trebuia sa o ofere reprezentantilor anchetei cu scopul de a gasi un "alt vinovat". "Sotul meu era puternic de ducea caruta cu dintii. Acum nu i se mai tin nici dintii in gura. A fost torturat de oamenii legii, indicandu–i–se sa stea intr–un picior si cu mainele prin parti (n.r., "lastocika" — metoda de tortura). Era impus sa semneze ceva. A refuzat. In inchisoare nu i se ofera nici un ajutor medical, chiar daca se simte tare rau, slabind cu vreo 30 de kg", povesteste femeia amintindu–si ca cei care il maltratau pe Telescu au spus ca o bara de fier "se indoia" de corpul acestuia, iar el nu se lasa.

Alexei Bordei, asistent social in s. Tibirica, afirma ca satul a ramas uimit de ce s–a intamplat. "Nicolae nu s–a prea evidentiat in sat. In mod normal, devii popular daca esti prea bun sau prea rau. Dar din cate cunosc, lui Telescu ii era mila sa taie chiar si o gaina", afirma Bordei.

Anton Spanu, primar de Tibirica, a strigat la telefon, pentru ca el nu "raspunde la intrebari si nu da interviuri". De asemenea, el ne–a spus ca cei din Tibirica nu s–ar fi adresat la Ziarul de Garda, dar daca s–a intamplat asa ceva inseamna ca adresarea satenilor la ziar a fost organizata. "Cei de aici nu ar putea sa apeleze la gazeta", nu s–a oprit sa ne apostrofeze primarul.

"Cei de la procuratura si politie rad de mine. Dar ar trebui si omul simplu sa rada de ei, pentru ca fac mai multe nedreptati", afirma Nicolae Telescu aflat in prezent la Inchisoarea nr. 3 din Chisinau. El spune ca, dupa declararea sentintei, nu mai este batut. Totusi, in timpul anchetei preventive, Nicolae Telescu a fost torturat cu bestialitate. "Ma doare tot. M–au batut foarte tare", adauga barbatul.

"Cine castiga procesele? Cei care stiu la ce usi au de batut. Iar noi vom ramane fara dreptate pentru ca, la inceput, nu stiam nici pe unde se intra in Curtea de Apel...", adauga sotia condamnatului Telescu.

Anastasia NANI


Ziarul de Garda
ATENTIE! Versiunea electronica a Ziarului de Garda nu contine toate materialele aparute in editia tiparita.
Adresa redactiei: str. 31 august, nr. 129, bir. 914/c, Chisinau
Tel: 23-79-84, 079583737
ziaruldegarda@yahoo.com